Skip to main content

Οι μνηστήρες για τις φρεγάτες, το Τσεσμέ και ο ανοιχτός δίαυλος

Η θωράκιση του Αιγαίου, μέσω των ενδιάμεσων λύσεων, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην τελική επιλογή που θα γίνει από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο «Τειρεσίας» σας είχε ενημερώσει εγκαίρως, μην έχετε παράπονο. Συνεπώς δεν πρέπει να σας έκανε εντύπωση η πληροφορία που είχε το φως της δημοσιότητας προχθές κι αναφέρει ότι η γαλλική και η αμερικανική πρόταση για τις τέσσερις φρεγάτες που θέλει να αγοράσει το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας αξιολόγησης που έγινε από το Πεντάγωνο. Με την ολλανδική να βρίσκεται, αλλά από αρκετή απόσταση, στην τρίτη θέση. Τι άλλο μαθαίνουμε;

Ότι το μεγάλο πλεονέκτημα για τις δυο πρώτες προσφορές, έχει να κάνει με το κομμάτι της ενδιάμεσης αναπλήρωσης (με πλοία που θα δοθούν στην Ελλάδα), αλλά και με το κομμάτι της συμπαραγωγής (στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά). Ειδικά το πρώτο κριτήριο μετράει πάρα πολύ, όταν το «Τσεσμέ» έκανε ...βόλτες μέχρι πριν λίγες ώρες στο κεντρικό Αιγαίο.

Οι επιπλέον πληροφορίες του «Τειρεσία» αναφέρουν επίσης ότι μέσα Απριλίου θα γίνει η τελική εισήγηση των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε εκεί γύρω στις αρχές του  καλοκαιριού να οριστικοποιηθεί η παραγγελία. Αν όλα πάνε καλά, το πρώτο πλοίο αναμένεται στην Ελλάδα αρχές του 2025. Γι αυτό και η θωράκιση του Αιγαίου μέχρι τότε, μέσω των ενδιάμεσων λύσεων, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην τελική επιλογή που θα γίνει από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο. Είπαμε, το «Τσεσμέ» κόβει βόλτες ακόμα κι ανοικτά της Σκύρου πλέον. Η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επιστρέφει, μαζί με τον τουρκικό στόλο που ξεκινά την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα", μετά από ένα μικρό διάλειμμα κι όλοι απορούν για το πώς θα καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι των διερευνητικών.

Για να ξέρετε πάντως, υπάρχουν δυο πρόσωπα στις δυο χώρες, που μπορούν να λειτουργήσουν αποσυμπιεστικά. Που μπορούν, δηλαδή, να σηκώνουν το τηλέφωνο και να μιλούν ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μεταξύ των δυο χωρών. Ο λόγος για τους Σουρανή και Καλίν, τους διπλωματικούς συμβούλους των Μητσοτάκη κι Ερντογάν, αντίστοιχα. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, ότι οι δυο τους μίλησαν ακόμα και μετά την τελευταία λεκτική επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Έλληνα πρωθυπουργού. Χωρίς, εννοείται, ποτέ να ανακοινωθεί. Και μάλλον θα το ξανακάνουν τώρα, αν χρειαστεί. Βλέπετε οι δίαυλοι στο παρασκήνιο δεν κλείνουν ποτέ, ακόμα και όταν όλοι νομίζουν ότι η ένταση χτύπησε κόκκινο.