Skip to main content

Οι εντυπωσιακές ειδήσεις από την Τουρκία και η «Λαχτάρα για τον Νότο»

Οι εντυπωσιακές ειδήσεις από την Τουρκία, η λαχτάρα των Σκοπιανών για τον,,, Νότο και τα αμοιβαία αισθήματα μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα στα Σκόπια. Η αποχή είναι πολύ μεγάλη, ώστε δεν μπορούν οι αντίπαλοι να μη εκμεταλλευθούν το γεγονός και η κατάσταση θα οξυνθεί. Βεβαίως, στα Σκόπια βρισκόμαστε, και η νομιμότητα στις διαδικασίες δεν είναι και κάτι συνηθισμένο. Ας δούμε πρώτα τις αντιδράσεις σήμερα, και τα ξαναλέμε.

Φαινόταν πάντως από νωρίς πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα, όταν τέσσερις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν στο 22,65%.

Αν κάποια στιγμή κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών -δεν θα αφήσουν το θέμα έτσι οι Δυτικοί- μαζί με όλα τα άλλα θα έχουμε και προβλήματα με τον Σύλλογο Παιδιών Προσφύγων και Απογόνων, με την χαρακτηριστική ονομασία… "Λαχτάρα για το Νότο".

Η πρόεδρός του υποστηρίζει ότι με το δημοψήφισμα ανοίγεται η ευκαιρία για τα πολιτικά τους δικαιώματα που θα διεκδικήσουν σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα. Ο Γκρούεφσκι είχε ήδη προχωρήσει τη διαδικασία προσφυγών, τύπωσε μάλιστα και τα σχετικά έντυπα, και είχαν έρθει και απόγονοι Σλάβων στα Γιαννιτσά να ζητήσουν πιστοποιητικά.

Ο τουρκικός στρατός έστειλε ένα Σύνταγμα Καταδρομέων να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, δημοσίευσε το κρατικό Αναντολού. Μόνο που οι πονηρεμένοι ειδικοί στα στρατιωτικά, διαπίστωσαν ότι οι εικονιζόμενοι δεν είναι πραγματικοί καταδρομείς. Είναι απλοί πεζικάριοι που το τουρκικό καθεστώς τους "βάφτισε" σε μια νύχτα "κομάντο" και τους έστειλε στην Ιντλίμπ για να κάνει εντύπωση.

Κι άλλη εντυπωσιακή είδηση από Τουρκία. Ο αρχίατρος του νοσοκομείου στα Κοτύωρα, με έγγραφό του προς τους γιατρούς του νοσοκομείου, ζητά λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών, να μη γίνονται καρδιαγγειακές επεμβάσεις που χρειάζονται ακριβά υλικά, παρά μόνο οι επείγουσες.

Kάποτε, μέσα στη αυταρέσκειά του ο Ταγίπ δήλωνε, πως η Ελλάδα είναι "μια βουλιαγμένη και τελειωμένη χώρα". Καλά έλεγαν οι παλιοί "μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες".

Ο Πατριάρχης, βρήκε έγγραφα, που δημοσιοποίησε, και αποδεικνύουν ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας, ανήκε στην δικαιοδοσία του Φαναρίου. Πάντως, έχει συμμάχους και τους Ουκρανούς ναζιστές, που επιτέθηκαν σε ορθόδοξο ναό ανήκοντα στο Πατριαρχείο της Μόσχας, γεγονός που δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε όλη την Ουκρανία, εφόσον οι πολιτικές αρχές συνεχίσουν να παρεμβαίνουν στη θρησκευτική ζωή.

Δημοσκόπηση σε Αλβανία και Σερβία, αποδεικνύει το ήδη γνωστό. Η πλειοψηφία των Σέρβων κατά τα δύο τρίτα έχει αρνητική στάση έναντι των Αλβανών και από την άλλη, τα δύο τρίτα των Αλβανών έχει αρνητική στάση έναντι των Σέρβων. Αμοιβαία τα αισθήματα.

Έρχεται απελευθέρωση του πάστορα; Το γνωστό think tank "Stratfor", χαρακτηρίζει ως "στρατηγική μεσαία δύναμη" την Τουρκία του Ερντογάν ενώ προειδοποιεί για ανακατατάξεις στις παγκόσμιες συμμαχίες λέγοντας πως το δ' τρίμηνο θα είναι δύσκολο λόγω πολλών ανοικτών θεμάτων.