Skip to main content

Η χειρότερη εξέλιξη για το Σκοπιανό και οι προκλήσεις του Γιλντιρίμ

Μία διάψευση που περιμένουμε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η προδιαγεγραμμένη τριχοτόμηση της Συρίας και τα στοιχήματα για τον Τόσκα

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν διέψευσε ακόμη κατηγορηματικά ότι δεν έχει εγκριθεί συμφωνία με τα Σκόπια, με σαλαμοποίηση των θεμάτων. Να συμφωνήσουμε δηλαδή τώρα για το όνομα, και τα άλλα τα βρίσκουμε αργότερα. Θα είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι μια πραγματική φωλιά κατασκόπων, όπου σήμερα υπάρχουν 80 πράκτορες της CIA, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου 1.000 άτομα της μυστικής μας αστυνομίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιάνκο Μπάσεφ, πρόεδρος του πολιτικού φορέα των Σκοπίων, «Ενωμένη Μακεδονία», αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει Ρώσο διπλωμάτη.

«Λέσχη Διαλόγου πολιτικών και δημοσίων προσώπων με βουλγαρική ιθαγένεια ή βουλγαρική συνείδηση», θα δημιουργηθεί στα Σκόπια. Έχει δείξει ενδιαφέρον ο Λούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, πρωθυπουργός της χώρας κατά τα έτη 1998-2002 καθώς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Υπάρχουν φήμες ότι θα ιδρυθεί και στην Ελλάδα «Λέσχη Διαλόγου πολιτικών και δημοσίων προσώπων χωρίς συνείδηση». Αρχικά, θα κλείσουν μια οκταώροφη οικοδομή για γραφεία, και στη συνέχεια μάλλον θα επεκταθούν σε στάδιο.

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια, από τις 2 Απριλίου 2008, όπου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, απέτυχε η ένταξη των Σκοπίων. Ο βασικός τίτλος των ελληνικών εφημερίδων και δελτίων ειδήσεων, ήταν «Τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ».

Για την ιστορία, ο Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει: «Τα Σκόπια θα μπορέσουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ μόνο εφόσον προηγουμένως έχει λυθεί η διαφορά με το όνομα. Στις διαφορές μας δεν επιδιώκουμε να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Επιδιώκουμε συνεννόηση».

Τριχοτόμηση της Συρίας ενόψει, αυτό δείχνουν Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία… είναι ο τίτλος άρθρου στο Al Monitor. Αργήσατε πολλά χρόνια παιδιά. Στη Voria.gr το γράψαμε από την πρώτη στιγμή, που ο Άσαντ προτίμησε τον αγωγό του Ιράν, από αυτόν της Σαουδικής Αραβίας.

Και για να υπενθυμίσω στο Al Monitor το ίδιο γράψαμε και για την Λιβύη, όταν ο Ομπάμα και η Χίλαρυ την βομβάρδισαν για να την… εκδημοκρατίσουν, μόλις ο Καντάφι ξεκίνησε τη δημιουργία παναφρικανικού νομίσματος, κόντρα στο δολάριο. Μια κυβέρνηση στην Τρίπολη, μια στην Βεγγάζη, και οι Τουαρέγκ στο βάθος της ερήμου.

Άρχισαν τα στοιχήματα… Στα πόσα εγκλήματα λέτε να καταλάβει ο Τόσκας τι συμβαίνει; Εντάξει, είναι φανερό πως δύσκολα καταλαβαίνει, ας δείξουμε κατανόηση. Δεν μπορεί όμως, κάποτε κάποιος θα του εξηγήσει.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Κομοτηνή στο πρόσφατο παρελθόν, την συμπεριέλαβε (Γκιουμουλτζίνα, όπως την αποκάλεσε) στις πόλεις στις οποίες χτυπά η καρδιά της τουρκικής κυβέρνησης, του τουρκικού έθνους.

«Εμείς την Πρίστινα, το Κόσσοβο, το Μόσταρ, την Κομοτηνή, τα Σκόπια, το Σεράγιεβο τα αισθανόμαστε στην καρδιά μας, όπως την Σμύρνη, την Προύσα και την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ότι δεν ανέφερε και τα Γρεβενά, οφείλεται μάλλον στη θετική κατάληξη που φέρνει ο διάλογος με τον Κοτζιά.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Αρμενία, οι Αρμένιοι Ευέλπιδες θέλησαν να εκδηλώσουν τα αισθήματα τους με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: Τραγουδώντας το… «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»!

Κι εγώ το πίστευα ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά από τότε που ανέλαβαν οι προοδευτικοί την εξουσία, έχω κάποιες αμφιβολίες.