Skip to main content

Οι ειδήσεις και οι επιδιώξεις του Τσίπρα στη συνέντευξη στη ΔΕΘ

Τα συμπεράσματα από τη σημερινή μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Εποχές Παπανδρέου, όχι του Ανδρέα αλλά του Γιώργου, θύμισε η σημερινή μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, διάρκειας τριών ωρών και δεκαπέντε λεπτών, την οποία παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καίτοι χρησιμοποίησε ηπιότερους τόνους σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του, εντούτοις κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο, υπερασπιζόμενος το έργο των κυβερνήσεών του, με ελάχιστες δόσεις αυτοκριτικής, ασκώντας παράλληλα κριτική προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπέμποντας ωστόσο για του χρόνου, τις οριστικές κρίσεις του. Όσον αφορά τα εσωκομματικά και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας άφησε, θεωρητικά, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εκφράζοντας, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος παραμένει κυρίαρχος και παντοδύναμος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κυριότερες ειδήσεις και επισημάνσεις της μακράς συνέντευξης του κ. Τσίπρα είναι οι ακόλουθες:

- Ως προς το είδος της αντιπολίτευσης την οποία θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θα είναι «εποικοδομητική, τεκμηριωμένη και μαχητική. Δεν θα ακούσετε από εμάς καταστροφολογία, ούτε τα ψεύδη τα οποία έλεγε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

- Για το σταθμό Βενιζέλου επανέλαβε όσα είπε και στη χθεσινοβραδινή ομιλία του. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως μη όφειλε, ήρθε στη ΔΕΘ και προκατέλαβε αποφάσεις του ΚΑΣ. Παραδεχόμενος ο ίδιος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν, δίνει το πάτημα στον νέο «εθνικό εργολάβο» να διεκδικήσει αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ, ποσά τα όποια δεν κατάφερε να κερδίσει από την αύξηση των διοδίων της Αττική οδό την οποία απέτρεψε η κυβέρνησή του. Ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ το έργο έτρεξε τρεις φορές πιο γρήγορα απ’ ότι την προηγούμενη δεκαετία. «Το φτάσαμε στο 75%, έχει ολοκληρωθεί η σήραγγα, επρόκειτο να γίνουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέσα στο 2019».  
Έδωσε ξανά τα δικά του χρονοδιαγράμματα λέγοντας πως η λειτουργία του μετρό θα ξεκινούσε το 2020 και ο σταθμός Βενιζέλου λίγο αργότερα, χωρίς ωστόσο να πει πότε ακριβώς. Το «ή αρχαία ή μετρό» εμείς το μετατρέψαμε στο «και αρχαία και μετρό» και τώρα γυρνάμε στο «ούτε αρχαία ούτε μετρό». Πρέπει να ανατραπεί αυτή η εξέλιξη, και θα συνδράμουμε στις προσπάθειες των πολιτών για να ανατραπεί αυτή η εξέλιξη.

- Παρουσιάστηκε με ασάφειες ως προς την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας καθώς, υπερασπίστηκε μεν την ορθότητα των ερευνητικών εξορύξεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ωστόσο είπε πως είναι άλλο θέμα εάν θα προσανατολιστούμε στην αξιοποίησή τους.» Είναι ανοιχτό προς συζήτηση αυτό το θέμα».

- Ερωτηθείς πολλές φορές για την υπόθεση NOVARTIS επανέλαβε ότι ήταν ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά για προσπάθεια συγκάλυψης και ρεβανσισμό και προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να κάνει ό,τι του ταιριάζει, εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, για να μάθει ο λαός την αλήθεια. Από κει και πέρα η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Μητσοτάκη. Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ωστόσο, απέφυγε, αν και ρωτήθηκε, κάθε αναφορά στον Ρασπούτιν.

- Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει, προς το παρόν τουλάχιστον, θα εγείρει θέμα πρόωρων εκλογών. Καμία κυβέρνηση δεν πάει σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Το αντίθετο συμβαίνει, η ίδια η ζωή και η κυβέρνηση θα διαμορφώσουν τους όρους εάν οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα».

- Στις προεδρικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Έχω δικαιωθεί με την επιλογή Παυλόπουλου, είναι ένας καλός πρόεδρος και δεν βλέπω το λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του». Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να δίνεται η δυνατότητα εκλογής ΠτΔ ακόμη και με 151 ψήφους. «Είναι αντιθεσμική και ανεύθυνη θέση αυτή. Υπάρχει και θέμα αν είναι συνταγματικά ορθή. Είναι θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτό».

- Υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως είχε κάνει και στην ομιλία του. Δήλωσε διπλά υπερήφανος γι’ αυτήν. Πρώτον διότι δεν υποχώρησε απέναντι στο πολιτικό κόστος αλλά και επειδή «λύσαμε και έναν γόρδιο δεσμό στην εξωτερική μας πολιτική». Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να ξαναδούν με νηφαλιότητα τη συμφωνία και εκτίμησε πως «όσοι υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρούνε μπροστά τους στο μέλλον. Αλλά κι εμείς το καλό που κάναμε θα το βρούμε μπροστά μας».

- Ερωτηθείς για την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παρά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα το κόμμα του κλείνει έναν σπουδαίο κύκλο. Από το 4% βρέθηκε στο 36%. Πέτυχε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια και παράλληλα, κατάφερε να πετύχει ένα υψηλό ποσοστό, πατά την ήττα του. «Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την πρώτη περίοδο. Να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Να ανοίξει το κόμμα σε αυτούς που μας υποστηρίζουν».
Έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα λέγοντας πως θα γίνει πρώτα η ΚΕ για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις για τη σύγκλιση και ώσμωση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοκρατικές δυνάμεις, με τους πολίτες που ήρθαν στην κάλπη μας. Μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει η πολιτική διακήρυξη και από αρχές Οκτωβρίου τρίμηνη καμπάνια για εγγραφή νέων μελών».
Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει εάν θα επιδιώξει να εκλεγεί αρχηγός με μαζική ανοιχτή ψηφοφορία ή από το συνέδριο.

- Ερωτηθείς ειδικότερα για τη σχέση του με τον Γιάννη Μπουτάρη τόνισε πως «είναι μια προσωπικότητα του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Δεν εντάσσεται σε πλαίσια, έχω ειλικρινή σχέση μαζί του. Έπαιξε σημαντικό ρόλο για να αλλάξει πρόσωπο η Θεσσαλονίκη, από συντηρητική, να γίνει προοδευτική, θα συνεχίσω να έχω επαφή και να συζητών μαζί του».

- Μίλησε με καλά λόγια για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά λέγοντας ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία των Πρεσπών, του το αναγνωρίζω. Απεναντίας ξέκοψε κάθε σχέση με τον τέως κυβερνητικό εταίρο του αναφέροντας ότι «ο κ. Καμμενος με τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών, διαμόρφωσε την τοποθέτησή του στην πολιτική γεωγραφία, δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που λέμε προοδευτικές δυνάμεις».

- Εμφανίστηκε αμήχανος όταν κλήθηκε να μιλήσει για τον ΟΑΣΘ. Υπερασπίστηκε μεν την επιλογή της κρατικοποίησης λέγοντας πως είχε επιθυμητά αποτελέσματα στο σκέλος του εξορθολογισμού, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, καθώς το δημόσιο είχε δαπανήσει 2,2 δις. ευρώ στον ΟΑΣΘ, συγκρίσιμο με όσα είχε δαπανήσει στις συγκοινωνίες στην Αττική. Παραδέχθηκε όμως ότι «δεν πετύχαμε στο σκέλος της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών», χωρίς ωστόσο να πει για ποιο λόγο συνέβη αυτό, αν και φάνηκε να υιοθετεί τις αόριστες καταγγελίες της διοίκησης Στέλιου Παππά περί σαμποτάζ καθώς και ο ίδιος είπε πως «κατά ένα περίεργο λόγο όσο πηγαίναμε προς τις εκλογές είδαμε να μειώνεται ο αριθμός των λεωφορείων και φτάσαμε περίπου στα 200. Δεν ήταν λάθος η κρατικοποίηση, δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των οχημάτων, δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχεδιασμό αυτό. Θα ήταν τραγικό λάθος να κάνει ξανά τον ΟΑΣΘ ιδιωτικό».

- Ως προς το διαμορφωθέν πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές μίλησε για διπολισμό όπου στον έναν πόλο είναι η ΝΔ και στον άλλον ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε, πάντως, να εμφανιστεί διαλλακτικός απέναντι στις άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς λέγοντας ότι το κόμμα του θα επιδιώξει συγκλίσεις. «Δεν θέλουμε να μονοπωλήσουμε το χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Εμείς θα επιδιώκουμε τη σύγκλιση με αυτές τις δυνάμεις. Σήμερα ο χώρος της κεντροαριστεράς καταλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν μαζί μας, να συνδιαμορφώσουμε τη μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς».
Σημείωσε επίσης, ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα πως «δεν ήταν βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια μεγάλη νίκη των αντιπάλων μας».

- Ερωτηθείς, τέλος για την ταινία του Κώστα Γαβρά είπε ότι «βεβαίως και θα δω την ταινία. Νομίζω πως θα είναι μια καλή ταινία, όπως και όλες του Κ. Γαβρά. Αποκάλυψε ότι μίλησε με τον σκηνοθέτη ο οποίος του είπε πως το κεντρικό μήνυμα που θέλει να βγάλει η ταινία είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε μια μικρή χώρα και σε ένα πανίσχυρο σύστημα το οποίο συγκροτούσαν οι θεσμοί.

- Μίλησε απαξιωτικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι «όσοι έχουμε διαβάσει το βιβλίο του ξέρουμε ότι πρόκειται για μια εγωκεντρική προσέγγιση στα γεγονότα του 2015, 30% είναι πραγματικά γεγονότα, 30% η δική του στρεβλή προσέγγιση στα γεγονότα και ένα άλλο 30% είναι μυθοπλασία».