Skip to main content

Η Καλαμαριά στο δίκτυο πόλεων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης συμμετείχε στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση δήμων όπου υπάρχει έντονο το ποντιακό στοιχείο.

Την πρόσκληση για τη συμμετοχή του στο δίκτυο πόλεων, που δημιουργήθηκε από την Κ.Ε.Δ.Ε με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα, αποδέχτηκε από την πρώτη στιγμή ο δήμος Καλαμαριάς, ο τόπος που πρώτος υποδέχτηκε περισσότερους από 270 χιλιάδες πρόσφυγες στα απολυμαντήριά του, ενώ θρήνησε γύρω στους 50.000, όταν άφησαν την τελευταία τους πνοή φτάνοντας στη νέα τους πατρίδα.

Το πρωί ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης συμμετείχε στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση δημάρχων, στους δήμους των οποίων υπάρχει έντονο το ποντιακό στοιχείο. Εξάλλου στην Καλαμαριά δραστηριοποιούνται δέκα προσφυγικοί σύλλογοι και οι τέσσερις είναι ποντιακοί. Ο κ. Δαρδαμανέλης αναφερόμενος στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και τόνισε: «Εάν θέλουμε να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι μαζί να παλέψουμε όπως πάλεψαν οι φίλοι μας οι Αρμένιοι για την αναγνώριση αυτού του εγκλήματος που έχει διαπραχθεί ιστορικά. Να πετύχουμε αυτό που σήμερα φαίνεται ακατόρθωτο. Είναι ιστορική μας υποχρέωση».

Ο κ. Δαρδαμανέλης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του δήμου Καλαμαριάς να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ ο χώρος όπου ήταν τα απολυμαντήρια προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ιστορικό μνημείο, το οποίο θα αφορά όχι μόνο την Καλαμαριά, αλλά την προσφυγική μνήμη στο σύνολο της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 102 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ποντίων και τη γενοκτονία τους αναγνωρίζουν, εκτός από την Ελλάδα η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, 2 Πολιτείες της Αυστραλίας, 2 πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.