Skip to main content

Η Κυριακή της Black Friday, τα αθόρυβα εγκαίνια της ΕΥΑΘ και ο μοναχικός τροχονόμος

Γιατί το υπ. Ανάπτυξης επέλεξε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου για να ανοίξει την αγορά και τι θα κερδίσει η ΕΥΑΘ από τα αυριανά... αθόρυβα εγκαίνια.

Καλημέρα σας!

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές για την συμμετοχή στη χθεσινή γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη. Αρκετός κόσμος βρέθηκε και στα συλλαλητήρια και στις πορείες. Εάν έλειπαν και τα μικροεπεισόδια, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έστειλαν το μήνυμα τους, αφού λόγω της ακρίβειας τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ για τα περισσότερα νοικοκυριά. Πέρα όμως από την ουσία της διαμαρτυρίας, οι συνδικαλιστές εκλαμβάνουν την αυξημένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν συμμετοχή, ως «ψήφο εμπιστοσύνης» σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν συλλογική δράση. Διότι μπορεί η εποχή που οι διεκδικήσεις γίνονταν στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο να έχει παρέλθει –ή εν πάσει περιπτώσει- να παρέρχεται, αλλά και μόνο από τον καναπέ, το γραφείο, τον υπολογιστή, το κινητό και τα social media δεν γίνεται. Χρειάζονται όλα, με τη σωστή δοσολογία, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα. Πολύ απλά, οι φωνές διαμαρτυρίας και οι προτάσεις να ακούγονται και όχι απλώς να υπάρχουν.

Η Κυριακή της Black Friday

Η μετάθεση από το υπουργείο Ανάπτυξης της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς για το Νοέμβριο στις 27 του μηνός έχει κάποιο νόημα, αφού θα προηγηθεί την Παρασκευή 25 η Black Friday, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει το Σάββατο, που είναι πάντα η πιο εμπορική ημέρα της εβδομάδας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τριήμερο που ενδεχομένως θα καταγραφούν υψηλοί τζίροι στην αγορά, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η καταναλωτική φρενίτιδα που πυροδοτούν οι προσφορές της Black Friday θα επεκταθεί και στις δύο επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση οι έμποροι της χώρας συνεχίζουν να αρνούνται την… προσφορά του υπουργείου Ανάπτυξης, διότι εκτιμούν πως πρόκειται για βήμα που σηματοδοτεί επέκτασης στην περιορισμένη σήμερα κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Μάλιστα, πληροφορίες από το ΥΠΑΝ, θέλουν ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης να έχει καταλήξει ότι ο αριθμός των Κυριακών κατά τις οποίες η αγορά σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι ανοιχτή να είναι 16, διπλάσιος από την πρόβλεψη του ισχύοντος νόμου. Εκείνο που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί είναι εάν για το σύνολο αυτών των 16 Κυριακών –ή για όποιο αριθμό Κυριακών αποφασιστεί- το σήμα θα βγαίνει απευθείας από το ΥΠΑΝ και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ή ο ορισμός κάποιων από αυτές τις Κυριακές θα ανατεθεί τοπικά στις Περιφέρειες και τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους. Αν πιστέψουμε το ΥΠΑΝ, το επόμενο διάστημα –μέσα σε όλα τα άλλα- θα τεθεί σε διαβούλευση και το θέμα των Κυριακών, ώστε το νέο νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί να ισχύσει από το 2023. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι προθέσεις όλων θα αποκαλυφθούν.

Λεφτά στο πορτοφόλι

Πυκνώνουν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αφορούν τρόπους πληρωμής. Ανέπαφες πληρωμές, συστήματα «αγοράζεις τώρα, πληρώνει αργότερα», πληρωμές με δόσεις εκτός τραπεζικού συστήματος και άλλα σχετικά. Ακόμη και τα γραμμάτια επιστρέφουν στην αγορά. Προφανώς η ζωή προχωράει, η τεχνολογία εξελίσσεται, η ψηφιακότητα εμπεδώνεται, οι απαιτήσεις για ασφάλεια στις συναλλαγές αυξάνονται, όπως, επίσης, αυξάνονται οι ανάγκες για διευκόλυνση των καταναλωτών. Είναι σαφές, επίσης, ότι οι πληρωμές στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικές απ’ ότι σήμερα. Ακόμη περισσότερο ψηφιακές, άυλες και ανέπαφες. Ένα πράγμα δεν θα αλλάξει ποτέ. Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές και να πυροδοτηθεί ο κύκλος του χρήματος το πορτοφόλι σε οποιαδήποτε μορφή του θα πρέπει να είναι γεμάτο. Να έχει μέσα χρήματα. Εάν αυτή η συνθήκη δεν ισχύει, όλα τα υπόλοιπα –οι απλοποιήσεις, οι διευκολύνσεις και τα σχετικά- είναι εκ του περισσού.

Τα αθόρυβα εγκαίνια της ΕΥΑΘ

Για αύριο Παρασκευή προγραμματίζουν στην Εταιρεία ΄Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης να ξεκινήσουν –αθόρυβα όπως το συνηθίζουν- τη λειτουργία της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης από βιοαέριο, δυναμικότητας 2,5 MW, που βρίσκεται στη Σίνδο. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη στον ευρύτερο χώρο του βιολογικού καθαρισμού της ΕΥΑΘ, όπου από μηνών βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένα έργα εκσυγχρονισμού, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν την προσεχή Άνοιξη. Η λειτουργία της μονάδας θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τον Βιολογικό καθαρισμό σε ποσοστό κοντά στο 30%. Καθόλου άσχημα στις μέρες μας, στον καιρό της ενεργειακής κρίσης. Pas mal, που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι.

Ο μοναχικός τροχονόμος

Για γέλια και για κλάματα. Σκηνές απείρου κάλους. Δύο δημοσιογραφικά κλισέ, τα οποία, όμως, είναι απολύτως κατάλληλα για να περιγράψουν το σκηνικό που διαδραματίστηκε για αρκετή ώρα χθες το πρωί, ακριβώς την ώρα που η πορεία όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, βρισκόταν σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όταν η αστυνομία αποφάσισε να κλείσει την οδό Τσιμισκή, ώστε να μη… μπερδευτούν άνθρωποι (πορεία) και αυτοκίνητα (κυκλοφορία), τοποθέτησε –μεταξύ άλλων- έναν τροχονόμο στη διασταύρωση της Τσιμισκή με την Εθνικής Αμύνης για να εκτρέπει την κίνηση προς το κάτω μέρος της Εθνικής Αμύνης, αποτρέποντας την πορεία των οχημάτων στη συνέχεια της Τσιμισκή. Τι να σου κάνει, όμως, ένας άνθρωπος; Με τη σφυρίχτρα στο στόμα, φωνάζοντας και κουνώντας τα χέρια αυτός, ο μοναχικός αστυνομικός προσπαθούσε να αντισταθεί στα κύματα των οχημάτων –κυρίως δίτροχων-, που έχοντας αποφύγει την παγίδα της ΧΑΝΘ ήθελαν να συνεχίσουν επί της Τσιμισκή (φωτογραφία).

Ντελιβεράδες, κούριερ, αναβάτες και αυτοκίνητα, που είτε κινούνταν επί της Τσιμισκή, είτε κατέβαιναν από την Εθνικής Αμύνης και το Σιντριβάνι έρχονταν αντιμέτωποι με τη θέληση ενός ανθρώπου να κάνει τη δουλειά του, εν προκειμένω να επιτελέσει το καθήκον του. Οι περισσότεροι οδηγοί πειθαρχούσαν, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη γωνία. Μετά προσπαθούσαν να επιστρέψουν από παράδρομους –ακόμη και κόντρα στη φορά κάποιου μονόδρομου- στον προορισμό τους. Αλλά υπήρχαν και οι… άλλοι, πάντα υπάρχουν οι… άλλοι. Κάποιοι που σταματούσαν να εξηγήσουν στον τροχονόμο ότι πήγαιναν κάπου κοντά και να του ζητήσουν να τους αφήσει να περάσουν, αλλά έπεφταν σε… τοίχο. Κάποιοι που έκαναν πως δεν τον έβλεπαν ή δεν καταλάβαιναν τι τους λέει και τι τους δείχνει, το μόνο που κατάφεραν είναι να τον κάνουν έξαλλο και να τα ακούσουν κανονικά και… στερεοφωνικά. Και κάποιοι άλλοι, που τον αγνοούσαν μεγαλοπρεπώς και περνούσαν την ώρα που είχε στραμμένη την προσοχή του στην άλλη πλευρά, έκαναν απλώς τη δουλειά τους, αφού δεν υπήρχε καν ένας δεύτερος αστυνομικός στο σημείο για να τους σταματήσει ή να τους γράψει, αφού παράκουσαν εντολές… οργάνου. Το σκηνικό εξελίχθηκε για πάνω από μισή ώρα και το παρακολούθησαν πολλοί από τους διερχόμενους περιπατητές, που σταματούσαν να κάνουν… χάζι. Ώσπου οι διαδηλωτές έφυγαν από την Τσιμισκή, ο δρόμος άνοιξε και ο κάθιδρος τροχονόμος αποχώρησε από το σημείο.