Skip to main content

Η επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία και η ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν

Τα αστεία ΣΥΡΙΖΑ για του νέους Γενικούς Γραμματείς, η αποπομπή αξιωματούχων από την κυβέρνηση Ζάεφ και η κλήση του πρωθυπουργού του Κοσόβου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο και τη δημόσια διοίκηση ως τσιφλίκι της. Αντικαθιστά τους άριστους με τους αρεστούς και τους άξιους με τους κολλητούς», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σας είπα ότι θα μας τρελάνουν, δεν σας το είπα; Είχε άριστους ο ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλαξε η ΝΔ; Και τι ακριβώς έπραξαν τέσσερα χρόνια αυτοί οι άριστοι;

Ο Ζόραν Ζάεφ εισηγήθηκε στην κυβέρνησή του την αποπομπή 75 αξιωματούχων και διευθυντών κρατικών οργανισμών στο πλαίσιο εκστρατείας για την ανανέωση των δομών εξουσίας, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας. Ο Ζάεφ ξεκίνησε εκστρατεία ανανέωσης του διευθυντικού προσωπικού με την παραίτηση 78 υψηλόβαθμων μελών του κόμματός του σε 80 δήμους της χώρας στα τέλη Μαΐου.

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, με την υποψία της παράνομης εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων και κυττάρων και για παράνομες μεταμοσχεύσεις. Η Aστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα από την Αλβανία και έναν άνδρα, Τούρκο υπήκοο.

Οι συλλήψεις στο Κοσσυφοπέδιο για παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό συχνές, ενώ δεν αναφέρεται από πού οι διακινητές λαμβάνουν τα ανθρώπινα όργανα. Στους βομβαρδισμούς της Σερβίας έχει αποδειχθεί ότι τα ανθρώπινα όργανα προέρχονταν από Σέρβους αιχμαλώτους; Τώρα;

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι κλήθηκε από το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK στην Χάγη, να παρουσιαστεί υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου και γι’ αυτόν το λόγο παραιτείται από την θέση του πρωθυπουργού.

«Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι’ αυτό παραιτούμαι. Στην Χάγη θα μεταβεί ο πολίτης του Κοσόβου και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας», δήλωσε ο Χαραντινάι εξηγώντας του λόγους που τον αναγκάζουν να παραιτηθεί.

Το ερώτημα είναι, ότι το Δικαστήριο τον χάιδευε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ είναι γνωστή η εγκληματική του δραστηριότητα. Προφανώς, κάποιοι του τραβούν το χαλί, επειδή είναι κάθετα αντίθετος στην επιθυμία της Δύσης για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα πραγματοποίησε την Πέμπτη μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρει ότι στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Τούρκου προέδρου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα. Η συνάντησή τους καθορίστηκε, μάλλον, "ιδιωτική". Η επίσκεψη αυτή επικρίθηκε από τον γνωστό Αμερικανό αναλυτή Αλόν Μπεν Μέιρ, που σημείωσε ότι ο Έντι Ράμα είναι ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός που «κάθεται στην αγκαλιά του Τούρκου ηγέτη».

Πώς θα εξαλειφθεί η αθλιότητα από την πολιτική ζωή; Σε τηλεοπτική εκπομπή, τηλεφώνησε τηλεθεατής και σχολίασε τον σεισμό: «Έπρεπε να τα περιμένουμε αυτά διότι έχουμε γκαντέμη πρωθυπουργό», είπε ο πολίτης, προκαλώντας έντονα γέλια στους συμμετέχοντες.

Το ζήτημα δεν είναι ότι βρέθηκε ένας ηλίθιος για να προβεί σ’ αυτό το σχόλιο. Το ζήτημα είναι ότι γέλασαν οι συμμετέχοντες "επώνυμοι" καλεσμένοι. Κι αυτό είναι που δείχνει την ποιότητα της πολιτικής ζωής.