Skip to main content

Η εθελοντική «Ομάδα Δράσεων Αλληλεγγύης» του ΠΑΜΑΚ στο πλευρό αθλητών με οπτική αναπηρία

Η νέα εθελοντική «Ομάδα Δράσεων Αλληλεγγύης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλευρό αθλητών με οπτική αναπηρία - Δείτε φωτογραφίες.

Δυναμικό ξεκίνημα πραγματοποίησε η νεοσυσταθείσα εθελοντική «Ομάδα Δράσεων Αλληλεγγύης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς το τριήμερο 3-5 Δεκεμβρίου παρείχε υποστήριξη στη διεξαγωγή του διεθνούς τουρνουά Γκόλμπολ (Goalball), «Ηφαιστειάδα 2021», για άτομα με οπτική αναπηρία, που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Από τους 30 συνολικά εθελοντές της ομάδας, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Νικολαΐδη, συμμετείχαν στη διοργάνωση οι 12.

Αφού ενημερώθηκαν για τα καθήκοντά τους από τον προπονητή της ομάδας του Ηφαίστου -διοργανωτή του τουρνουά-, Γιώργο Μαρκόπουλο, έλαβαν θέσεις στο γήπεδο από νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου και συμμετείχαν στην αθλητική εκδήλωση παρέχοντας τη βοήθειά τους στους αθλητές με οπτική αναπηρία αλλά και στην διεξαγωγή των αγώνων. Το τουρνουά στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι, αλλά και πλήρεις έντονων συναισθημάτων από την εμπειρία και τη συμμετοχή.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της «Ομάδας Δράσεων Αλληλεγγύης», καθηγητής Γιάννης Νικολαΐδης, «η διοργάνωση του τουρνουά ήταν εξαιρετική ευκαιρία να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό που εδώ και λίγους μήνες έχουμε ξεκινήσει με συναντήσεις της ομάδας εθελοντών, να προσφέρουμε, δηλαδή, στον συνάνθρωπο. Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί με τη δημιουργία της ομάδας αυτής πραγματοποίησα μια ενδόμυχη φιλοδοξία, που χρόνια επεξεργαζόμουν. Χωρίς την ανεκτίμητη βοήθεια τόσων φοιτητριών και φοιτητών, από όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που αγκάλιασαν την ιδέα της προσφοράς μέσω του εθελοντισμού, η φιλοδοξία αυτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, που εδώ και καιρό δυσκολεύει τις συναντήσεις μας, καθώς αυτές πρέπει να γίνονται με όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που επικρατούν κάθε φορά. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα παιδιά της ομάδας αλληλεγγύης για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στην πρώτη μας «εξόρμηση» και να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά και στη συνέχεια».

Τις θερμές του ευχαριστίες τόσο στους εθελοντές όσο και στον υπεύθυνο της ομάδας εξέφρασε μετά τη λήξη του τουρνουά ο προπονητής του «Ηφαίστου», Γιώργος Μαρκόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν γίνεται να μην σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους όλου του Ηφαίστου για την πολύτιμη, όσο δεν περιγράφεται, συμμετοχή σας. Αντιληφθήκατε όλοι, νομίζω, ότι χωρίς εσάς η διοργάνωση δεν θα ήταν η ίδια. Γνωρίζω ότι κουραστήκατε όλοι και όλες, ελπίζω ότι η εμπειρία της συμμετοχής και οι όμορφες στιγμές να σας έχουν ανταμείψει».

Με ενθουσιασμό περιέγραψαν την ικανοποίησή τους και ορισμένες από τις εθελόντριες, η Μαρίνα Γιαλαγκολίδου, η Χριστίνα Τζωρμπατζάκη, η Σταυρούλα Χατζηδημητρίου, η Βασιλική Πιπερίδου, η Δήμητρα Ρούμτσιου, αλλά και ο εθελοντής Κώστας Νικολακάκης:

«Η εμπειρία που βιώσαμε στο τουρνουά Goalball ήταν μοναδική! Η συμμετοχή στην Ηφαιστειάδα ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. Όλοι ήταν ευγενέστατοι και μας βοήθησαν να εξοικειωθούμε αμέσως, η προσπάθεια και η επίδοση των αθλητών ήταν συγκινητική και αξιοθαύμαστη! Τρομερή εντύπωση μας έκανε ο βαθμός δυσκολίας του αθλήματος, αλλά και το πάθος των αθλητών για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό ήταν οι αθλητές και η εξαιρετική επίγνωση του χώρου που είχαν. Μπορούσες να καταλάβεις ότι όλες οι άλλες αισθήσεις τους ήταν σε απίστευτη ετοιμότητα και αυτό ήταν κάτι συναρπαστικό. Ζήσαμε εντυπωσιακές στιγμές, νιώσαμε την αγωνία σε κάθε παιχνίδι και ήταν παραπάνω από χαρά που συνεισφέραμε και εμείς».