Skip to main content

Οι Κουδουνοφόροι σήμερα στον Σοχό και αύριο στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες τελεστές από την Ελλάδα και την Ευρώπη (Ιταλία – Γερμανία – Ρουμανία, Σαρδηνία κτλ) δίνουν ραντεβού σήμερα στο Σοχό.

Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και μεταφέρει μια ονειρική ατμόσφαιρα υπόσχοντάς μια μεταφυσική εμπειρία στον «ονειρικό χρόνο» ενάντια στον τρέχοντα ορθολογισμό σε ενα διαχρονικό χορό μεταξύ του μύθου με της πραγματικότητας.

Τα κουδούνια, που "φέρουν" (οι Κουδουνοφόροι), με τους δυνατούς και διαφορετικούς τους ήχους προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό διεκδικώντας την ίδια την ζωή.

Ήχοι και αντανακλάσεις ειδώλων από μια Γη Θαυμάτων ενός μακρινού κόσμου, μιας άλλης εποχής, αναπαριστώνται στους ρυθμούς των μυημένων χορευτών σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό του περιβάλλοντος συνθέτοντας εικόνες απόκοσμες.

Ένα από τα σημαντικότερα αποκριάτικα δρώμενα του Βορειοελλαδικού χώρου, οι Τραγόμορφοι Κουδουνοφόροι («Μέριου»), τελείται και φέτος στον ιστορικό Σοχό. Κύριο γνώρισμα του αποκριάτικου εδώ πανηγυρισμού, αποτελούν οι ιδιότυπες μεταμφιέσεις που ξεκινούν με το Τριώδιο και φθάνουν στο αποκορύφωμά τους την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα, με αναπαράσταση, εκτός των άλλων εκδηλώσεων και στοιχείων γάμου.

Οι μεταμφιεσμένοι του Σοχού για τους οποίους γίνεται λόγος, έχουν το κοινό όνομα Καρναβάλια, διαφέρουν όμως κατά πολύ από τους ομώνυμους μεταμφιεσμένους σε άλλα μέρη.



Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι δύο:

Η προσωπίδα και τα κουδούνια.

Η προσωπίδα καταλήγει σε υψικόρυφη κεφαλοστολή.

Σήμερα κατασκευάζεται από μαύρο μάλλινο ύφασμα (σαγιάκι), ενώ παλαιότερα από ακατέργαστο δέρμα (τομάρι) μαύρου τράγου.  Το τμήμα που καλύπτει το πρόσωπο είναι διακοσμημένο με πολύχρωμα και πολύμορφα σχέδια, κυρίως γεωμετρικά, από λεπτές ταινίες (σιρίτια) και ψιλές χάντρες.

Η επιφάνεια της συνεχόμενης κεφαλοστολής καλύπτεται με πολύχρωμα κι αυτή μικρά κομμάτια χαρτιού και στην κορυφή της δένονται πολύχρωμες επίσης κορδέλες και μια ουρά αλεπούς.

Για να στέκεται όρθια η κεφαλοστολή, τοποθετούν από μέσα της ένα ξύλο και το κενό το γεμίζουν με σανό..

Τρίχες τέλος από ουρά αλόγου-κατά προτίμηση μαύρου- σχηματίζουν τα μουστάκια...

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η 5η Γιορτή Κωδωνοφορίας ξεκινά φέτος από την γενεσιουργό της αιτία τον ιστορικό Σοχό.

Εκατοντάδες τελεστές από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και την Ευρώπη (Ιταλία – Γερμανία – Ρουμανία, Σαρδηνία κτλ) βηματίζουν τις παραδόσεις τους στα καλντερίμια του Σοχού

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Συμμετοχή των Κουδουνοφόρων του Σοχού στην 5η Γιορτή Κωδωνοφορίας στην Θεσσαλονικη

Φωτογράφοι Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου