Skip to main content

Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ζωντανεύει στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η Voria.gr ξεναγήθηκε και σας παρουσιάζει την έκθεση που περιλαμβάνει υλικό για την ιστορία των αγώνων και προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων ολυμπιονικών

Η μακροβιότερη και σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου άρχισε επίσημα από χθες. Έπειτα από έναν χρόνο καθυστέρησης εξαιτίας της πανδημίας, άνοιξε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που έστω και χωρίς θεατές αναμένεται να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις στο φίλαθλο κοινό.

Με αφορμή το πολυαναμενόμενο εναρκτήριο λάκτισμα η Voria.gr ξεναγήθηκε στην έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες» που φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η διευθύντρια του μουσείου, δρ. Κυριακή Ουδατζή, μας παρουσίασε τα εκθέματα, που περιλαμβάνουν έντυπο και ψηφιακό υλικό για την ιστορία των σύγχρονων αγώνων, από την πρώτη απόπειρα αναβίωσής τους και την πρώτη διοργάνωση της Αθήνας το 1896 μέχρι σήμερα, αλλά και σπάνια αντικείμενα συλλεκτικής αξίας. Μεγάλο τμήμα της έκθεσης καταλαμβάνουν τα προσωπικά αντικείμενα που πρόσφεραν στο μουσείο Έλληνες ολυμπιονίκες, από το παπούτσι της χρυσής ολυμπιονίκη, Βούλας Πατουλίδου, με το οποίο έκανε τη συγκλονιστική κούρσα το 1992 στη Βαρκελώνη, την ιστιοσανίδα του τρεις φορές ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη και την ιστορική στολή που φορούσε ο Στέλιος Μυγιάκης το 1980 στη Μόσχα, όταν αναδείχτηκε πρώτος στην κατηγορία των 62 κιλών στην ελληνορωμαϊκή πάλη και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο άθλημα αυτό.

Άγνωστες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων

Η κ. Ουδατζή φώτισε και μερικές από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας και της καθιέρωσης των αγώνων, που στο πέρασμα των χρόνων εμπλουτίστηκαν σε αθλήματα και περιέλαβαν και άλλες δύο διοργανώσεις.

- Η πρώτη προσπάθεια για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων, πριν από την καθιέρωσή των σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων που με πρωτοβουλία του Γάλλου βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν το 1896 στην Αθήνα, έγινε 15 Νοεμβρίου 1859 με πρωτοβουλία του Έλληνα ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα. Ονομάστηκαν «Ολύμπια» και διοργανώθηκαν στην Αθήνα κατά τα έτη 1859, 1870, 1875 και 1888-1889. Μάλιστα, η διοργάνωση του 1870 εγκαινίασε επίσημα το Παναθηναϊκό στάδιο, το λεγόμενο Καλλιμάρμαρο. Ωστόσο, τα «Ολύμπια» δεν απέκτησαν διεθνή εμβέλεια, ενώ οι αθλητές ήταν αποκλειστικά ελληνικής εθνικότητας, είτε υπήκοοι του ελληνικού κράτους. είτε μέλη της ελληνικής διασποράς του εξωτερικού.

- Μετά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα και παρά την επιτυχία που σημείωσαν, η διοργάνωση πέρασε περίοδο κάμψης. Οι αγώνες του 1900 στο Παρίσι και του 1904 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εκθέσεων, που περιελάμβαναν ακόμα και… ζωοπανηγύρεις. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να γιορταστούν τα δέκα χρόνια από την αναβίωση, μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1906, κατά παρέκκλιση δηλαδή της τετραετίας, διοργανώθηκαν Μεσολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Η διοργάνωση προσέλκυσε ξανά παγκόσμιες συμμετοχές και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Παρ' όλα αυτά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή που τη διοργάνωσε με μεταγενέστερη απόφασή της κήρυξε ότι δεν ήταν επίσημοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

- Για το 1924 αποφασίσθηκε να οργανωθεί μια «Διεθνής εβδομάδα χειμερινών αγώνων» (Semaine des Sports d'Hiver) στο Σαμονί της Γαλλίας υπό την προστασία της ΔΟΕ, και σε συνδυασμό με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η διεθνής εβδομάδα είχε μεγάλη επιτυχία και το 1925 η ΔΟΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ξεχωριστή διοργάνωση για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι το 1992 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν την ίδια χρονιά με τους Θερινούς. Το 1993 η ΔΟΕ αποφάσισε οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια δύο χρόνια μετά τους θερινούς.

- Οι πρώτοι αγώνες ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη την ίδια χρονιά. Έκτοτε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

- Στη σύγχρονη ιστορία τους Ολυμπιακοί Αγώνες δεν διοργανώθηκαν μόνο τρεις φορές κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους (1916, 1940 και 1944). Η διοργάνωση του Τόκιο είναι η πρώτη στην ιστορία που αναβλήθηκε για έναν χρόνο.

Στόχος ζωής για όλους τους αθλητές

Τη σημασία που έχει για τους αθλητές η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες περιέγραψε στη Voria.gr η Βούλα Πατουλίδου. «Νομίζω ότι είναι το απόλυτο πανηγύρι χαράς, ένας στόχος ζωής. Ειδικά όταν ξεκινάς, δεν τολμάς να κοιτάξεις προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όταν φτάσεις κοντά περιμένεις ότι θα είσαι ένα κομμάτι μιας πολύ μεγάλης γιορτής, στην οποία συμμετέχει όλος ο κόσμος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς στο Τόκιο δεν θα υπάρχουν θεατές, οι οποίοι δίνουν πολύ μεγάλη ώθηση στους αθλητές.