Skip to main content

Η Γαλλία μετατρέπεται μόνιμα σε εισαγωγέα ηλεκτρισμού και αυτό πλήττει όλη την Ευρώπη

Η κρίση στην Γαλλία αναμένεται να κορυφωθεί τον Νοέμβριο και δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε αυξημένες τιμές πανευρωπαϊκά. Εντούτοις, δεν είναι μόνο αυτός ο παράγοντας που αυξάνει τις τιμές, καθώς υπάρχει ένας αριθμός από δομικά προβλήματα που σε αντίθεση με την τωρινή κρίση, ενδέχεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Γαλλίας, η οποία βλέπει πάνω από τους μισούς πυρηνικούς της αντιδραστήρες να αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με τη διάβρωση και να τίθενται εκτός λειτουργίας ή να λειτουργούν με μειωμένη ισχύ.

Πλέον, η αυξημένη θερμοκρασία στα ποτάμια της Ευρώπης ήρθε να επιτείνει το πρόβλημα, αν και οι γαλλικές αρχές έδωσαν εξαίρεση σε ορισμένες πυρηνικές μονάδες ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες προκειμένου να μην εκτροχιαστεί εντελώς η κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, από τον Νοέμβριο και έπειτα αναμένεται ραγδαία άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού της Γαλλίας, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια για τους τέσσερις μήνες ως το Φεβρουάριο βρίσκονται πλέον σταθερά πάνω από τα 1.000 ευρώ/MWh. Τα δε συμβόλαια αιχμής εμπορεύονται στα 2.000 ευρώ/MWh, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρισμού για το 2023 ξεπέρασε πλέον τα 600 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές δεν μεταφράζεται άμεσα σε αντίστοιχες αυξήσεις για τους Γάλλους καταναλωτές, καθώς η EDF αναγκάζεται να πωλεί σημαντικό μέρος της παραγωγής της (120 TWh φέτος) έναντι της πολύ χαμηλής τιμής των 49,5 ευρώ/MWh.

Επί της ουσίας, η στρατηγική αυτή επιδοτεί τους καταναλωτές, αλλά οδηγεί σε τεράστιο κόστος για την EDF, η οποία κρατικοποιείται πλήρως ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα. Παράλληλα, η αύξηση της τιμής σε στρατοσφαιρικά επίπεδα επηρεάζει άμεσα τις γειτονικές αγορές.

Η Γαλλία υπήρξε παραδοσιακά σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για την υπόλοιπη Ευρώπη και πλέον έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα, πράγμα που έχει σοβαρές συνέπειες για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία που στηρίζονταν στο γαλλικό ρεύμα για τις δικές τους ανάγκες.

Το πρόβλημα είναι ότι η στροφή της Γαλλίας σε εισαγωγέα δείχνει να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί για μια περίοδο 10-15 ετών με ότι συνεπάγεται αυτό για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό.

Στο παρελθόν, πρόσκαιρες κρίσεις στη Γαλλία οδήγησαν σε ντόμινο αυξήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη και τώρα ενδέχεται η κατάσταση αυτή να παγιωθεί με αρνητικές συνέπειες για όλες τις υπόλοιπες αγορές.

Πηγή: Energypress