Skip to main content

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία

Κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία με αξιολογήσεις από οίκους, πιθανή έκδοση ομολόγων και επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών.

Συγκρατήστε μερικές εξαιρετικά κρίσιμες ημερομηνίες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα: Στις 2 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία, ενώ στις 24 θα κάνει το ίδιο και η Moody's. Ωστόσο η χώρα θα μπει στην τελική ευθεία για να αποκτήσει και πάλι διεθνώς αποδεκτή επενδυτική βαθμίδα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.

Αυτό είναι το καλεντάρι που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών και με βάση το οποίο προγραμματίζει τις επόμενες κρίσιμες κινήσεις του. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα θα βγει ξανά στις αγορές αρχές Σεπτεμβρίου, με ένα 10ετες ή ενδεχομένως και 15ετες ομόλογο και για ένα ποσό της τάξης των 5 δις ευρώ. Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης ως επιστέγασμα των συζητήσεων που θα γίνουν στην Αθήνα το Σεπτέμβριο με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι εκπρόσωποι τους αναμένονται στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα εκείνου του μήνα.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, όμως, αναμένεται να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού (APS). Το σχετικό νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή αμέσως μόλις το APS πάρει την έγκριση της DG Comp και του SSM. Αν όλα πάνε βάση του παραπάνω προγραμματισμού, τότε, οι πρώτες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω του APS, θα μπορούν να δρομολογηθούν στις αρχές του επόμενου έτους.