Skip to main content

Η οικονομική ασφυξία του Ερντογάν και η Ρωσία σε ρόλο «πνευματικού»

Οι στρατιωτικοί χαιρετισμοί των Τούρκων στα social media είναι η μία πλευρά του νομίσματος-Η άλλη είναι οι εσωτερικές αντιδράσεις για τον Ερντογάν.

Την Τρίτη αναμένονται τα σπουδαία στο Σότσι της Ρωσίας για τις εξελίξεις στη Συρία μετά την επέμβαση του τουρκικού στρατού εναντίον του κουρδικών δυνάμεων.

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει στα media ένας πανίσχυρος ηγέτης, προβάλλοντας την Τουρκία ως υπερδύναμη, ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα περιθώρια για τον Τούρκο πρόεδρο έχουν στενέψει.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετικά εύθραυστη εκεχειρία, ο Ερντογάν δείχνει να επιζητεί ομαλοποίηση της κατάστασης μέσω του Βλαντιμίρ Πούτιν, συζητώντας την αποχώρηση των στρατευμάτων της Τουρκίας από την περιοχή.

Κοστοβόρο άνοιγμα

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο διδάκτωρ της Οικονομικής Σχολής του ΑΠΘ και γεωπολιτικός αναλυτής ειδικός στα θέματα για την Μέση Ανατολή Βαγγέλης Μούσσα, η έκτακτη συνάντηση της Τρίτης αποτελεί σημείο καμπής για τις εξελίξεις.

«Το ύψωμα της επίσημης σημαίας της Συρίας σε όλα τα μήκη της χώρας και κατά μήκος της προσδοκώμενης ζώνης που επιθυμεί ο ίδιος ο Ερντογάν, αυτή τη στιγμή τον περιορίζει, αφού είχε θέμα με την ύπαρξη της κουρδικής σημαίας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», εξηγεί ο κ. Μούσσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πρόεδρος της Τουρκίας ουσιαστικά μπήκε σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή, έκανε μία πολεμική κίνηση όταν η Τουρκία ήδη ματώνει από τον πληθωρισμό και την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας».

Η επέμβαση του τουρκικού στρατού ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας είναι ένα άνοιγμα πολύ κοστοβόρο για την Τουρκία όπως εξηγεί ο κ. Μούσσα. Ως εκ τούτου οι εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα ωθούν ουσιαστικά τον κ. Ερντογάν να μεταβεί εκτάκτως στη Ρωσία, για να κάνει αυτή τον «πνευματικό νονό» στην υπόθεση.

«Ανάλογα με το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης της Τρίτης θα κινηθούν και όλα τα στρατόπεδα. Φαίνεται πάντως ότι και μόνο από αυτή την επίσκεψη που είναι έκτακτη, πως πρέπει να μαζευτούν όλες οι μεριές. Μεγάλη νίκη θεωρείται ότι οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν στροφή στην κυβέρνηση της Συρίας για την προστασία τους. Δεν ήθελαν να ξαναζήσουν το αιματηρό περιστατικό του Αφρίν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γεωπολιτικός αναλυτής.

Οι εξελίξεις μάλιστα όπως λέει αποδεικνύουν ότι «οι Ρώσοι δεν βγήκαν ποτέ από το παιχνίδι. Απλά δεν τους άκουγαν οι Κούρδοι. Οι Ρώσοι άρχισαν να ακούγονται περισσότερο όταν οι Αμερικάνοι είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν. Εάν οι Αμερικάνοι παρέμεναν δεν θα χρειαζόταν αυτή τη στιγμή να κάνουμε οποιαδήποτε κουβέντα».

Προσφυγικό και επιπτώσεις 20ετίας

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μούσσα κομβικό παράγοντα για δύο ζητήματα, την οικονομία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το προσφυγικό.

«Σαφώς και θα υπάρξουν και οικονομικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο από τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Σε μια πολυκατοικία εάν καίγεται ένας όροφος, στον άλλο δεν γίνεται να κάνουν ηλιοθεραπεία. Οι επιπτώσεις θα είναι σίγουρες», επισημαίνει ο κ. Μούσσα.

Όπως λέει μάλιστα, ό,τι γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην περιοχή που περικλείει Τουρκία, Ελλάδα, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, «θα είναι το φλέγον θέμα χωρίς να είμαι υπερβολικός για τα επόμενα 20 χρόνια. Εάν δεν συγκλίνουν τα συμφέροντα και οι ηγεσίες της περιοχής δεν ρίξουν νερό στο κρασί τους θα υπάρχουν προβλήματα».

Εξελίξεις θα υπάρχουν και στο προσφυγικό. «Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι κατά το 2% Σύριοι. Πρέπει να αναρωτηθούμε από πού έρχονται όλοι οι άλλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.