Skip to main content

Η Κίνα ελπίζει να επαναφέρει «σε καλό δρόμο» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επικερδή συνεργασία με τις ΗΠΑ», λέει η Κίνα.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν πριν τη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία θα επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις «σε καλό δρόμο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επικερδή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Παράλληλα θα προστατεύσουμε σθεναρά την κυριαρχία μας, την ασφάλειά μας και τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα», δήλωσε η Μαο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Κίνα προκειμένου να διαχειριστούμε με κατάλληλο τρόπο τις διαφωνίες μας, να προωθήσουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις και τα λάθη κρίσης και να επαναφέρουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις στον σωστό δρόμο μιας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης», υπογράμμισε η ίδια στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Μπαλί, στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ξέσπασε η επιδημία covid-19, έπειτα από επίσκεψη στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να επανεκκινήσει τον διάλογο με την Κίνα κατά τη συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά και να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ουάσινγκτον.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές: το εμπόριο, η Ταϊβάν, η αντιμετώπιση από το Πεκίνο της μειονότητας των Ουιγούρων ή ακόμη και η υπεροχή τους στον τεχνολογικό τομέα.