Skip to main content

Η εταιρεία της Θράκης που σερβίρει ούζο στο Ιράκ και βότκα στη Ρωσία

Η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης από την Κομοτηνή εξάγει σε 30 χώρες το 88% του όγκου παραγωγής της και μονοπωλεί με το «Ούζο 7» την ιρακινή αγορά.

 

Οι Ιρακινοί «ορκίζονται» στο ούζο της, ενώ οι Ρώσοι «ψηφίζουν» τη βότκα της. Πιστή στο μικρασιατικό παρελθόν της, αλλά με σύγχρονη ματιά, η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης έχει καταφέρει από την Κομοτηνή, όπου εδρεύει, να φτάσει με τα προϊόντα της σε 30 χώρες, εξάγοντας το 88% του όγκου παραγωγής της. Δεν φανταζόταν όμως ποτέ ότι θα έφτανε στιγμή που θα αξιοποιούσε την αιθυλική της αλκοόλη όχι για παραγωγικούς σκοπούς, αλλά ως ιατρικό υλικό.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης πρόσφερε πριν από μερικές ημέρες 5.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, θέλοντας με τη σειρά της να συμβάλλει στη στήριξη μιας τοπικής κοινωνίας που την «αγκάλιασε» στα 43 χρόνια της ιστορίας της.

«Η Κομοτηνή και γενικά η Θράκη μάς αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Γι΄ αυτό και νιώθουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε κι εμείς λίγη από αυτή τη στήριξη, όπως μπορούμε και δη σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» λέει στη Voria.gr o εδώ και 15 χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Ποτοποιίας-Οινοποιίας Θράκης, Βάιος Κουδουμάκης, ένας Εβρίτης που αγάπησε την Κομοτηνή. Ο Βάιος Κουδουμάκης είναι και μέτοχος της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 70 μέτοχοι, οι περισσότεροι ως δεύτερη και τρίτη γενιά των αρχικών 17 ιδρυτών. Ο ίδιος μάλιστα άρχισε να δουλεύει στην εταιρεία σε ηλικία 26 ετών, το 1982, ξεκινώντας ως προϊστάμενος λογιστηρίου.

 

75% μερίδιο αγοράς στο Ιράκ

Η θρακιώτικη επιχείρηση, μία από τις λίγες που παραμένουν ζωντανές στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, αντιστάθηκε στην κρίση χάρη στην εξωστρέφειά της, ενώ από το 1977, οπότε ιδρύθηκε, είναι αδιάλειπτα κερδοφόρα. Από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία, μέχρι το Ισραήλ, την Ιρλανδία, την Αγγλία, τη Ρωσία και το Βέλγιο, η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης διαφημίζει τον τόπο της με τις δημιουργίες της, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το γνωστό «Ούζο 7», που κυκλοφορεί και στην εκδοχή «Ούζο 7 Gold», το «Ούζο Ευ Ζην», το «Τσίπουρο Εωθινόν» και αλκοολούχα ποτά, όπως το μπράντι, το λικέρ, η βότκα Golden Eagle, το τζιν Juniper, ακόμα και η σαμπούκα.

Εκεί όμως όπου η ναυαρχίδα των προϊόντων της, το «Ούζο 7», σαρώνει στην κυριολεξία είναι το Ιράκ, καθώς η εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς που φτάνει το 75%. Το θρακιώτικο ούζο βρίσκεται στην ιρακινή αγορά τα τελευταία 15 χρόνια και έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το τοπικό αράκ, απεριτίφ που μοιάζει με το ούζο. Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, με τις ντόπιες επιχειρήσεις αράκ να έχουν οι περισσότερες καταστραφεί, η θρακιώτικη εταιρεία κατάφερε να κάνει την είσοδό της στην αγορά και να εδραιώσει την παρουσία της. Μάλιστα, σήμερα πολλές τοπικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιγράψουν το ούζο της, μιμούμενες ακόμα και την ετικέτα του. «Ήμουν τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ και είδα πολλές παρόμοιες ετικέτες με τη δική μας» λέει ο κ. Κουδουμάκης. Αυτή τη στιγμή το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, ενώ πρώτη είναι η γερμανική.

 

 

Από πέρυσι η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης βρίσκεται με το ούζο και το τσίπουρό της στην Ταϊλάνδη και με το μπράντι της στη Νιγηρία, ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στη Ρωσία όπου εξάγει την βότκα, το τζιν και το μπράντι της.

Αυτή την περίοδο η εταιρεία υλοποιεί επένδυση 700.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και επέκταση των εγκαταστάσεών της, απασχολεί 75 άτομα, ενώ η παραγωγική της δυναμικότητα είναι 12.000 φιάλες την ώρα.

Η μικρασιατική παράδοση και οι 17 ιδρυτές

Αν και η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1977, η ιστορία της παραγωγής ούζου στην Κομοτηνή πάει πολύ πίσω, στο 1893. Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες με υποτυπώδη μέσα, ενώ και οι επόμενες γενιές συνέχισαν την παραγωγή και δημιούργησαν, μικρά, οικογενειακά ποτοποιεία, ακολουθώντας την παράδοση και τις μικρασιατικές συνταγές των παππούδων και των πατεράδων τους.

Η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης δημιουργήθηκε μέσα από έναν συνασπισμό 17 μικρών ποτοποιών της περιοχής, ξεκινώντας από ένα μικρό ποτοποιείο 200 τ.μ. στην Κομοτηνή. Το πρώτο της προϊόν ήταν το «Ούζο 7», που με την εμφάνισή του κέρδισε αμέσως τις προτιμήσεις της τοπικής αγοράς. Το 1982 η εταιρεία δημιούργησε τη σημερινή της μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, ενώ η γκάμα των προϊόντων άρχισε να διευρύνεται. Άμεσα, ήρθε το υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1984 η εταιρεία ξεκίνησε τις πρώτες της εξαγωγές, με το θρακιώτικο ούζο να παίρνει τον δρόμο για την αγορά της Γερμανίας. Μέχρι και σήμερα θυμάται ο Βάιος Κουδουμάκης τους εργαζομένους της επιχείρησης να βγάζουν φωτογραφίες δίπλα στο φορτηγό με τις πρώτες παλέτες που είχαν προορισμό τη Γερμανία.

 

VODKA GOLDEN EAGLE

 

 

Το 1989 η εταιρεία άρχισε την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για εμπορικές αλυσίδες της Ευρώπης, το 1996 μπήκε και στην παραγωγή βότκας, ενώ η σειρά του αποστάγματος ήρθε το 1999. Το 2011 δημιούργησε μια κατηγορία premium προϊόντων, κυκλοφορώντας στην αγορά το «Ούζο 7 Gold», ένα χρόνο αργότερα ένα παλαιωμένο τσίπουρο, το «Εωθινόν Παλαιωμένο», ενώ το 2014 μπήκε και στην παραγωγή τζιν, με την επωνυμία Juniper.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να προσέξει τις παραμεθόριες περιοχές, να κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Ο Έβρος και η Ροδόπη έχουν ερημώσει, δεκάδες εργοστάσια έχουν κλείσει. Μετριόμαστε μεταξύ μας οι επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής» λέει ο κ. Κουδουμάκης στη Voria.gr