Skip to main content

Η ευρωπαϊκή λύση που έρχεται για τα κόκκινα δάνεια

Την πρόταση της για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εως τα μέσα Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την πρόταση της για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας; Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Μένει βεβαίως να διευκρινισθεί η μεθοδολογία κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο στην παρούσα φάση και στην περίπτωση της Ελλάδας.  

Το μόνο σίγουρο, σε αυτή τη φάση, είναι ότι κατ´ αυτόν τον τρόπο θα επισπευσθούν και οι αποφάσεις της Αθήνας σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία της bad bank. Η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να προκρίνει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank. Ωστόσο οι εθνικές bad banks είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών – μελών, όπερ σημαίνει ότι ανοίγει ένας δρόμος.  

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ προχωρά στη σύσταση ταμείου ασφαλείας των τραπεζών μέσω του νέου ESM, ώστε στο μέλλον:  

Α) να μην επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί για την εξυγίανση τους  

Β) να μην εμπλέκονται τρίτοι φορείς (τρόικα, Δ.Ν.Τ κλπ) σε προγράμματα στήριξης  

Όλα τα παραπάνω δρομολογούνται τη στιγμή που σημειώνεται μεγάλη υποχώρηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα του λόγου των δανείων προς καταθέσεις. Από το ιδανικό 100%, υπάρχουν τράπεζες που κινούνται ακόμα και στο 60%.  

Πρόκειται για δυσλειτουργία που το τελευταίο δωδεκάμηνο αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των καταθέσεων και στη μείωση των σοβαρών αιτημάτων για δανειοδότηση.