Skip to main content

Οι Έλληνες γονείς αντιπαθούν τα εμβόλια αλλά αγαπούν τα αντιβιοτικά

Τι δηλώνει στη Voria ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΑΠΘ Δημήτρη Ζαφειρίου - Ανοιχτή ημερίδα της Α’ Παιδιατρική Κλινική σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.

Με σκεπτικισμό ή σε χειρότερες περιπτώσεις με εχθρότητα επιμένουν να βλέπουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες γονείς.

Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, φτάνουν στην ακραία απόφαση να μην προχωρούν στα καθιερωμένα εμβόλια που γίνονται τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα σε επικίνδυνες ασθένειες, αρκετές εκ των οποίων θεωρούνταν ότι έχουν εξαληφθεί.

Το περίφημο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, διογκώθηκε μέσω της παραφιλολογίας και των fake news που διαχέονται στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αρχίζουν να πιστεύουν ότι ένα εμβόλιο είναι περισσότερο επικίνδυνο παρά ωφέλιμο για το παιδί τους.

Τα «ναι» και τα «όχι» του παιδιάτρου

Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής και διευθυντή της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ Δημήτρη Ζαφειρίου, οι Έλληνες γονείς αποτελούν μια οξύμωρη περίπτωση σε σύγκριση με τους νέους γονείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα πούμε στους γονείς και ειδικότερα στους νέους γονείς. Τα οφέλη τα έχουν δείξει η εργαστηριακές μεταναλύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο κ. Ζαφειρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα που το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει επηρεάσει πολλούς γονείς στη χώρα μας οι οποίοι αμφισβητούν τα οφέλη των εμβολίων, εξακολουθεί να παρατηρείται αξιοσημείωτη ανεκτικότητα προς τις αντιβιώσεις και δη τις ισχυρές.

«Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε στους συναδέλφους παιδιάτρους είναι να μην προχωρούν πάντα στην εύκολη λύση του ισχυρού αντιβιοτικού για να αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη που έχει προσβάλει ένα παιδί. Τα ισχυρά αντιβιοτικά, που μπορεί να χορηγηθούν την πρώτη φορά, μπορούν να κάνουν στη συνέχεια ισχυρότερα τα μικρόβια και το παιδί να αντιμετωπίσει ασθένειες και στο μέλλον», εξηγεί ο κ. Ζαφειρίου.

Την ίδια ώρα, απορίες και ανησυχία έχει προκληθεί στους γονείς σχετικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β, το οποίο δεν συνταγογραφείται και η μία δόση του ξεπερνά τα 100 ευρώ, κάνοντάς τη δυσβάστακτη για πολλούς γονείς.

«Είναι ένα θέμα του κράτους το κόστος του εμβολίου, στο οποίο θα έπρεπε να δοθεί προσοχή. Πάντως θα ήταν καλό οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για τη συγκεκριμένη νόσο», αναφέρει ο κ. Ζαφειρίου.

Παρεξηγημένη κορτιζόνη και υπερβολική άσκηση

Τα εμβόλια και η αντιμετώπιση των παιδικών λοιμώξεων αποτελούν ένα κομμάτι της ανοικτής προσεχούς ανοιχτής ημερίδας που διοργανώνει η Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, σήμερα, από τις 9.45 έως τις 17.00, στην Αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Οι γονείς έχουν μάθει να παρεξηγούν και να δαιμονοποιούν ουσίες όπως η κορτιζόνη, η οποία ωστόσο προσφέρει λύσεις λοιμώξεις του αναπνευστικού, κάτι που εξηγούμε στην ημερίδα», αναφέρει ο Δημήτρης Ζαφειρίου.

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που θα θίξει η ημερίδα είναι και ο επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε παιδιά αλλά και ενήλικες η υπερβολική άσκηση. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόδα οι μαραθώνιοι και οι αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων, στους οποίους όμως συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά που μπορεί να μην έχουν συνηθίσει σε τέτοια καταπόνηση και αυτό να οδηγήσει σε μυϊκά μικροπροβλήματα, μέχρι και νοσηλεία σε ΜΕΘ», εξηγεί ο διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Μειωμένη η κίνηση στα αντιγριπικά

Όσον αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια, τον οποίων η περίοδος χορήγησης τους λήγει σε λίγες ημέρες, φαίνεται πως παρουσίασαν μειωμένη κίνηση σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον στα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης.

«Έχω την αίσθηση ότι φέτος εμβολιάστηκε λιγότερος κόσμος σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. Εάν και οι αριθμοί επιβεβαιώσουν την παραπάνω εκτίμηση, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα να μην υπάρξει κάποια έξαρση της γρίπης τους επόμενους μήνες που θα αναγκάσει τους φαρμακοποιούς να αναζητήσουν τα δυσεύρετα εκείνη την εποχή εμβόλια.

Εκείνοι στους οποίους συνιστάται να εμβολιαστούν κατά της γρίπης μέσα στον Νοέμβριο είναι ομάδες πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα που έχουν άσθμα, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, παχύσαρκοι, άτομα σε ανοσοκαταστολή, έγκυες καθώς και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας. Στις ίδιες ομάδες συνιστάται και ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου, επειδή η πνευμονία μπορεί να είναι θανατηφόρα καθώς η θνητότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών με κάποιο από τα προαναφερόμενα νοσήματα φτάνει το 50%.