Skip to main content

Εκλογές ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ: Τα φαβορί στη Θεσσαλονίκη και η έκπληξη με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκπληξη από πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που θα εγγραφεί σήμερα ως κανονικό μέλος στο κόμμα - Τι θα κάνει στις εκλογές;

Ημέρα εσωκομματικών εκλογών σήμερα στον ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μάλιστα επί τέσσερα, μιας και τέσσερις θα είναι οι κάλπες από τις οποίες θα περάσουν όσοι αποφασίσουν να πάνε να ψηφίσουν. Η πρώτη κάλπη θα έχει χαρακτήρα εσωκομματικού δημοψηφίσματος προκειμένου να επιλεγεί το όνομα του κόμματος. Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ένα εκ των «Κίνημα Αλλαγής» ή «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής». Οι εκτιμήσεις θέλουν το δεύτερο να επικρατεί και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Σε αυτήν την περίπτωση θα επανέλθει και ο πράσινος ήλιος ως έμβλημα του κόμματος. Το ερώτημα είναι εάν θα επανέλθουν και τα χρέη και τι σκοπεύει να κάνει η νέα ηγεσία για το θέμα αυτό.

Στη δεύτερη κάλπη θα εκλεγούν τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών. Στη Θεσσαλονίκη είναι δύο οι Ν.Ε. και θα έχουν από 15 μέλη. Στην Α' Θεσσαλονίκης, τις θέσεις αυτές διεκδικούν σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία 48 υποψήφιοι και όπως μου λένε στελέχη που γνωρίζουν την πολιτική ανθρωπογεωγραφία του χώρου, μάχη για τις 15 θέσεις αναμένεται να δώσουν περί τους 22 με 23. Φαβορί για νέος γραμματέας φέρεται ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στη Β' Θεσσαλονίκης τις 15 θέσεις της Ν.Ε. διεκδικούν 19 υποψήφιοι. Για τη θέση του γραμματέα μοναδικός υποψήφιος θα είναι όπως φαίνεται ο Κώστας Κοκολάκης, πρώην υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Θυμίζω ότι οι γραμματείς εκλέγονται από τα μέλη των Ν.Ε.

Από την τρίτη κάλπη θα εκλεγούν οι σύνεδροι για το επικείμενο συνέδριο το οποίο θα γίνει 20 έως 22 Μαΐου στην Αθήνα. Από την Α' εκλέγονται 204 σύνεδροι και από τη Β' 103. Επίσης άλλοι 30 θα εκλεγούν από τους εργασιακούς χώρους και τα Επιμελητήρια. Οι εκλογές γι' αυτούς θα γίνουν μεθαύριο Τρίτη και οι κάλπες θα στηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τέλος, από την τέταρτη κάλπη θα αναδειχθούν τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των τοπικών Οργανώσεων, τα οποία είναι από πέντε έως επτά, αναλόγως του αριθμού των μελών της Οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι η σταυροδοσία για τις νομαρχιακές επιτροπές είναι έως τρεις σταυροί ενώ για τις Συντονιστικές Επιτροπές των τοπικών οργανώσεων ένας σταυρός για τις πενταμελείς και δύο σταυροί για τις επταμελείς. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που θα εγγραφούν στο μητρώο του κόμματος μέχρι και την ημέρα των εκλογών (δεν μπορούν να ψηφίσουν φίλοι του κόμματος). Ένας από τους «φίλους» ο οποίος θα εγγραφεί σήμερα ως κανονικό μέλος στο κόμμα, θα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος. Επειδή πολλά λέγονται, δε, περί πιθανής υποψηφιότητάς του στην Α' Θεσσαλονίκης θα σας πω ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει. Το πιθανότερο είναι να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε μη εκλόγιμη θέση.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στον αριθμό όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιθυμούσαν διακαώς ο αριθμός να είναι εξαψήφιος, δηλαδή να υπερβεί τις 100.000, αν και ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Πάντως, στη Θεσσαλονίκη κάνουν σχέδια για περισσότερους από 10.000 ψηφοφόρους. Ίδωμεν.