Skip to main content

Η λάμψη των start ups και η γυμναστική στις... ταράτσες της Θεσσαλονίκης

Το δράμα των γυμναστηρίων της Θεσσαλονίκης, η ταλαιπωρημένη αγορά της Κοζάνης και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ελληνική περιφέρεια

Καλημέρα σας.

⦁    Σήμερα το καφεδάκι είναι δροσερό και εξαιρετικά δημοφιλές. Φραπεδάκι μέτριο με λίγο γάλα. Ας μην ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος τύπος παρασκευής εφευρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, κάποιον Σεπτέμβρη της δεκαετίας του 1960, από έναν πωλητή νες καφέ στη Διεθνή Έκθεση, ο οποίος ζεσταινόταν πολύ. Από τότε το φραπεδάκι είναι το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Μέχρι και σε επίσημους τουριστικούς χάρτες της πόλης που κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 2003, ενόψει της τότε Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο Καρράς, μπήκε το ποτήρι με το αφρό και το καλαμάκι για να σηματοδοτήσει τα καφέ του κέντρου της πόλης. Εξ, ου και το προσωνύμιο «Φραπεδούπολη», το οποίο πολλούς εκνευρίζει, αλλά υφίσταται.   

⦁ Η αναφορά στο φραπεδάκι έχει να κάνει και με τη συγκυρία. Κουίζ: Σε ποια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για θέματα της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο μεν κυβερνητικός αξιωματούχος συμμετείχε από το κρεβάτι του… πόνου και με πιτζάμες, οι δε εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης –όχι όλοι, αλλά πάντως κάποιοι- εμφανίστηκαν με το φραπεδάκι ανά χείρας και το καλαμάκι στα χείλη; Ο ευρών –ονόματα, διευθύνσεις κλπ.- δικαιούται κέρασμα. Φραπεδάκι φυσικά.

⦁ Ικανοποιητική ανταπόκριση κατέγραψε η ημερίδα με τίτλο «Η καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο πανεπιστήμια, αυτοδιοικητικοί φορείς, εταιρείες και funds με το συντονισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για ημερίδα αυτού του χαρακτήρα που οργανώθηκε για 2η χρονιά και την παρακολούθησαν –εννοείται διαδικτυακά- 310 άνθρωποι, παρά το ότι κράτησε πέντε ώρες. Εκτός από την Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι ήταν, επίσης, Έλληνες από τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γερμανία, τον Καναδά και άλλες χώρες, απόδειξη του ενδιαφέροντος που εμφανίζουν διεθνώς οι καινοτομικές επιχειρήσεις, κυρίως οι νοεφυείς, αυτές που τα ελληνικά λέγονται… startups. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι επί του θέματος τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι 59 φορέων. Γενικό συμπέρασμα: υπάρχει ταλέντο, λαμβάνονται πρωτοβουλίες, οι επιχειρήσεις είναι δυναμικές, αλλά ταυτόχρονα… σιωπηλές, ενώ υπάρχουν και πολλές δυνατότητες οικονομικής και γενικότερης στήριξης. Λίγα είναι;  

⦁ Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Διαδίκτυο οι αγγελίες πώλησης μηχανημάτων γυμναστικής από γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης που κατεβάζουν ρολά. Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν αντέχουν να συσσωρεύουν ζημίες. Όχι μόνο επειδή τον τελευταίο χρόνο έχουν δουλέψει μόνο τρεις – τέσσερις μήνες και μάλιστα τους λιγότερο παραγωγικούς του καλοκαιριού, αλλά κι επειδή δίπλα στα 200 αδειοδοτημένα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης λειτουργούν παρατύπως άλλα 200. Παράλληλα λόγω της πανδημίας, αλλά και πριν τον κορωνοϊό, επομένως και μετά, πολλοί γυμναστές – personal trainers συνεργάζονται μεμονωμένα με μικρές ομάδες και πραγματοποιούν προγράμματα σε υπόγεια, αλλά και ταράτσες του κέντρο της πόλης, που στο συγκεκριμένο επίπεδο θυμίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο… Brooklyn. Στην εποχή των drones ουδέν κρυπτόν…

⦁ Δυσκολεύονται –εάν δεν αρνούνται- να εισέλθουν στην ψηφιακή εποχή οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας. Και δε μιλάμε για Facebook και επίσημη ιστοσελίδα, αυτά τα έχουν. Είναι, άλλωστε. Απλά και φτηνά πράγματα. Απέχουν από τα σοβαρά, όπως η ρομποτική, το Internet of Things και όλα όσα υπόσχεται το 5G. Εάν τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης ή του νέου ΕΣΠΑ αντιστρέψουν την τάση έχει καλώς. Διαφορετικά ο στόχος για παραγωγή του 15% του ΑΕΠ από τη βιομηχανία σε λίγα χρόνια θα παραμείνει ανεκπλήρωτος στόχος.

⦁ Κι όμως αργά, αλλά σταθερά και σχεδόν αθόρυβα η ελληνική περιφέρεια εισέρχεται στη νέα εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σερραϊκόν Θάρρος» προ ολίγων ημερών στο νομό Σερρών, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει ήδη καλυφθεί το 80% της συνολικής διαθεσιμότητας της περιοχής σε ΑΠΕ. Συνολικά έχουν κατατεθεί περίπου 3.750 αιτήματα που αφορούν σε σύνδεση σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής τάσης. Από τα αιτήματα αυτά μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί ή έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους και θα ενεργοποιηθούν στο κοντινό μέλλον 2.270 σταθμοί όλων των τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζες, βιοαέρια, αιολικά και ΣΗΘΥΑ) συνολικής ισχύος 137,13ΜW. Κάποιες από αυτές τις αιτήσεις δεν προχώρησαν είτε με απόφαση των επενδυτών, είτε λόγω κορεσμού των δικτύων στην περιοχή που εντάσσονταν. Σήμερα υπάρχουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης και σύνδεσής τους στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 460 αιτήσεις, από τις οποίες ένα μέρος θα εγκριθεί και το σύστημα θα… κλείσει. Εκσυγχρονισμός…

⦁ Η αγορά της Κοζάνης είναι με μεγάλη διαφορά η πιο ταλαιπωρημένη όλη της χώρας, υπό την έννοια ότι κατέχει ρεκόρ εβδομάδων κλεισίματος λόγω της πανδημίας. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα μετρημένες είναι οι ημέρες που λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα, επειδή το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο. Κι ας πρόκειται να σχετικώς μικρά μαγαζιά, για τα οποία η έννοια του συνωστισμού δεν υφίσταται ούτε τις καλές εποχές. Εάν στο σκηνικό προσθέσει κανείς και το τεράστιο άγχος για την μεταλιγνιτική περίοδο που είναι πλέον ορατή και με συγκεκριμένες ημερομηνίες, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα μιας περιοχής που, επιπλέον, δεν έχει τίποτα να περιμένει από τουρισμό. «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά / κι απ’ τα πολλά στα λίγα», που λέει και ο λαϊκός βάρδος.