Skip to main content

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τιμά το Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, εκδόσεις και εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Προσφυγομάνα πόλη η Καλαμαριά δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει με λαμπρότητα το Έτος Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνος, ενώ την ευθύνη τους έχει ο ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Α.Π.Θ., Θεοδόσης Κυριακίδης.

Στα μέσα Ιουνίου (16 και 17) διοργανώνεται επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ιεραρχών του πριν, κατά και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή». Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές και στόχος του είναι η ουσιαστική ανασκόπηση και η διεπιστημονική προσέγγιση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ιεραρχών του καθ’ όλη την τραγική περίοδο των ιστορικών γεγονότων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας. Το μνημείο θα βρίσκεται στο προαύλιο Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στον Πολυχώρος τέχνης του Δήμου Καλαμαριάς Remezzo (27/5-10/6), θα είναι ανοιχτή για το κοινό έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στην
εκατονταετηρίδα (1922-2022) από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Χαίρε Μικρασία». Στην συγκεκριμένη έκθεση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν είκοσι έξι
(26) καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και τα έργα τους δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει πτυχές από τον πολιτισμό και την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διαχρονία του.

Την Κυριακή 26 ιουνίου στο Στάδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς θα δοθεί επετειακή συναυλία με τίτλο «Τα Σμυρναϊκά τραγούδια ποιος σου τα ́μαθε», με την λαϊκή τραγουδίστρια, Γλυκερία.
Μαζί της ενώνουν τις φωνές τους τα μέλη της τετράφωνης Νεανικής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη με συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας με καταξιωμένους μουσικούς δεξιοτέχνες της παράδοσης.

Μία ακόμη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στο Γήπεδο Νέας Μηχανιώνας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μπάση και της Νεανικής Χορωδίας κσι Ορχήστρας της Ιεράς Μητρόπολης.

Παράλληλα, θα εκδοθούν ένα πολυτελές λεύκωμα με τα Προσφυγικά Κειμήλια της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στο οποίο θα παρουσιάζονται όλες οι εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, την ανατολική Θράκη και τον Πόντο και βρίσκονται στην κατοχή της Μητρόπολης, καθώς επίσης και ένα λεύκωμα για την Καλαμαριά, με τα πορίσματα των ιστορικών ερευνών, από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι ως τις πτυχές της σύγχρονης εικόνας της πόλης, το οποίο ετοιμάζει ο ερευνητής Θεοδόσης Κυριακίδης.
 Η Ιερά Μητρόπολης θα κυκλοφορήσει επίσης δύο CD, ένα με τίτλο «Μικρασιατική Ραψωδία» σε στίχους του Θοδωρη Βουτσικάκη, μουσική του π. Θεόδωρου Τσαμπατζίδη, σολίστα τον Χρήστο Χαλκιά και τη συμμετοχή της Νεανικής Χορωδίας και Ορχήστρας της Μητρόπολης, και ένα δεύτερο με κείμενα του Φώτη Κόντογλου και παραμύθια από τη Μικρά Ασία.