Skip to main content

Οι καθυστερήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η αποστολή στο Κίεβο

Το restart στις επιχειρηματικές αποστολές, το τετ α τετ Τσίπρα-Κωνσταντόπουλου, η επισκεψιμότητα στη ΔΕΘ και η επέκταση της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ

Καλημέρα σας!

Μετά από τόσους πολλούς καφέδες –ελέω Διεθνούς Εκθέσεως, εκδηλώσεων και επισκέψεων από την Αθήνα- ήρθε η ώρα της αποτοξίνωσης. Γι’ αυτό σήμερα το πρωινό καφεδάκι –άντε το δεύτερο της ημέρας- είναι διπλό εσπρέσο ντεκαφεϊνέ. Όπως αυτό που προτιμά κάθε μεσημέρι ο Πέτρος από το διπλανό γραφείο, που δεν ευχαριστιέται το τσιγάρο του χωρίς καφέ και γι’ αυτό καπνίζει δύο με τρία την ημέρα. Άντε τέσσερα στα… ζόρια.

Επανεκκίνηση για τις επιχειρηματικές αποστολές

Πυκνώνουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά στην καθημερινότητα. Ως γνωστόν τα πάσης φύσεως ταξίδια κόπηκαν σχεδόν… μαχαίρι λόγω της πανδημίας, πολύ περισσότερο οι επιχειρηματικές αποστολές. Τώρα, όμως, το πολύ ενδιαφέρον αυτό παράθυρο ανοίγει και πάλι για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μια σειρά από φορείς, με επικεφαλής τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, οργανώνουν και στηρίζουν την πρώτη μετά πανδημίαν επιχειρηματική αποστολή στην Ουκρανία από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου. Την αποστολή στηρίζουν, επίσης, ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, το ΕΒΕΘ, αλλά και το Enterprise Greece, ενώ συμμετοχή έχουν ήδη δηλώσει πάνω από 20 επιχειρήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν στο Κίεβο B2B συναντήσεις με ουκρανικές εταιρείες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα ταξιδέψουν προέρχονται από πολλά σημεία της επικράτειας και δραστηριοποιούνται –μεταξύ άλλων- στους τομείς των τροφίμων, των δομικών υλικών, των χημικών, των φαρμακευτικών, αλλά και του τουρισμού, καθώς τη χώρα μας ήδη επισκέπτονται για διακοπές αρκετοί Ουκρανοί και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα. Το ελληνικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία είναι εύλογο, καθώς πρόκειται για χώρα με μεγάλη παραγωγική βάση, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ με πολλά δισεκατομμύρια για εύλογους γεωπολιτικούς λόγους.

Βιαστικοί υποψήφιοι πρόεδροι

Μιας και ο λόγος για τον ΣΕΒΕ να επισημάνουμε ότι τον ερχόμενο Μάιο – Ιούνιο ολοκληρώνεται η θητεία του προέδρου Γ. Κωνσταντόπουλου και ήδη αναζητείται ο επόμενος, που θα ηγηθεί του μεγαλύτερου Συνδέσμου Εξαγωγέων της χώρας. Αν και απέχουμε πολλούς μήνες από την ψηφοφορία το ενδιαφέρον είναι ευλόγως μεγάλο, καθώς πρόκειται για ένα σύνδεσμο με συνεχή ανοδική πορεία εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι, δηλαδή, «στρωμένο μαγαζί», που κινείται δραστήρια και αποτελεσματικά. Ένα ενδιαφέρον που προς το παρών εκφράζεται κυρίως… υπαινικτικά και με διακριτικότητα. Όπως –ας πούμε- με διαρκή δημόσια παρουσία δίπλα στον σημερινό πρόεδρο, αλλά και ετοιμότητα για φωτογραφήσεις σε συναντήσεις εντός ΣΕΒΕ, αλλά και διάφορες επαφές, για παράδειγμα τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ. Όπως λέει και ο σοφός λαός, «το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα -και τα προεδριλίκια θα συμπλήρωναν οι… καφενόβιοι- ουδείς».

Η συνάντηση δύο προέδρων

Ο ένας, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών και νομιμοποίησε το όνομα Βόρεια Μακεδονία για την ΠΓΔΜ. Ο άλλος ο πρώην υφυπουργός Υγείας και νυν πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αγωνίζεται να περιφρουρήσει την ταυτότητα των μακεδονικών προϊόντων της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και έχει ήδη κατοχυρώσει ειδικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δυο τους συναντήθηκαν στην 85η ΔΕΘ, στο ειδικό περίπτερο που έστησε ο ΣΕΒΕ για το σήμα. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία το κλίμα ανάμεσά τους υπήρξε καλό, αφού ακόμη και ο Αλ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι επί του θέματος κάτι δεν πάει καλά για τα συμφέροντα της χώρας. Πιθανόν γι’ αυτό στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής αναγνώρισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί εξ’ ολοκλήρου απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εκτός στόχων η επισκεψιμότητα της ΔΕΘ

Την φετινή 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 87.631 επισκέπτες. Μακριά από τον στόχο των 100.000 και πολύ μακρύτερα από τις 250.000 – 300.000 του 2019. Εύλογο το αποτέλεσμα του δεκαημέρου, τόσο επειδή λόγω συνθηκών η διοργάνωση ήταν στο σύνολό της υβριδική όσο και γιατί πολύς κόσμος εξακολουθεί να είναι προσεκτικός στις εξόδους του από το σπίτι ή τη δουλειά. Σημασία για τους ανθρώπους της ΔΕΘ είναι ότι η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε και το υπαρξιακό κενό τους αρχίζει σιγά-σιγά να καλύπτεται. Δεκαοκτώ μήνες χωρίς καμία δραστηριότητα δεν είναι ούτε μικρό ούτε εύκολο πράγμα.

Οι καθυστερήσεις στο λιμάνι

Η ΟΛΘ ΑΕ, δηλαδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συμμετέχει σε όλους τους μέχρι στιγμής διαγωνισμούς για την παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών (Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο) και πιθανόν θα θελήσει να μπει και στον Βόλο, όταν η διαδικασία προχωρήσει. Και καλά κάνει, αφού και την τεχνογνωσία διαθέτει και οι συνέργειες μπορούν να είναι σημαντικές. Τα ερωτηματικά προκύπτουν από το τι ακριβώς συμβαίνει στην έδρα της ΟΛΘ ΑΕ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ακριβώς 3,5 χρόνια από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΟΛΘ ΑΕ και την εγκατάσταση του ιδιωτικού μάνατζμεντ, το βασικό επίδικο της υπόθεσης, η πιο επείγουσα από τις υποχρεωτικές βάσει της σύμβασης επενδύσεις, η επέκταση της 6ης προβλήτας που θα αναβαθμίσει επί της ουσίας το λιμάνι, δεν έχει προχωρήσει. Οι προσφορές των κατασκευαστικών εταιρειών έχουν κατατεθεί, αλλά η επιλογή του αναδόχου, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, δεν έχει γίνει. Και το πράγμα μπερδεύεται διότι αφενός λόγω του διεθνούς κύματος ακρίβειας τα δομικά υλικά και η ενέργεια ακριβαίνουν και αφετέρου επειδή κάτι ψιθυρίζεται στην πιάτσα για αλλαγές στον τρόπο κατασκευής με την αξιοποίηση νέων οικονομικότερων μεθόδων. Προφανώς όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά ο χρόνος τρέχει. Ας μην ξεχνάμε ότι το δημόσιο πούλησε μια κερδοφόρα λόγω φυσικού μονοπωλίου και με γεμάτα ταμεία εταιρεία, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα επενδύσεις τις οποίες εκείνο αμέλησε να κάνει εδώ και 20 – 25 χρόνια. Εάν πρόκειται να παρέλθει μία δεκαετία ακόμη η ΟΛΘ ΑΕ, αν και λιμάνι, θα έχει χάσει το… τρένο της ανάπτυξης.

Delivery… σε αναβρασμό

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των διανομέων της χώρας. Οι γνωστοί… ντελιβεράδες είδαν την προηγούμενη εβδομάδα μια εταιρεία να στέλνει τελεσίγραφα αλλαγής εργασιακών σχέσεων σε 120 συναδέλφους τους ζητώντας «δουλειά με το κομμάτι», παρακολούθησαν την αυθόρμητη αντίδραση των καταναλωτών, οι οποίοι αποχωρούσαν μαζικά από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και ένοιωσαν ικανοποίηση από την αναδίπλωση της εταιρείας και –πιθανόν- από το άδειασμα που έκανε στην επιχείρηση ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Από εδώ και πέρα ο κλάδος (πρέπει να) βρίσκεται σε ετοιμότητα. Μιλάμε για συνολικό αριθμό κανονικών και… αόρατων εργαζομένων, όπως είναι πολλοί στα μεμονωμένα καταστήματα, της τάξεως των 25.000 – 30.000!

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

Το ότι το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, θα είναι φέτος πιο ακριβό είναι γνωστό από πέρσι. Πόσο ακριβότερο όμως; Πιθανότατα γύρω στο 30%, αφού σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων, ένα πιθανό σενάριο είναι το εξής: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η τιμή να διαμορφωθεί στην αρχή στο 1,05 ευρώ το λίτρο. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα στο 1,15 ευρώ και στα νησιά στο 1,25 ευρώ. Σημαντική λεπτομέρεια: οι τιμές αυτές αφορούν την παράδοση 1.000 λίτρων, δηλαδή ενός τόνου. Για μικρότερες ποσότητες, που είναι και το συνηθέστερο για αντικειμενικούς λόγους χωρητικότητας, αλλά και για οικονομικού λόγους, η τιμή είναι ακόμη υψηλότερη.

Βραβεία καινοτομίας από την ΑΖΚ ΑΕ

Βραβεία σε startups από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία που έχουν νέες ιδέες και προτείνουν καινοτομικές λύσεις έδωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας την περασμένη Παρασκευή, σε εκδήλωση (βλ. φωτογραφίες) με την οποία ολοκληρώθηκε το σχετικό πρόγραμμα που «έτρεξε» τους τελευταίους μήνες μέσω Interreg. Η αισιοδοξία που προκύπτει από ανάλογες εκδηλώσεις είναι αυτονόητη, καθώς πέρα και πάνω από τις δυσκολίες της εποχής η δημιουργικότητα εξακολουθεί να υπάρχει να βρίσκει διεξόδους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία πήραν μέρος 100 ομάδες ή μικρές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια, από την απλή ιδέα μέχρι το τελικό προϊόν. Όσο για τους τομείς ενασχόλησης τους πολλοί κι ενδιαφέροντες, με πρώτο και καλύτερο σε αυτή τη φάση, ενδεχομένως και λόγω συγκυρίας, τον τομέα της υγείας, που απέσπασε τα δύο από τα τρία συνολικά βραβεία και έπαθλα.