Skip to main content

Η εταιρεία από τη Λητή που συνεργάζεται με Google και Facebook

Από το δωμάτιο των είκοσι τετραγωνικών, η εταιρεία που διαθέτει 12 θυγατρικές παγκοσμίως, περνά στα κινητά όλου του κόσμου.

Η αφετηρία για την ίδρυση μιας εταιρείας που σήμερα μετράει 13 θυγατρικές σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφηκε επί της ουσίας μετά το πέρας μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ο πατέρας του ιδρυτή της ΑΜD Telecom, ήταν υποψήφιος στις εθνικές εκλογές και αναζητούσε το μέσο που θα του έδινε πρόσβαση στο εκλογικό σώμα και θα μπορούσε να τον συστήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εκλογείς. Ζήτησε τότε από το γιο του, Δημήτρη Ρόκο, ο οποίος είχε γνώσεις προγραμματισμού, να τον βοηθήσει για να στείλει μαζικά γραπτά μηνύματα, SMS προς τους ψηφοφόρους.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, μετά το τέλος των εκλογών είδε την ευκαιρία που θα του άνοιγε τον δρόμο εκτός ελληνικών συνόρων και με αυτό τον τρόπο οραματίστηκε μία εταιρεία που θα μπορούσε να αποκτήσει παγκόσμιο εκτόπισμα. Η βασική αρχή λειτουργίας της θα βασιζόταν αποκλειστικά στα ηλεκτρονικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες, με κυριότερο πλεονέκτημα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ αντιμέτωπη με τελωνεία, μεταφορικά και κάθε λογής διατυπώσεις, που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Κάπως έτσι ιδρύθηκε τελικά η AMD Telecom. Ο Δημήτρης Ρόκος στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα διατηρούσε παράλληλα και κατάστημα ειδών πληροφορικής, με βασική του δραστηριότητα τις επισκευές ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις πωλήσεις αναλώσιμων σε επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.

Η φυσική έδρα της εταιρείας δημιουργήθηκε στη Λητή, την κωμόπολη του Λαγκαδά. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, η AMD Telecom διατηρεί την ελληνικότητά της, καθότι δεν έφυγε από την Ελλάδα, διατηρώντας την έδρα της στη Λητή. Οι λόγοι είναι κυρίως συναισθηματικοί, όπως παραδέχεται μιλώντας στη Voria.gr, ο ιδρυτής της. H εταιρεία κατάφερε να πουλάει τα προγράμματα και τις υπηρεσίες της σε εταιρείες όπως η Google και η Microsoft, καθώς αρκετoύς ακόμα κολοσσούς της τεχνολογίας. Πρόσφατα υλοποίησε έναν ακόμα από τους στρατηγικούς στόχους της, την είσοδο στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, ιδρύοντας θυγατρική εταιρεία στη Νέα Υόρκη.

Η ΑΜD αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της καινοτόμας επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, από φορείς όπως είναι για παράδειγμα, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία έχει φέρει αρκετές επιχειρήσεις τεχνολογίας στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Ρόκου στη Voria.gr:



1. Πώς και υπό ποιες συνθήκες ιδρύθηκε η AMD Telecom;

H AMD Telecom ιδρύθηκε πριν απο 18 χρόνια όταν για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και αντιλήφθηκα τη δυναμική και την προοπτική του. Τα πρώτα βήματα έγιναν αρχικά στην ελληνική αγορά με βασικό προϊόν το πρόγραμμα μαζικής αποστολής SMS και χάρη στη θέληση για επιτυχία και διάκριση, την επιχειρηματική τόλμη, την προϊοντική καινοτομία και τον ζήλο των ανθρώπων που τη στελεχώνουν η AMD Telecom κατάφερε να κατέχει, σήμερα, την 3η θέση  ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κλάδου μας, στον κόσμο.

2. Δεδομένου ότι πολλοί υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν δίνει ευκαιρίες και κυρίως πεδίο δράσης σε εταιρείες τεχνολογίας – και όχι μόνο - όπως η δική σας, γιατί επιλέξατε να διατηρήσετε την έδρα σας στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκινήσατε;

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει αφιλόξενη για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, επέλεξα να μείνω και να συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Οι λόγοι ήταν πρωτίστως συναισθηματικοί, αφενός διότι επιθυμούσα να βρίσκομαι στην περιοχή που μεγάλωσα, κοντά στους ανθρώπους που αγαπώ, αφετέρου διότι ήθελα να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους ανθρώπους με τους οποίους ξεκίνησα τη δραστηριότητα αυτή.

Η AMD Telecom διατηρεί την έδρα της στη Λητή Θεσσαλονίκης. Παράλληλα όμως λειτουργούν και θυγατρικές της εταιρείες με εκπροσώπους σε άλλες 12 χώρες.

3. Αναφέρετέ μας μερικούς από τους σημαντικότερους πελάτες σας καθώς και σε ποιες αγορές δραστηριοποιείστε.

Η AMD Telecom είναι ένας απο τους μεγαλύτερους προμηθευτές Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται παρέχοντας υπηρεσίες δρομολόγησης SMS, φωνής και περιαγωγής (Roaming) ευρείας κάλυψης, και ειδικά λογισμικά προγράμματα (Firewall) για την ορθή διαχείριση της συνολικής διακίνησης των SMS. Στο πελατολόγιο μας, το οποίο αριθμεί 15.000 ενεργούς πελάτες, συγκαταλέγονται κορυφαίες εταιρείες, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται  στον δείκτη Fortune 500 (που για λόγους NDA δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα ονόματά αυτών). Επίσης, οι τρεις μεγαλύτερές μηχανές αναζήτησης στον κόσμο τις οποίες εξυπηρετούμε σε περισσότερες από 174 χώρες καθώς και η Microsoft, Skype, UBER, Wechat, Mail.Ru, AXA Insurance, κ.α.

4. Ποια είναι τα βασικότερα προϊόντα που προσφέρετε στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και ποια η λειτουργία τους;

Το 2016 παρουσιάσαμε το νέο μας brand Routee (www.routee.net) που ανήκει στον κλάδο "Communication Platform as a Service". Η Routee είναι μια πλατφόρμα η οποία μέσω της Web και API τεχνολογίας, προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας με προϊόντα όπως γραπτά μηνύματα (SMS, Email , RCS και Viber Message), φωνητικά μηνύματα, Click to Call και τη δυνατότητα επιβεβαίωσης τηλεφωνικών αριθμών μέσω των υπηρεσιών Two-Factor Authentication και Number Lookup.

Αποστολή της είναι να διευρύνει και να απλουστεύσει μέσω των προϊόντων της, την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, προγραμματιστικών εφαρμογών, εταιρειών και μηχανημάτων.

5. Εάν δεν κάνω λάθος, βασικό συστατικό του επιχειρηματικού σας σχεδιασμού αποτελέι η επέκταση επί αμερικανικού εδάφους. Σε τι σημείο βρίσκεστε ως προς τη συγκεκριμένη κίνηση;

Η επέκτασή μας στην αμερικανική ήπειρο έγινε μετά από μακροχρόνιο και πολύ προσεκτικό σχεδιασμό καθώς αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα για την AMD Telecom.

Σήμερα, έχουν ήδη γίνει τα πρώτα μεγάλα βήματα με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τεχνολογίας του πλανήτη, η ΑMD Telecom θα αναπτυχθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς.

Τη διείσδυση μας στην αγορά της Βόρειας Αμερικής πραγματοποιήσαμε με την πλατφόρμα της Routee και τους αυτοματισμούς που τη συνοδεύουν, και που προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες στους πελάτες μας.

6. Κατά πόσο εξετάζετε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία; Έχετε δεχτεί συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Τα μελλοντικά σχέδια της AMD Telecom περιλαμβάνουν την συνεχή διείσδυση της σε νέες αγορές και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων αυτών η εταιρεία μας σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενα fund του εξωτερικού.

7. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που σας διακρίνει ως επαγγελματία και ποια είναι η σχέση σας με την πληροφορική;

Τα κύρια χαρακτηριστικά μου είναι η διάθεση για συνεχή εκπαίδευση σε θέματα πληροφορικής, διαφήμισης, διοίκησης και η εργασιομανία μου, αποτέλεσμα αυτών η τελειομανία μου και η όρεξη για επιτυχία.

8. Συνεργάζεστε με εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα;

Η AMD Telecom συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας.

9. Πώς καταφέρατε να συνεργαστείτε με εταιρείες όπως η Google και η Facebook; Eίδαν εκείνες κάτι σε εσάς ή εσείς τις προσεγγίσατε; Ποιο είναι το κλειδί για να συνεργαστεί κανείς με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους;

Ένα απο τα κλειδιά, για να προσεγγίσει κάποιος μεγάλους πελάτες,  είναι να μπορεί να προβλέπει και να εντοπίζει τις μελλοντικές ανάγκες του πελάτη, και στη συνέχεια να δημιουργεί εκείνα τα καινοτόμα προϊόντα που θα μπορέσουν να τις καλύψουν. Ένα δεύτερο κλειδί αποτελούν η συνέπεια και σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεις τον πελάτη.

Στην περίπτωση της AMD Telecom οι μεγάλοι πελάτες μας διέκριναν τον ζήλο και την όρεξη των ανθρώπων μας για συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών μας και για αυτόν τον λόγο επέλεξαν να συνεργάζονται μαζί μας.

10. Έχετε προβεί σε στρατηγικές συνεργασίες σε επίπεδο ανάπτυξης προϊόντων και αν ναι ποιων και με ποιους;

Όχι, όλα τα προϊόντα μας αναπτύσσονται και αναβαθμίζονται απο το ιδιαίτερα έμπειρους προγραμματιστές της AMD Telecom.

11. Τι ποσοστό των προϊόντων σας εξάγετε και πόσα άτομα απασχολείτε;

Ο χαρακτήρας της AMD Telecom είναι καθαρά εξαγωγικός, μόνο το 5% του ετήσιου τζίρου προέρχεται απο το εσωτερικό, με αποτέλεσμα να μην έχει επηρεαστεί απο την κρίση και να συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας επενδύοντας στους νέους της χώρας μας. Σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας ανέρχεται σε περισσότερα από 120 άτομα.

12. Το μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξής σας βασίζεται στη δημιουργία θυγατρικών;

Το μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης της εταιρείας μας βασίζεται τόσο στη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών, που αποτελούν το όχημα για την διείσδυσή μας σε μια νέα αγορά, όσο και στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μας βοηθούν να εμπλουτίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας.

13. Τι θυμάστε πιο έντονα ως περιστατικό στη μέχρι στιγμής επιχειρηματική σας διαδρομή;

To 2013, καθώς είχα ολοκληρώσει τη διασύνδεση επικοινωνίας των πολιτών του Τουρκμενιστάν με άλλες χώρες, έλαβα τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού της χώρας και την πρόσκλησή του στα γραφεία του. Κατά την επίσκεψη μου εκεί, με ενημέρωσε –χαριτολογώντας - ότι ίσως είμαι ο δεύτερος Έλληνας, που επίσημα επισκέπτεται τη χώρα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το δεύτερο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι αναλάβαμε με επιτυχία την υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης κρίσεων μέσω της αποστολής και παραλαβής sms και φωνητικών μηνυμάτων, έπειτα από παράκληση της μεγαλύτερης εταιρείας αναζήτησης διαδικτύου.

Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε 3 ώρες με έδρα τη Λατινική Αμερική. Με αυτόν τον τρόπο βοηθήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας να σωθούν πολλές ζωές.

14. Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε επίπεδο ανάπτυξης νέων προϊόντων;    

Μόλις ολοκληρώσαμε ένα στόχο μας. Το προϊόν ονομάζεται WayMore, και αφορά μία πλατφόρμα Marketing Automation, δηλαδή μια υπηρεσία κατηγοριοποίησης δυνητικών πελατών μιας εταιρείας που θα λάβουν στοχευμένα μηνύματα ανάλογα με τις αγοραστικές τους ανάγκες, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μέσο επικοινωνίας, την κατάλληλη χρονική στιγμή, ούτως ώστε να μετατραπεί το μήνυμα αυτό σε μια επιτυχημένη πώληση.

15. Πού κινείστε αυτή τη στιγμή από πλευράς κύκλου εργασιών για το 2017, και πώς θα κλείσει για εσάς το έτος που διανύουμε;

Η AMD Telecom αποτελείται από 13 εταιρίες, οι οποίες εξυπηρετούν την τοπική αγορά. Κάθε μία από αυτές έχει το δικό της κύκλο εργασιών για τη χώρα της.

Αναφορικά με την Ελλάδα, για το 2017 ο κύκλος εργασιών ανέρχεται περίπου στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 προβλέπεται να αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ.