Skip to main content

Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης με… ντοκτορά στις ξύλινες κατασκευές

Η Euroco σε 31 χρόνια έχει βάλει την υπογραφή της σε αμέτρητα έργα, από γέφυρες και ολυμπιακές εγκαταστάσεις μέχρι θεατρικές σκηνές και ξενοδοχεία

Η τεχνογνωσία της στην ξύλινη κατασκευή την κάνει μοναδική στο αντικείμενό της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το όνομά της φιγουράρει σε μερικά από τα πιο απαιτητικά έργα στη χώρα κι η υπογραφή της έχει μπει από το Costa Navarino και το Miraggio μέχρι τις σκηνές του ΚΘΒΕ και του Βασιλικού Θεάτρου και από το Ολυμπιακό Χωριό και το κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά μέχρι τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και «πράσινα» σχολεία στο Κοσσυφοπέδιο.

Η εταιρεία παραγωγής ξύλινων δομικών στοιχείων Euroco, που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, και έχει στον τιμόνι της τον Χρήστο Γκίνη, είναι η μοναδική στην Ελλάδα με αυτή τη δομή, που να καλύπτει δηλαδή από τη μελέτη και την παραγωγή μέχρι την εγκατάσταση των ξύλινων κατασκευών. Ιδρύθηκε το 1989 και η κατασκευαστική της εμπειρία μετριέται με πάνω από 1.000.000 τ.μ. τοποθετημένων κεραμοσκεπών με τη μέθοδο των προκατασκευασμένων ζευκτών και με περισσότερα από 200.000 τ.μ. παραδοσιακών στεγών και περγκολών, ενώ πολλές ειδικές ξύλινες κατασκευές στη χώρα, όπως ξύλινες γέφυρες και τοξοτές στέγες μεγάλου ανοίγματος σε αθλητικούς χώρους φέρουν τη σφραγίδα της.

Η Euroco έχει κατασκευάσει στην πορεία της τους σταθμούς αποχιονισμού στον άξονα της Εγνατίας Οδού, ενώ έχει αφήσει το στίγμα της στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου. Στο ξεκίνημά της έφτιαξε κατασκευές για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκης 1997, με πιο χαρακτηριστικές τις στέγες στις αποθήκες του ΟΛΘ και το θέατρο της Μονής Λαζαριστών, ενώ πριν από μερικά χρόνια συμμετείχε στο εμβληματικό έργο για τη δημιουργία του Costa Navarino, που απαίτησε 40.000 τ.μ. ξύλινων κατασκευών, σε ξύλινους διαδρόμους σύνδεσης των ξενοδοχειακών πτερυγών, αλλά και σε ξύλινους εξώστες και στέγες.

Σήμερα, το 90% της δραστηριότητάς της αφορά ξύλινες κατασκευές για τον τουριστικό κλάδο, ενώ εστιάζει και στην παραγωγή και εμπορία επικολλητών δοκών. Βλέπει δε μεγάλη προοπτική στον τουρισμό, τόση, που για να αντιμετωπίσει τον όγκο δουλειάς που θα έρθει, δρομολογεί προσλήψεις μηχανικών. Ενδεικτικό των προθέσεών της είναι πως, ενώ σήμερα απασχολεί 25 εργαζομένους, σχεδιάζει μέχρι το Πάσχα να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 40.

Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα έχει ολοκληρώσει και υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες μια μελέτη-πρόταση για την κατασκευή προσφυγικών δομών, που φιλοδοξούν να δείξουν, όπως λέει στη Voria.gr ο Χρήστος Γκίνης, ένα ανθρώπινο πρόσωπο.

Διδάκτορας στο ξύλο

Στο τιμόνι της Euroco βρίσκεται ένας άνθρωπος που ξέρει το ξύλο όσο λίγοι. Ο Χρήστος Γκίνης σπούδασε δασολόγος στο ΑΠΘ και στη συνέχεια έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη για ένα μεταπτυχιακό στις νέες τεχνολογίες του ξύλου. Από την πρώτη στιγμή μέσα από τη δασολογία είχε δει πως το πεδίο αυτό είχε σημαντική προοπτική και σκέφτηκε πως μια εξειδίκευση θα τον βοηθούσε. Συνέχισε μάλιστα με ένα διδακτορικό στις τεχνολογίες του ξύλου κι αφού έκλεισε μια επταετία στη Νέα Υόρκη έφυγε για την Κοπεγχάγη, όπου εργάστηκε στο Πολυτεχνείο ως καθηγητής με αντικείμενο τις δομικές ιδιότητες του ξύλου. Εκεί έμεινε δύο χρόνια προτού κληθεί να πάρει την απόφαση που θα επηρέαζε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Έχοντας δει πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις στον κλάδο του ξύλου στη Δανία, αποφάσισε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Η αρχική ιδέα ήταν η κατασκευή στεγών, που τότε στην Ελλάδα δεν ήταν διαδεδομένες. Ξεκίνησε με ένα σύστημα προκατασκευασμένων σκεπών, που είχε μεγάλη ζήτηση σε εργατικές κατοικίες, σχολεία, στρατόπεδα και γενικότερα δημόσια έργα, στη συνέχεια όμως θεώρησε πως το ξύλο έπρεπε να μπει ως δομικό στοιχείο πιο σοβαρά στην κατασκευή. Έτσι το 2004 άρχισε την παραγωγή επικολλητών δοκών μήκους έως 30 μέτρων, με στόχο την αντικατάσταση μεταλλικών και τσιμεντένιων στοιχείων στις κατασκευές.

Η πρώτη μονάδα της Euroco ήταν στον Λαγκαδά, το 2004 όμως μεταφέρθηκε στη ΒΙΠΕΘ, υλοποιώντας μια επένδυση 5.000.000 ευρώ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων 5.000 τ.μ. σε επιφάνεια 12 στρεμμάτων. Τότε άρχισε να ασχολείται περισσότερο με έργα με μεγάλη φέρουσα ικανότητα.

Οι στάβλοι και ο τουρισμός

Τα πράγματα πήγαιναν καλά μέχρι που ενέσκηψε η κρίση, που έκανε τη Euroco να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους για να κρατηθεί στην αγορά. Έστρεψε έτσι το βλέμμα της σε δύο κλάδους: στον τουρισμό και στην κτηνοτροφία. Μάλιστα, για τον δεύτερο δημιούργησε έναν πρότυπο ξύλινο στάβλο και έχτισε ουσιαστικά μια αγορά γύρω από αυτόν. Η νέα αυτή δραστηριότητα πήγε τόσο καλά που της έδωσε μια πραγματική χείρα βοηθείας μέσα στην κρίση. Παράλληλα, η εταιρεία διεύρυνε σημαντικά τις δράσεις της στον τουριστικό κλάδο σε όλη την Ελλάδα, βάζοντας τη σφραγίδα της σε μεγάλα και εμβληματικά τουριστικά πρότζεκτς.

Τα τελευταία χρόνια η Euroco σχεδίασε και το Zero Energy House, ένα προκατασκευασμένο σπίτι από το μέλλον, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τουριστικό μπάγκαλοου, ενώ δημιούργησε και ξύλινες τροχοβίλες για κάμπινγκ, μια δραστηριότητα που έχει όλο και περισσότερη ζήτηση.

«Το ξύλο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι οικολογικό, έχει ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα, είναι το μοναδικό δομικό υλικό που αναγεννάται, σε κατάσταση φωτιάς δεν χάνει τις ιδιότητές του όπως το μέταλλο, ενώ εξασφαλίζει τόσο τη θέρμανση όσο και τη δροσιά όταν χρειάζεται» λέει ο Χρήστος Γκίνης στη Voria.gr.

Η δεύτερη γενιά της Euroco δηλώνει έτοιμη. Η κόρη του Χρήστου Γκίνη, Κατερίνα-Θεοδώρα, έχει σπουδάσει αρχιτέκτονας και ασχολείται ήδη με την εταιρεία, ενώ ο γιος του, Γιώργος, είναι χημικός μηχανικός, αυτό τον καιρό κάνει το μεταπτυχιακό του στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να μπει ενεργά στη Euroco.