Skip to main content

Η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης επιστρέφει σε προ κρίσης επίπεδα

Πόσα ακίνητα πουλήθηκαν στη δεκαετία της κρίσης στη Θεσσαλονίκη, ποια ήταν η χειρότερη χρονιά - Η αναστολή του ΦΠΑ ταράζει τα νερά μέσα στο 2020

Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου ανόδου, βρίσκεται πλέον η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης καθώς όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς οι πρώτες ημέρες του 2020 τη βρίσκουν να συνεχίζει με τη φόρα που έκλεισε το 2019, χαρίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας στους εμπλεκόμενους με το real estate.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008 στην εκκίνηση της κρίσης, την οποία ωστόσο οι πολίτες δεν είχαν ακόμη αντιληφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογραφικών πράξεων, όπως αυτές καταχωρήθηκαν στο εφετείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη 17.684 αγοροπωλησίες, για να προσγειωθούν το 2014 σε μόλις 4.813. Το 2018 οι αγοροπωλησίες, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, και προέρχονται από το Εφετείο της Θεσσαλονίκης άγγιξαν τις 15.767. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αγοροπωλησίες για το 2019 κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του 2018.

Η κτηματαγορά άρχισε να παίρνει στροφές από το 2017

Κάνοντας μία αναδρομή στις πανελλαδικές αγοροπωλήσεις ακινήτων το 2008 άγγιζαν τις 157.978, το 2014 βυθίστηκαν σε 43.443, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, σχεδόν διπλασιάστηκαν αγγίζοντας τις 79.532.

Χειρότερη χρονιά για το real estate της Θεσσαλονίκης αποτελεί το 2014 - είχαν μεσολαβήσει έξι χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης, η οποία έδειχνε να βαθαίνει - με τις πωλήσεις ακινήτων να αγγίζουν τις 4.813 και τους ανθρώπους του χώρου να μην κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα. Την χρονιά εκείνη πανελλαδικά πουλήθηκαν 49.774 κατοικίες.

Ενδεικτικό της άσχημης πορείας την οποία είχε πάρει η κτηματαγορά είναι το γεγονός πως εννέα χρόνια νωρίτερα, το 2005 πανελλαδικά είχαν πουληθεί 215.148 κατοικίες, ενώ στη Θεσσαλονίκη 27.816 (!).

Συνολικά στην περίοδο της κρίσης στη Θεσσαλονίκη πουλήθηκαν 114.127 ακίνητα.

Οι καλές ειδήσεις για τον κλάδο ξεκίνησαν από το 2017, όταν πουλήθηκαν πανελλαδικά 69.826 ακίνητα, εκ των οποίων 14.599 στη Θεσσαλονίκη.

Οι χαμηλές τιμές έφεραν επενδυτές

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλε το γεγονός πως οι τιμές των ακινήτων κατά την περίοδο της κρίσης διολίσθησαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν «χρυσή» επένδυση για ξένα funds, αλλοδαπούς που επιθυμούν κατοικία στη «νύμφη του Θερμαϊκού», αλλά και Έλληνες, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.

Εκτιμάται πως η άλλοτε ατμομηχανή της ανάπτυξης, που βρέθηκε για 10 χρόνια στην εντατική της οικονομικής κρίσης κατέγραψε μειώσεις τιμών που άγγιξαν το 40%.

Με τις τιμές να έχουν πέσει σημαντικά οι επενδυτές στράφηκαν κατ΄αρχήν στα παλιά, μικρά διαμερίσματα στο κέντρο κυρίως της Θεσσαλονίκης, με συνέπεια να αποτελούν, πλέον, είδος προς εξαφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμής πώλησης παλιών ακινήτων που διατέθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι στα 53.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη μπήκε στο στόχαστρο επενδυτών που μέχρι πρότινος, σχεδόν, αγνοούσαν την ύπαρξη της πόλης, ωστόσο λόγω των προσφερόμενων χαμηλών τιμών και διαβλέποντας, παράλληλα την κινητικότητα που καταγράφεται λόγω του συνεχώς αυξανόμενου τουρισμού, αποφάσισαν να αδράξουν την ευκαιρία και να τοποθετηθούν σε αυτή.

Όπως λένε ιδιοκτήτες ακινήτων «η κτηματαγορά αφυπνίστηκε από το λήθαργο της κρίσης, σε συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες ακινήτων, που έχουν σχέση με τον τουρισμό, ο οποίος παραμένει η βαριά βιομηχανία της χώρας».

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην Αθήνα, όπου καταγράφεται μία έντονη δυναμική, η Golden Visa δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι αγοροπωλησίες σε αυτό κομμάτι κινούνται ασθενικά.

Νέο σκηνικό από φέτος για την αγορά ακινήτων

Όπως λένε εκπρόσωποι του real estate, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς η τριετής αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα αναμένεται να ταράξει τα νερά.

Παράλληλα χιλιάδες σπίτια θα βγουν στην αγορά σε τιμές ευκαιρίας, τα νεόδμητα θα γίνουν και πάλι ελκυστικά για Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ στο παιχνίδι θα ξαναμπεί και η ξεχασμένη αντιπαροχή.

Σύμφωνα με τους ίδιες πηγές, η αλλαγή του τοπίου θα αρχίσει να φαίνεται, μόλις βγουν στην αγορά περίπου 100.000 σπίτια, γραφεία, καταστήματα χωρίς τον ΦΠΑ. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος με συνέπεια οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές για να «ξεφορτωθούν» το στοκ των ακινήτων που έχουν στα χέρια τους.