Skip to main content

Η ΕΥΑΘ χορηγός του Μουσείου Ολοκαυτώματος και το «κουλούρι Θεσσαλονίκης» στην ΕΕ

Πόσο θα στοιχίζει η μετατόπιση του αγωγού της ΕΥΑΘ από το οικόπεδο του Μουσείου και πώς το «κουλούρι Θεσσαλονίκης» γίνεται προϊόν γεωγραφικής ένδειξης

Καλημέρα σας!

Συνεχίζεται ο απόηχος της ημερίδας για την ενεργειακή κρίση, που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η Voria.gr με την παρουσία τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα όσο και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρας Σδούγκου. Τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ενεργειακό πεδίο είναι μεγάλα, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των υγρών καυσίμων έχουν εκτιναχθεί σε ύψη που υπονομεύουν σαφώς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου δοκιμάζουν τη βιωσιμότητά τους. Γι’ αυτό άλλωστε οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων παρακολούθησαν την ημερίδα και επιδίωξαν να συναντήσουν τους παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να συζητήσουν τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν. Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας της Voria.gr, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, με τη συμμετοχή της Αλ. Σδούγκου. Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τη μεταποίηση και σχετίζονται με την ενέργεια –από τις τιμές μέχρι τις υποδομές. Στη συνάντηση δρομολογήθηκαν κάποιες ενέργειες, ενώ η γενική εντύπωση των συμβούλων του ΣΒΕ από την παρουσία της Γενικής Γραμματέως είναι θετική. Όπως λένε, πρόκειται για στέλεχος που γνωρίζει τα θέματα εις βάθος και γι’ αυτό μπορεί να βοηθήσει, σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση.

Η ΕΥΑΘ χορηγός του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που θα κρατήσουν περί τα τρία χρόνια. Προς το παρόν, πέρα από τα γραφειοκρατικά ζητήματα των μελετών και των αδειών, στον χώρο ανέγερσης υπάρχει –σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Μουσείου Γ. Μπουτάρη- ένα πρακτικό πρόβλημα, που πρέπει να ξεπεραστεί. Από τμήμα του οικοπέδου διέρχεται αγωγός της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, που πρέπει να μετακινηθεί. Για το θέμα έχουν ήδη συζητήσει οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών -του Μουσείου και της ΕΥΑΘ- για να δουν τι, πώς και πότε ακριβώς θα γίνουν οι εργασίες, τώρα που τα ζητήματα του οικοπέδου έχουν τακτοποιηθεί, με το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε πρόσφατα. Το κόστος των εργασιών εκτιμάται από την ΕΥΑΘ στην περιοχή των 200.000 ευρώ, τα οποία ελλείψει σχετικής πρόνοιας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, θα βγουν από το ταμείο της εταιρείας. Τουλάχιστον –αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα- ας μνημονευτεί η ΕΥΑΘ στους δωρητές του Μουσείου, ώστε να αποδοθεί στοιχειώδης δικαιοσύνη. Εκτός κι αν οι άνθρωποι του Μουσείου αποφασίσουν να εκταμιεύσουν το ποσό των 200.000 ευρώ από τα 30 και περισσότερα εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του έργου, κάτι το οποίο –όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις- είναι εξαιρετικά απίθανο, στα όρια του φανταστικού, άρα αδυνάτου.

Το… εξαφανισμένο «OK!Thess»

Το «OK!Thess» είναι μια προ-θερμοκοιτίδα ιδεών και επιχειρήσεων της νέας οικονομίας, δηλαδή ένα περιβάλλον για να αναπτυχθούν σύγχρονες καινοτομικές start ups, που δημιουργήθηκε άτυπα από τον δήμο Θεσσαλονίκης, επί ημερών Γιάννη Μπουτάρη, με τη συνδρομή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), καθώς και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Ως ένα… χαλαρό, πολύχρωμο φεστιβάλ και επιταχυντής καινοτομίας, το «OK!Thess» στην αρχή δεν είχε καν ΑΦΜ και η χρηματοδότησή του βασίστηκε στην υποστήριξη που εξασφάλισε ο δήμος από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η δωρεά του οποίου εξαντλείται χρονικά σήμερα και καλό θα ήταν να μάθουμε εάν αξιοποιήθηκαν εν συνόλω ή… περίσσεψαν και θα επιστραφούν. Εκείνο τον πρώτο καιρό το «OK!Thess» έκανε αρκετό θόρυβο -με την καλή έννοια- δίνοντας το βήμα σε νέους ανθρώπους με καινούργιες ιδέες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά –κυρίως- να ακούσουν κριτική, συμβουλές και ενθάρρυνση για να συνεχίσουν. Επί ημερών Ζέρβα το «OΚ!Thess» τακτοποιήθηκε τυπικά. Εξελίχθηκε σε μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με διεύθυνση, ΑΦΜ και όλα τα σχετικά. Άλλαξαν και κάποια πρόσωπα... Και μετά άρχισε να αραιώνει. Πλέον ακούμε όλο και λιγότερα γι’ αυτό και δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά τις δραστηριότητές του και να δούμε τους νέους ερευνητές και τις ιδέες τους. Όπως συνέβαινε παλαιότερα στο κτήριο «Μακρίδη» της οδού Μαρία Κάλλας, όπου γίνονταν οι δράσεις του «ΟΚ!Thess». Υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτό; Είναι αδράνεια ή εσωστρέφεια; Διότι –επίσης παλαιότερα- στο οικοσύστημα των καινοτομικών start ups που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, κυρίως μέσα από τις θερμοκοιτίδες που λειτουργούν, η θέση του «OK!Thess» ήταν διακριτή και τα αποτελέσματα μετρήσιμα.

Έκλεισαν 25 αρτοποιεία στη Θεσσαλονίκη

Γύρω στα 250 αρτοποιεία έκλεισαν τους τελευταίους μήνες, μετά το καλοκαίρι, σε όλη την Ελλάδα, τα 25 στον νομό Θεσσαλονίκης. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά και των πρώτων υλών για το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, που κατέστησαν τη λειτουργία τους ασύμφορη, είναι η βασική αιτία αυτών των λουκέτων. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη στα 700 και περισσότερα που υπάρχουν στην περιοχή τα 25 αποτελούν περίπου το 5%. Ποσοστό που δεν το λες υψηλό, αλλά είναι σημαντικό, κυρίως επειδή η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι βασική για τη διατροφή στη χώρα μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι λογαριασμοί ενέργειας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις επιδοτούνται υψηλότερα από οποιεσδήποτε άλλες, ακριβώς επειδή η πολιτεία αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να κάνουν οικονομία, αφού η δουλειά ξεκινάει στις δύο ή τρεις το πρωί, ενώ οι φούρνοι, τα υπόλοιπα μηχανήματα και τα ψυγεία δουλεύουν στο φουλ.

Στην ΕΕ το «κουλούρι Θεσσαλονίκης»

Πέραν, όμως, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης είναι οργανωμένοι και δημιουργικοί. Έτσι ο φάκελος για να πιστοποιηθεί το «κουλούρι Θεσσαλονίκης» ως προστατευμένο προϊόν «γεωγραφικής ένδειξης» είναι έτοιμος και θα έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις προδιαγραφές περιλαμβάνονται τα ακριβή υλικά, ο τρόπος παρασκευής αποκλειστικά με το χέρι, καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος ψησίματος. Κάπως έτσι θα υπάρχει προστασία από κατάχρηση ή απομίμηση της καταχωρισμένης ονομασίας, αλλά και εγγύηση στους καταναλωτές για την πραγματική προέλευση του προϊόντος. Οι κανόνες αυτοί διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής έχουν συλλογικά δικαιώματα επί του προϊόντος, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Όταν θα προχωρήσει η υπόθεση, τους επόμενους μήνες, και κατοχυρωθεί η ονομασία, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που σήμερα πωλούνται ανά την Ελλάδα με το χαρακτηρισμό «κουλούρι Θεσσαλονίκης» θα ονομαστούν «κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης». Ώστε να είναι εμφανής η διαφορά και να υπογραμμίζεται η παράδοση. Η ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης» έχει καθιερωθεί εδώ και περίπου έναν αιώνα, αφού γραπτές αναφορές της συγκεκριμένης ονομασίας υπάρχουν από τη δεκαετία του 1930.