Skip to main content

Ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και ευαίσθητες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύονται εξαιρετικά ευαίσθητες όπως δείχνει η πολιτική σχέση Τσίπρα-Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε στο κομματικό προσκήνιο της Κουμουνδούρου και διεκδικεί για μια ακόμα φορά μια ευδιάκριτη θέση στην ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύονται εξαιρετικά ευαίσθητες, γεγονός που αντανακλά και τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στην Κουμουνδούρου. Είναι ενδεικτικό το εξής: Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε το "παρών". Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν είχε καν προσκληθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα το προφανές: «Θέλεις όλοι να ασχολούνται πάλι με την απουσία του, όπως έγινε όταν παρουσιάσαμε το οικονομικό μας πρόγραμμα, που πήγε αδιάβαστο»; Και κάπως έτσι, ο Ευκλείδης πήρε τη θέση του στην εκδήλωση. Τόσο απλά. Ακόμα κι έτσι, όμως, πρόκειται για μια ουσιαστική εξέλιξη στο εσωκομματικό χρηματιστήριο. Ούτως ή άλλως, πάντως, οι οικονομικές απόψεις αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο διακριτές. Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, τώρα τελευταία, φλερτάρει με μια παλιότερη ιδέα του Γιώργου Παπανδρέου, για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσακαλώτος κάνει αναφορές στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και τις διαφοροποιήσεις του μεταξύ βορρά και νότου.

Επίσης, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης οι αναφορές του κ. Τσίπρα στο οικονομικό πρόγραμμα Μπάιντεν ήταν συνεχείς και συγκεκριμένες. Επίσης και στις βασικές συνισταμένες του εν λόγω σχεδίου περιγράφεται με κάποιον τρόπο η ανάγκη έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους.  Οπερ σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τους δικούς του οικονομικούς συμβούλους, στους οποίους μάλλον δεν ανήκει πλέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών.