Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή χειρότερη από την πανδημία

Εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι χειρότερες από την πανδημία.

Μέχρι τις πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν γύρω από τους μελλοντικούς στόχους της ΕΕ σε σχέση με την προστασία του κλίματος. Σύμφωνα με τα φιλόδοξα σχέδια της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος σε σχέση με το 1990. Αλλά η Πολωνία κι άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ζητούσαν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για την ενεργειακή στροφή των οικονομιών τους. Τελικά φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή βρέθηκε κοινός τόπος.

«Οι πρόοδοι δεν ικανοποιούν»

Αλλά και η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρά τα περιοριστικά μέτρα σε ό, τι αφορά την κινητικότητα που επιβλήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο λόγω πανδημίας, δεν φαίνεται να αποτυπώθηκε κάποια ουσιαστική μείωση των αερίων αυτών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη έκθεση που Περιβαλλοντικού Προγράμματος των ΗΕ (UNEP) με έδρα το Ναϊρόμπι. Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, «η Covid-19 επιβράδυνε ελάχιστα την παγκόσμια οικονομία. Αυτό για μικρό διάστημα επέδρασε θετικά στο κλίμα, αλλά μακροπρόθεσμα δεν πρόκειται να μας σώσει». Έτσι όπως πάνε τα πράγματα ο κόσμος οδηγείται σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες των ΗΕ.

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά τη Συμφωνία των Παρισίων η επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των ΗΕ Ίνγκερ Άντερσεν κάνει λόγο για απογοητευτική εξέλιξη. «Οι πρόοδοι που κάναμε δεν μας ικανοποιούν. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Πέρυσι αγγίξαμε νέο ρεκόρ στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτή η χρονιά εξελίσσεται στη θερμότερη από την έναρξη των μετεωρολογικών μετρήσεων. Ξηρασία και θύελλες ενισχύονται και οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα».

Κινητοποίηση στιςπλούσιες χώρες

Οι καταστροφές που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή σύντομα θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας κορωνοϊού. Κι όμως η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τις βιομηχανικές χώρες να αναστρέψουν την εξέλιξη, ακόμη και με προγράμματα τόνωσης της οικονομίας μετά την πανδημία. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης, υποστηρίζει η Ίνγκερ Άντερσεν. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στη συμβολή των κατοίκων των χωρών αυτών. Το 1% των πλουσίων συμβάλλει δύο φορές περισσότερο στη μόλυνση της ατμόσφαιρας από ότι το 50% του πληθυσμού φτωχών χωρών.

Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως μείωση των ταξιδιών ή καλύτερη ενεργειακή μόνωση, μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο και να δημιουργήσουν κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και κίνητρα για ενεργειακή στροφή. Ένα μήνυμα που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Άντγιε Ντίκχανς

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle