Skip to main content

Νέες κατηγορίες κατά της Huawei από τις αμερικανικές αρχές

Οι υποψίες των αμερικανικών αρχών αποκαλύπτονται την ώρα που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους να αποκλείσουν τη Huawei.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για μία ακόμη φορά η Huawei Technologies, με Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί κρυφά να αποκτήσει πρόσβαση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο χρησιμοποιώντας ειδικά «παραθυράκια», σχεδιασμένα για χρήση από υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Οι υποψίες των αμερικανικών αρχών, που φέρνει στο φως η «WSJ» σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, αποκαλύπτονται την ώρα που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους να αποκλείσουν τη Huawei από τα δίκτυά τους.

Σύμφωνα με τη «WSJ», που επικαλείται μυστικές πληροφορίες, η Huawei είχε αυτή τη μυστική ικανότητα εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Η ίδια η κινεζική εταιρεία απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι ΗΠΑ κρατούσαν απόρρητες τις συγκεκριμένες πληροφορίες έως και πέρυσι, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν λεπτομέρειες σε συμμάχους όπως η Βρετανία και η Γερμανία, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των τριών χωρών.

Όταν οι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού πωλούν hardware σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας –που συναρμολογούν τα δίκτυα επικοινωνιών και υπηρεσιών computing- υποχρεώνονται από το νόμο να επιτρέπουν στις αρχές να έχουν πρόσβαση στα δίκτυά τους για λόγους συμμόρφωσης με το νόμο. Οι εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση χωρίς τη συναίνεση του διαχειριστή των δικτύων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Huawei κατασκεύασε εξοπλισμό που διατηρεί μυστικά τη δυνατότητα πρόσβασης στα δίκτυα και χωρίς τη γνώση του παρόχου. Χωρίς να αναπτύσσουν περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέρουν ότι οι υπόλοιποι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δεν έχουν την ίδια δυνατότητα όπως η Huawei.

Η Huawei απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ περί κατασκοπείας

Η Huawei Technologies απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες των Αμερικανών περί κατασκοπίας χρηστών των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «στην πραγματικότητα, το backdoor που αναφέρεται από αξιωματούχους των ΗΠΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη λεγόμενη "λειτουργία νόμιμης παρακολούθησης", μία υποχρεωτική και νόμιμη λειτουργία ενσωματωμένη στο σύστημα, για τη διευκόλυνση ποινικών ερευνών. Ουσιαστικά οι λειτουργίες αυτές διαχειρίζονται από παρόχους και όχι από προμηθευτές. Η αμερικανική κυβέρνηση εσκεμμένα μπερδεύει την τεχνολογία με λαϊκίστικoυς τρόπους κατανόησής της χρησιμοποιώντας αυτό που όλοι γνωρίζουν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».
«Όπως αποδείχθηκε και από τις διαρροές στην υπόθεση Snowden, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κρυφές προσβάσεις σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παγκοσμίως, κατασκοπεύοντας άλλες χώρες εδώ και αρκετό καιρό. Η έκθεση της Washington Post αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η CIA χρησιμοποίησε μια εταιρεία κρυπτογράφησης για να κατασκοπεύει άλλες χώρες για δεκαετίες αποτελεί μία ακόμη πρόσθετη απόδειξη.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι η Huawei χρησιμοποιεί νόμιμη παρακολούθηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού - δεν συμμορφώνεται με οποιαδήποτε μορφή αποδεκτής λογικής στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η Huawei δεν έχει ποτέ και δεν πρόκειται να αποκρύψει κρυφά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ούτε έχει την δυνατότητα να το κάνει. Η Wall Street Journal γνωρίζει σαφώς ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να παράσχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της και παρόλα αυτά επέλεξε να επαναλάβει τα ψέματα που διαδόθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους. Αυτό αντικατοπτρίζει την προκατάληψη της The Wall Street Journal εναντίον της Huawei και υπονομεύει την αξιοπιστία της.

Ο ρόλος της Huawei ως προμηθευτή τηλεπικοινωνιών είναι να παρέχει εξοπλισμό που ακολουθεί τα πρότυπα 3GPP/ETSI, όπως και κάθε άλλος προμηθευτής. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τα πρότυπα νόμιμης παρακολούθησης σε ολόκληρο τον κλάδο, όπως το πρότυπο 3GPP TS 33.107 για τα δίκτυα 3G και το TS 33.128 για το 5G. Εκεί σταματούν οι υποχρεώσεις της Huawei όσον αφορά τη νόμιμη παρακολούθηση.

Η πραγματική διαχείριση και χρήση των διεπαφών των νόμιμων λειτουργιών παρακολούθησης γίνεται αποκλειστικά από παρόχους και ρυθμιστικές αρχές. Οι διεπαφές παρακολούθησης βρίσκονται πάντα σε προστατευόμενες εγκαταστάσεις του παρόχου και διαχειρίζονται από συγκεκριμένους υπαλλήλους που είναι εξουσιοδοτημένοι από τις αρμόδιες αρχές και τον πάροχο. Οι πάροχοι έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία αυτών των διεπαφών. Η Huawei δεν αναπτύσσει ή παράγει εξοπλισμό παρακολούθησης πέρα από το νόμιμο.

Η Huawei είναι μόνο προμηθευτής εξοπλισμού. Σε αυτόν τον ρόλο, η πρόσβαση σε δίκτυα πελατών χωρίς την εξουσιοδότηση και την προβολή τους θα ήταν αδύνατη. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακάμψουμε τους παρόχους, τον έλεγχο πρόσβασης και να λάβουμε δεδομένα από τα δίκτυά τους, χωρίς να εντοπίζονται από όλα τα συστήματα προστασίας (firewalls), ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η Wall Street Journal παραδέχεται ότι οι Αμερικανοί υπάλληλοι δεν είναι σε θέση να παράσχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα λεγόμενα "backdoors".

Η κυβερνοασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Huawei. Οι παρατηρήσεις των αμερικανών αξιωματούχων αγνοούν εντελώς την τεράστια επένδυση και τις βέλτιστες πρακτικές της Huawei και των παρόχων στη διαχείριση κινδύνων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία να στιγματίσει την Huawei, χρησιμοποιώντας ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αν οι ΗΠΑ εντοπίσουν τις παραβιάσεις της Huawei, ζητάμε εκ νέου επίσημα από τις ΗΠΑ να αποκαλύψουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία αντί να χρησιμοποιήσουν τα μέσα ενημέρωσης για να εξαπλωθούν οι φήμες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.