Skip to main content

Η Ευρώπη κρατάει την αναπνοή της μέχρι την Κυριακή ελπίζοντας να μην πιει το πικρό ποτήρι

Τα γκάλοπ δείχνουν ότι το πικρό ποτήρι της Λεπέν μάλλον θα το αποφύγουμε. Όμως το ίδιο έδειχναν και στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία...

Η ατζέντα της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στη συζήτηση – καβγά, που έγινε αναφορικά με τα επιτόκια και δημοσιοποιήθηκε μέσω του Τύπου, αλλά και στα υπόλοιπα θέματά της. Όπως, για παράδειγμα, στην ανησυχία που ανοικτά εκφράστηκε σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Η αιτία προφανής: η κρίση ακρίβειας που βιώνει η Ευρώπη είναι άνευ προηγουμένου. Και χτυπάει παντού. Κατά συνέπεια και στην τακτοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Η Ελλάδα ήδη βιώνει το φαινόμενο και αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν όσοι καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς και υποχρεώσεις στο τέλος κάθε μήνα, όλο το τελευταίο διάστημα. Συνεπώς, δεν χρειάζεται κανείς ιδιαίτερη εσωτερική πληροφόρηση για να το επιβεβαιώσει.

Τα άσχημα νέα όμως είναι... κοκτέιλ. Δρουν συνδυαστικά. Για παράδειγμα, η αύξηση των επιτοκίων και στην Ευρώπη θεωρείται περίπου αναπόφευκτη. Και τοποθετείται χρονικά ακόμα και προς το τέλος του τρίτου τριμήνου φέτος, πλέον. Εφόσον στο πλαίσιο της ΕΚΤ η άποψη των «γερακιών» επιβληθεί οριστικά. Θυμίζουμε ότι η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για τα τέλη του 2022 και αν... Οπότε, καταλαβαίνεται πόσο έχουν αγριέψει τα πράγματα και σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχει, βεβαίως, και η άποψη των "wait and see", όμως αυτή αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο πλέον στην Φρανκφούρτη. Τα «γεράκια» έχουν πάρει το πάνω χέρι, ξεκάθαρα, όπως έγραφαν προχθές, μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι FT και μάλλον έχουν απόλυτο δίκιο. Αρκεί να μιλήσει κανείς με ένα από τα μέλη της ΕΚΤ και θα καταλάβει το κλίμα (και τις ισορροπίες).

Την ίδια ώρα, η ακρίβεια στοιχειώνει τη σκέψη όλων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι και στη Γαλλία, θα δούμε να επαναλαμβάνεται ό,τι και στις ΗΠΑ ή στη Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή, τους λαϊκιστές να επιβάλλονται αύριο, στις κάλπες, εκλογικά. Όπως:

*στην Ουάσιγκτον νίκησε προ εξαετίας ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή δεν το πίστευε κανείς και

*στο Λονδίνο επιβλήθηκε το Brexit, ενώ όλοι ήλπιζαν ότι το κακό θα αποφευχθεί έστω στο παρά 5', έτσι και τώρα

Είναι αλήθεια πως οι ομοιότητες προκαλούν ανατριχίλα. Ευτυχώς, προς το παρόν, τα γκάλοπ δείχνουν ότι αυτό το κακό μπορεί στην ηπειρωτική Ευρώπη να το αποφύγουμε τελικά. Όμως το ίδιο έδειχναν και στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμπέρασμα; Κρατάμε όλοι την αναπνοή μας έως το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Κι ελπίζουμε – μέρες που είναι – ότι δεν θα το πιούμε το πικρό ποτήρι μιας νίκης της Λεπέν...