Skip to main content

Η Ελλάδα τρίτη σε εξάρτηση από τον λιγνίτη στην ΕΕ

Το υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από τον λιγνίτη παρουσίαζε το 2018 η Τσεχία (43%), ενώ ακολουθούσαν η Βουλγαρία (38%) και η Ελλάδα (32%)

Μόλις εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να παράγουν λιγνίτη, με τη Γερμανία να είναι ο κορυφαίος παραγωγός και την Τσεχία να παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο. Αρκετά υψηλή εξάρτηση εμφανίζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το 2018.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την στατιστική υπηρεσία, η Γερμανία καλύπτει το 45% της παραγωγής λιγνίτη στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν η Πολωνία (16%), η Τσεχία (11%), η Ελλάδα (10%), η Βουλγαρία (8%) και η Ρουμανία (6%). Οι έξι αυτές χώρες καλύπτουν το 96% του συνόλου της παραγωγής στην Ε.Ε.

Το υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από τον λιγνίτη παρουσίαζε το 2018 η Τσεχία (43%), ενώ ακολουθούσαν η Βουλγαρία (38%) και η Ελλάδα (32%).

Συνολικά στην ΕΕ στον λιγνίτη στηρίζεται το 9% της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ένωσης. Το ποσοστό είναι ανάλογο με εκείνο που καλύπτεται από άλλου είδους άνθρακα και υπερδιπλάσιο από εκείνο που καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά.