Skip to main content

Η Κούβα αναγνωρίζει τη νίκη Μπάιντεν, αλλά δεν τον κατονομάζει

«Πιστεύουμε στο ενδεχόμενο εποικοδομητικών διμερών σχέσεων με σεβασμό στις διαφορές του άλλου», αναφέρει στο tweet του ο πρόεδρος της Κούβας.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ αναγνώρισε σήμερα τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, γράφοντας σε μήνυμά του στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει ότι «οι πολίτες των ΗΠΑ επέλεξαν μια νέα κατεύθυνση».

«Πιστεύουμε στο ενδεχόμενο εποικοδομητικών διμερών σχέσεων με σεβασμό στις διαφορές του άλλου», αναφέρει στο tweet του, που αντανακλά το αίσθημα ελπίδας που επικρατεί στην Κούβα για βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αβάνας, υπό τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο όμως δεν κατονομάζει.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε μεγάλο μέρος της διπλωματίας του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με την Κούβα, επαναφέροντας μια πολιτική δεκαετιών που επιδίωκε να προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία της προκειμένου να αναγκάσει τη δημοκρατική αλλαγή.

Η διοίκηση Τραμπ επέτεινε τους περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κούβα και την αποστολή εμβασμάτων και επέβαλε κυρώσεις στις αποστολές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη νήσο.

Επιπλέον, κατέστησε δυσκολότερο οι Κουβανοί πολίτες να επισκέπτονται τους συγγενείς τους στη Φλόριντα μειώνοντας το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα στο ελάχιστο και κλείνοντας το προξενείο, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους νόσου σε Αμερικανούς διπλωμάτες.

Αυτό σήμαινε πως οι Κουβανοί έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν αμερικανική βίζα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θα ανατρέψει τις πολιτικές του Τραμπ στο θέμα της Κούβας, οι οποίες «έβλαψαν τον λαό της Κούβας και δεν προήγαγαν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».