Skip to main content

Οι Γάλλοι θέλουν άτυπη συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Στόχος της Γαλλίας είναι να παρευρεθεί ως τέταρτο άτυπο μέλος στην επόμενη προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση της ανατολικής Μεσογείου.

Ενέργειες στο παρασκήνιο κάνει σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία ώστε να είναι το τέταρτο άτυπο μέλος που θα συμμετάσχει στην επόμενη προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση της ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, σε εκείνη της Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, όπως έκαναν πρόσφατα και οι ΗΠΑ στην τριμερή του Μαρτίου στην οποία συμμετείχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από το Παρίσι, η εκεί κυβέρνηση επιχειρεί να αντιγράψει πλήρως το αμερικανικό μοντέλο πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Και στο πλαίσιο αυτό στέλνει για παράδειγμα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» τις τελευταίες μέρες στη ανατολική λεκάνη. Μάλιστα, προχθές, ο διοικητής του παρέθεσε δεξίωση, εν πλω, σχεδόν στο σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Η Γαλλία επίσης αποκτά δύο βάσεις στο νησί και εξετάζει τις περαιτέρω κινήσεις της, που προβληματίζουν πολλούς.

Γενικότερα, πάντως, σημειώνεται μια αναβάθμιση του ξένου παράγοντα στην περιοχή. Και μάλιστα διακομματική. Δηλαδή, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις σημερινές κυβερνήσεις.

Παράδειγμα; Από την Αθήνα θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία κι επίσημα ο Βέμπερ για την θέση του προέδρου της Κομισιόν. Όπως το είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ, Μητσοτάκη, θα έρθει εδώ την Μεγάλη Τρίτη.

Για την Ελλάδα, το γεγονός είναι μόνο θετικό. Γιατί αν εκλεγεί τελικώς ο Βέμπερ και αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, τότε η γραμμή μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών θα παραμείνει ανοικτή. Όπως και σήμερα...