Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: Η «Genesis» έπνιξε καλλιέργειες πάνω στη συγκομιδή-Τι θα γίνει με τα στάρια

Οι αγρότες είδαν τους κόπους τους να χάνονται στις καταρρακτώδεις βροχές, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά όπου το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε.

Τα αμυδρά χαμόγελα των παραγωγών για μια καλή συγκομιδή έσβησε η κακοκαιρία «Genesis», που σάρωσε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τη Βόρεια Ελλάδα με τα... απόνερά της να συνεχίζονται μέχρι και εχθές Τρίτη 14 Ιουνίου.

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες που βρίσκονταν πάνω στη συγκομιδή, όπως στα κεράσια, στα βερίκοκα, στα πρώιμα ροδάκινα, στα νεκταρίνια, στα καΐσια αλλά και στα σιτηρά. 

Οι αγρότες είδαν τους κόπους τους να χάνονται στις καταρρακτώδεις βροχές, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά όπου το κόστος παραγωγής στην κυριολεξία εκτοξεύτηκε.

Εκατοντάδες στρέμματα με κεράσια «έσκασαν» με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αγοράς, καθώς οι έμποροι «πάγωσαν» τις παραλαβές.

Συν τοις άλλοις οι παραγωγές αναγκαστικά πρέπει να συγκομιστούν καθώς αν ο σαπισμένος καρπός μείνει πάνω στο δέντρο θα αναπτυχθούν μύκητες όπως η Μονίλια που προσβάλει τα κλαδιά και τον κορμό.

Ο Τάσος Κυραλίδης, παραγωγός από τη Σκύδρα, αναφέρει στη Voria.gr ότι στα φρούτα που ήταν έτοιμα για συγκομιδή, όπως τα κεράσια και τα βερίκοκα, η ζημία είναι ολοκληρωτική. «Τα μαζεύεις καθαρά (χωρίς εμφανή ψεγάδια) και μέχρι το βράδυ που θα καθίσει στην κλούβα μαυρίζει. Το βλέπεις πάνω στο δέντρο και λες "είναι καλό" και μετά από κάποιες ώρες μέσα στην κλούβα γίνεται μαύρο. Οι έμποροι σταμάτησαν να παίρνουν γιατί δεν ξέρουν τι θα τους προκύψει μετά την παραλαβή από το χωράφι. Η ζημιά είναι φοβερή, σε ποσοστό καλλιέργειας είναι στο 80-90%».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, εν αντιθέσει με τα κεράσια, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχόπτωση στα βερίκοκα και τα ροδάκινα, γεγονός που όπως λέει αφήνει ακάλυπτους τους παραγωγούς παρά το γεγονός ότι πληρώνουν τις εισφορές τους για να ασφαλίσουν τις παραγωγές τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, λέει στη Voria.gr ότι όσες ποικιλίες ήταν στη συγκομιδή, όπως για παράδειγμα τα νεκταρίνια Big Bang και άλλες, έχουν πάθει αλλοιώσεις από το νερό, το οποίο δημιουργεί ρωγμές στο φρούτο, με αποτέλεσμα να χάσουν την εμπορική τους αξία και επιπλέον η ζημιά δεν αποζημιώνεται.

«Το θέμα είναι ότι τα φρούτα που έχουν υποστεί ζημιές πρέπει να μαζευτούν από τα δέντρα για να μην αντιμετωπίσουν τα φυτά επιπλέον ζήτημα από τους μύκητες και δεν μπορούν να καρπίσουν του χρόνου» επισημαίνει ο κ. Αντωνιάδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι καλλιέργειες που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει σε περίπτωση ζημιάς από βροχόπτωση, όπως είναι τα ροδάκινα και τα βερίκοκα.

Στο «μάτι» της αστάθειας του καιρού μπήκαν και τα στάρια, με τους παραγωγούς να ανησυχούν ότι με τις αλλοιώσεις από τις βροχές θα χάσουν σε τιμή, σε μια χρονιά όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή και καλές τιμές.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργός από την ανατολική Θεσσαλονίκη, επισημαίνει στη Voria.gr: «Έχουμε μεγάλη παραγωγή, οι τιμές είναι υψηλές για σιτάρια αλλά δεν ξέρουμε πόση υποβάθμιση θα έχουμε στα σκληρά από τις βροχοπτώσεις. Θα ξέρουμε το πόσο θα χάσουμε εφόσον αλωνιστούν, να δούμε το χρώμα τους, το οποίο ήδη έχουν χάσει, αλλά και το βάρος τους, καθώς η εναλλαγή βροχής και ήλιου το μειώνει, ιδίως στα κριθάρια και τα μαλακά στάρια». Ο παραγωγός εκφράζει την ανησυχία του για τις επόμενες ημέρες καθώς όπως λέει αν οι βροχές συνεχιστούν μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο τότε θα υπάρξει μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

«Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι θα χάσουμε 5 λεπτά στο κιλό, από τα 50 λεπτά που ζητούσαμε θα πάμε στα 45. Δηλαδή από μια παραγωγή 400 κιλών θα χάσουμε 30 κιλά, σε ευρώ περίπου 20 ευρώ ανά στρέμμα χασούρα».

Ο κ. Παπαδής θέτει το ζήτημα του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής λέγοντας ότι με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο και στα εφόδια οι παραγωγοί δεν θα μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν. «Αν σπείρουμε του χρόνου με την υπάρχουσα τιμή και φτάσουμε να αλωνίσουμε με 20 λεπτά θα καταστραφούμε ολοσχερώς, τότε θα μιλάμε για επισιτιστική κρίση».

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status Fm, τόνισε ότι μέσα στον Ιούνιο θα ανακοινωθούν μέτρα για την στήριξη των αγροτών, από ευρωπαϊκά κονδύλια, βάσει και σχετικής απόφασης που έλαβε το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ.