Skip to main content

Τα στοιχεία που αναζωπύρωσαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση

Ενισχύονται πλέον οι φόβοι για ύφεση καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέσω και των φόβων για τον εμπορικό πόλεμο.

Οι φόβοι για ύφεση –οι οποίοι τους τελευταίους 9 μήνες ενισχύθηκαν, υποχώρησαν και εντάθηκαν ξανά– φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, για το άμεσο μέλλον αν μη τι άλλο, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη, όπως αναφέρει το Forbes, επιβραδύνεται εν μέσω και των φόβων για τον εμπορικό πόλεμο.

Τι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα:

Η Goldman Sachs σε note που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα υποστηρίζει πως δεν αναμένει μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2020. 

Την προηγούμενη Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να βάλει ένα προσωρινό φρένο στην επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, έως ότου ολοκληρώσουν οι Αμερικάνοι τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, κίνηση που αποτελεί την πρώτη παραδοχή Τραμπ ότι το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ θα επηρεαστεί από τους δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από τη Χώρα του Δράκου.  

Την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας σύμφωνα με τα οποία η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο του έτους. 

Αργότερα την ίδια μέρα ο Τραμπ επιτέθηκε στην FED μέσω twitter, κατηγορώντας την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ότι επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία αλλά και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. 

Το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης επεφύλασσε στη Wall Street τη χειρότερη επίδοση για το 2019, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών από τα νέα για τη Γερμανία και την Κίνα αλλά και λόγω της πολυσυζητημένης αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων.  

Η απάντηση της Κίνας ήρθε την επόμενη μέρα, με απειλές για "τα απαραίτητα αντίποινα". 

Οι παγκόσμιες αγορές αντέδρασαν με πτώση, με τους δείκτες Nikkei και FTSE 100 να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% την Πέμπτη. 

Την Παρασκευή ο δείκτης Dow ανέκαμψε κατά 300 μονάδες λίγο πριν το κλείσιμο, με τον S&P να ανακτά 40 μονάδες και με τον NASDAQ να κερδίζει σχεδόν 130 μονάδες. Παρ΄ όλα αυτά σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow έχασε 1,5%, με τον S&P να προσγειώνεται κατά 0,3% χαμηλότερα. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αγορές ο FTSE 100 επανέκαμψε κατά 50 μονάδες, με τον Nikkei να κερδίζει 13 μονάδες και με τους δυο δείκτες ωστόσο να κλείνουν την εβδομάδα σε επίπεδα χαμηλότερα. Αναλυτές απέδωσαν την ανάκαμψη της αγοράς την Παρασκευή στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. 

Σημαντική σημείωση: Η καμπύλη των αποδόσεων είναι η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Συνήθως οι επενδυτές έχουν υψηλότερες αποδόσεις όταν επενδύουν στα 10ετή ομόλογα συγκριτικά με τα ομόλογα 3μηνης διάρκειας.  Επιπλέον, η καμπύλη των αποδόσεων αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό εργαλείο πρόβλεψης μιας οικονομικής ύφεσης. Φέτος, η καμπύλη των αποδόσεων αντιστράφηκε τον Μάρτιο και τον Μάιο και όταν επαναλήφθηκε την περασμένη Τετάρτη, συνέβαλε στη σημαντική υποχώρηση της αγοράς. 

Πηγή: Capital.gr