Skip to main content

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση πυραύλων στην Αίγυπτο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως ενέκρινε την πώληση πυραύλων στην Αίγυπτο, η οποία υποβάλλεται σε εξέταση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε χθες Τρίτη την πώληση πυρομαχικών αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, δεσμευόμενη πάντως να ασκήσει πίεση στο Κάιρο για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς αμερικανοαιγύπτιος ακτιβιστής καταγγέλλει πως η οικογένειά του υφίσταται διωγμό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεσμεύθηκε να πάψει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και το τρέχον διάστημα επανεξετάζει συμφωνία για την πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενημέρωσε πως ενέκρινε την πώληση 168 πυραύλων στις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως ενέκρινε την πώληση, η οποία υποβάλλεται σε εξέταση από το αμερικανικό Κογκρέσο, διότι η Αίγυπτος «συνεχίζει να είναι εταίρος στρατηγικής σημασίας στη Μέση Ανατολή».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση όσον αφορά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ό,τι ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ σοβαρού και αστείου ,τον αιγύπτιο πρόεδρο τον «αγαπημένο του δικτάτορα».

Δικηγόρος του Μοχάμεντ Σουλτάν, αμερικανού υπηκόου που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για τα βασανιστήρια που καταγγέλλει πως υπέστη στα μπουντρούμια της Αιγύπτου, δήλωσε ότι ασφαλίτες με πολιτικά έκαναν την Κυριακή εφόδους στα σπίτια έξι μελών της οικογένειας του ακτιβιστή και έθεσαν δύο εξαδέλφους του υπό κράτηση.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ενήμερη και «μελετά» την υπόθεση.

«Παίρνουμε σοβαρά τις καταγγελίες για αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις», τόνισε μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

«Υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας σε καθεμιά σχέση μας σε όλο τον κόσμο. Αυτό συμπεριλαμβάνει στενούς εταίρους μας. Αυτό συμπεριλαμβάνει την Αίγυπτο», συμπλήρωσε.

Ο Μοχάμεντ Σουλτάν, γιος μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων, οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» στην Αίγυπτο, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2013, όταν ο τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μούρσι, τον ισλαμιστή δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο.

Το 2015, ο Μοχάμεντ Σουλτάν αφέθηκε ελεύθερος προτού απελαθεί στις ΗΠΑ, αφού αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα.

Ο ακτιβιστής προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια τον Ιούνιο, ενώ, τον περασμένο μήνα, συνεργάστηκε με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα εργασίας αφιερωμένη στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Ο δικηγόρος του, ο Έρικ Λούις, τόνισε ότι ο κ. Σουλτάν θέλει «να επιστήσει την προσοχή στην ατιμωρησία και την περιφρόνηση των ανθρωπίνων υπό το σημερινό καθεστώς της Αιγύπτου». Σύμφωνα με τον κ. Λούις, ο εντολέας του θεωρεί ότι οι συγγενείς του συνελήφθησαν από την κρατική ασφάλεια σε «αντίποινα» για τη δική του πολιτική δράση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

φωτογραφία αρχείου