Skip to main content

Οι φωνές στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το δείπνο της Δερμεντζοπούλου και η Καλαμαριά

Οργισμένη φωνή του γενικού γραμματέα Φωτόπουλου ενάντια στον Χάρη Αηδονόπουλο - Το δείπνο με τους αντιδημάρχους και οι δουλειές υπέρ του Δαρδαμανέλη

Είχα καιρό να περάσω από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και ομολογώ πως δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Στους κάτω ορόφους επικρατεί η συνήθης κινητικότητα καθώς στεγάζονται εκεί οι διάφορες υπηρεσίες, αλλά στους επάνω, όπου τα γραφεία των αντιδημάρχων και του δημάρχου, επικρατεί σχετική γαλήνη. Βλέπετε, ο σχεδιασμός των μεγάλων πολιτικών προϋποθέτει ησυχία, νηφαλιότητα, αυτοσυγκέντρωση. Για μας τους κοινούς θνητούς, όμως, αυτό το περιβάλλον είναι τελείως βαρετό.

Ευτυχώς, πάνω που πήγα να κατέβω τις σκάλες οι κεραίες μου έπιασαν κάποια ντεσιμπέλ. Όχι, δεν ήταν από το τζουκ μποξ του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Άλλωστε η ώρα δεν προσφερόταν για λαϊκά άσματα, όσους νταλκάδες κι αν έχεις. Κοντοστάθηκα για να κρυφακούσω. Η φωνή μού ήταν γνώριμη. Ναι, ήταν η οργισμένη φωνή του γενικού γραμματέα, του Φωτόπουλου. Ήταν σαφές από τα «γαλλικά» του Μίμη, ότι κάποιον κατσάδιαζε, αλλά ποιον; Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν δυνατόν να φύγω από το δημαρχείο χωρίς να λύσω αυτήν την απορία μου.

Απευθύνθηκα λοιπόν στον γνωστό άνθρωπό μου στον τρίτο όροφο ο οποίος έψαξε με τη σειρά του και διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος τον οποίο κατσάδιαζε δια τηλεφώνου ο Μίμης δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και πρώην αντιδήμαρχο, τον Χάρη Αηδονόπουλο. Ο λόγος, όπως μου είπε η πηγή μου, είναι ότι ο Χάρης, στον οποίο ανατέθηκε να τρέξει τις διαδικασίες για κάποιες από τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο δήμος σχετικά με την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε.

Για τον λόγο αυτόν μαθαίνω ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχη η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου η οποία έχει τον γενικό συντονισμό. Ωστόσο, ένα σημαντικό κονδύλι, περίπου 200.000 ευρώ δόθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού προκειμένου να προχωρήσει μέρος των εκδηλώσεων, αλλά μέχρι στιγμής, όπως μου λένε, δεν έχει γίνει τίποτε. Νομίζω πως ο Χάρης, μετά την απομάκρυνσή του από την αντιδημαρχία, είτε έχει χάσει τη φόρμα του είτε αναζητεί τρόπους για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Δείπνο με τους αντιδημάρχους

Κάνοντας χθες βράδυ την παραδοσιακή νυχτερινή Παρασκευιάτικη βόλτα μου στο κέντρο, έπεσα πάνω σε μία αυτοδιοικητική σύναξη. Επρόκειτο για ένα δείπνο στον «Πύργο», το οποίο διοργάνωσε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Μελίνα Δερμεντζοπούλου. Προσκεκλημένοι ήταν αντιδήμαρχοι και στελέχη των 14 δήμων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης οι οποίοι έχουν το ανάλογο χαρτοφυλάκιο.

Η ατζέντα της συζήτησης ήταν ευρεία καθώς λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας, οι δύο αυτοί τομείς, Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής σηκώνουν μεγάλος βάρος. Πέραν αυτού, επίκειται και ο σχεδιασμός εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου και οι δήμοι έχουν κι αυτοί τις δικές τους προτάσεις. Πληροφορούμαι ότι η Δερμεντζοπούλου σκοπεύει να κάνει ανάλογες συναντήσεις και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δουλεύουν για τον Δαρδαμανέλη

Στις εκλογές του 2019 στην Καλαμαριά είχαν πάρει μέρος επτά συνδυασμοί. Εξ αυτών οι πέντε προέρχονταν από την κεντροαριστερά και την αριστερά. Παρόλα αυτά, ο έχων το γαλάζιο χρίσμα, Γιάννης Δαρδαμανέλης, αν και μπήκε στο δεύτερο γύρο ως αουτσάιντερ, σε απόσταση μάλιστα δώδεκα εκατοστιαίων μονάδων από τον τότε δήμαρχο, Θεοδόση Μπακογλίδη, τελικά κατόρθωσε και έκοψε πρώτος το νήμα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 οι υποψήφιοι αναμένεται να είναι λιγότεροι καθώς, τώρα, όχι μόνον δεν θα υπάρχει η απλή αναλογική, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο με 43%.

Η κυβερνητική πλευρά δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα καθώς θα πάει με τον Δαρδαμανέλη, χωρίς λογικά, να υπάρχει άλλος υποψήφιος από τον ίδιο χώρο. Αντιθέτως, «απέναντι» οι υποψήφιοι περισσεύουν. Ο ηττημένος του '19 Μπακογλίδης επιθυμεί να πάρει τη ρεβάνς, αν και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Άρης Τεμεκενίδης με το σχεδόν 15% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα «απέναντι», θεωρεί ότι δικαιούται δεύτερη ευκαιρία. Προ ημερών ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, δικηγόρος Χρήστος Βάρδας, με τον οποίο συντάχθηκε προχθές η επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Καλαμαριά», Αμαλία Πασχαλίδου η οποία ήταν υποψήφια δήμαρχος το 2014 λαμβάνοντας κοντά 7,5%.

Το ΚΚΕ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο ενώ ερώτημα υπάρχει ως προς το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιλογή της αυτόνομης καθόδου το '19 απεδείχθη καταστροφική αφού ο υποψήφιός του Δημήτρης Αρκούδης είχε λάβει μόλις 7,7% και στη συνέχεια παραιτήθηκε κιόλας. Στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα της Χρύσας Αράπογλου στην οποία προτείνουν ορισμένοι να ηγηθεί ενός ενιαίου σχήματος. Αυτό είναι που απασχολεί τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, εάν δηλαδή θα μπορέσει να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει πολύ δύσκολο. Εάν έτσι, πάντως, εξελιχθούν τα πράγματα, ο Δαρδαμανέλης δεν θα έχει κανένα λόγο να ανησυχεί.