Skip to main content

Η λίστα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτει το μακεδονικό σήμα

Η Voria.gr παρουσιάζει σήμερα τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών τις οποίες θα καλύπτει το σήμα, σύμφωνα με την αίτηση του ΣΕΒΕ στο Αλικάντε.

Μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών προορίζεται να καλύπτει το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που δημιούργησαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ με τη συνδρομή κυβερνητικών παραγόντων και οργανισμών, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, το Enterprise Greece και το πρώην στέλεχος της Google και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού για το re-branding της χώρας κ. Στηβ Βρανάκης. Ήδη από χθες το απόγευμα το σήμα έχει κατατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στο Αλικάντε της Ισπανίας και πολύ σύντομα –το αργότερο σε ένα μήνα- θα έχει κατοχυρωθεί πλήρως, μαζί με τον κανονισμό που υποχρεωτικά το συνοδεύει.

Η Voria.gr παρουσιάζει σήμερα τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, τις οποίες –σύμφωνα με την αίτηση του ΣΕΒΕ στο Αλικάντε- θα καλύπτει το σήμα. Επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους εμπίπτει σε αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως συνοδευτικό είτε του επωνυμίας τους, είτε του λογότυπου των προϊόντων και των υπηρεσιών τους το «Macedonia the  GReat». Ένα ακόμη όπλο στον εμπορικό πόλεμο που -ακόμη και ως ακήρυχτος σε ορισμένες περιπτώσεις- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις διεθνείς αγορές ανάμεσα στις ελληνικές και τις επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης που καλύπτει το σήμα του ΣΕΒΕ είναι πολλές. Ο κατάλογος λεπτομερής. Διότι μπορεί τα βασικά ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες με τους γείτονες να είναι λίγα και γνωστά –παράδειγμα τα τρόφιμα ή το κρασί-, αλλά σε μια ευρωπαϊκή –και γενικότερα διεθνή- κατοχύρωση- αφενός οφείλεις να καλύπτει όλες τις πιθανότητες, και αφετέρου να έχεις το βλέμμα σου στραμμένο και στο μέλλον. Σημειώστε:
 
Χημικά προϊόντα
Χημικά προϊόντα προοριζόμενα για τη βιομηχανία, τις επιστήμες, τη φωτογραφία, καθώς και για τη γεωργία, την κηπουρική και τη δασοκομία· Ακατέργαστες συνθετικές ρητίνες, ακατέργαστα πλαστικά υλικά· Λιπάσματα (φυσικά ή χημικά)· Μίγματα για πυροσβεστήρες· Μέσα βαφής (σκληρύνσεως) και χημικά παρασκευάσματα για τη συγκόλληση μετάλλων· Χημικές ουσίες για τη συντήρηση τροφίμων· Ύλες βυρσοδεψίας· Κόλλες βιομηχανικής χρήσης.

Χρώματα
Χρώματα, βερνίκια, λάκες· Μέσα προφυλάξεως κατά της σκωρίας και μέσα συντηρήσεως ξύλου· Χρωστικές ουσίες· Αντιδιαβρωτικές ουσίες· Ακατέργαστες φυσικές ρητίνες· Μέταλλα σε φύλλα (ελάσματα) και σε μορφή σκόνης για χρήση σε εργασίες βαφής, στη διακόσμηση, την τυπογραφία και την τέχνη.

Καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού
Λευκαντικά παρασκευάσματα και άλλες ουσίες για πλύσιμο· Παρασκευάσματα καθαρισμού, στίλβωσης, αφαίρεσης λίπους και απόξεσης· Μη φαρμακευτικά σαπούνια· Είδη αρωματοποιίας, αιθέρια έλαια, μη φαρμακευτικά καλλυντικά, μη φαρμακευτικές λοσιόν για τα μαλλιά· Μη φαρμακευτικές οδοντόκρεμες.

Βιομηχανικά έλαια
Βιομηχανικά έλαια και γράσα· Λιπαντικά· Συνθέσεις για την απορρόφηση, εμποτισμό, και στερέωση σκόνης· Καύσιμα (συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων για κινητήρες) και φωτιστικές ουσίες· Κεριά και φιτίλια φωτισμού.

Φαρμακευτικά και κτηνιατρικά προϊόντα
Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά και κτηνιατρικά παρασκευάσματα· Παρασκευάσματα υγιεινής για ιατρικές χρήσεις· Διαιτητικές τροφές και ουσίες προσαρμοσμένες για φαρμακευτική ή κτηνιατρική χρήση, βρεφικές τροφές· Συμπληρώματα διατροφής για τον άνθρωπο και τα ζώα· Έμπλαστρα, υλικά επιδέσμων· Υλικά σφραγίσεως δοντιών και οδοντιατρικό κερί· Απολυμαντικά· Παρασκευάσματα για την καταπολέμηση επιβλαβών ζώων και ζωυφίων· Μυκητοκτόνα, παρασιτοκτόνα.

Μεταλλικά υλικά
Κοινά μέταλλα και κράματα αυτών, μεταλλεύματα· Μεταλλικά υλικά οικοδομών και κατασκευών· Λυόμενες μεταλλικές κατασκευές· Συρματόσκοινα και μεταλλικά σύρματα μη ηλεκτροφόρα· Μικρά είδη σιδηρικών· Χρηματοκιβώτια· Μεταλλικά εμπορευματοκιβώτια για αποθήκευση ή μεταφορά.

Μηχανές και μηχανήματα
Μηχανές και μηχανήματα κατεργασίας· Κινητήρες (εκτός των κινητήρων χερσαίων οχημάτων)· Συμπλέκτες και εξαρτήματα μεταδόσεως κινήσεως (εκτός αυτών που προορίζονται για χερσαία οχήματα)· Γεωργικά μηχανήματα εξαιρουμένων των χειροκινήτων· Εκκολαπτικές μηχανές· Αυτόματοι πωλητές.

Εργαλεία χειρός
Εργαλεία και συσκευές (χειροκίνητες)· Όργανα κοπής, Μαχαιροπίρουνα· Αιχμηρά όπλα· Ξυράφια.

Προϊόντα υπολογιστών, ηλεκτρονικά, επιστημονικά
Συσκευές και όργανα επιστημονικά, ναυτικά, τοπογραφικά, φωτογραφικά, κινηματογραφικά, οπτικά, ζύγισης, μέτρησης, σηματοδότησης, ελέγχου (επίβλεψης), διάσωσης και εκπαίδευσης· Συσκευές και όργανα για την μεταφορά, διανομή, μετατροπή, συσσώρευση, ρύθμιση ή έλεγχο του ηλεκτρικού ρεύματος· Συσκευές για την εγγραφή, τη μετάδοση, την αναπαραγωγή ήχου και εικόνας· Μέσα αποθήκευσης μαγνητικών δεδομένων, δίσκοι εγγραφών· Σύμπικνοι δίσκοι ήχου, ψηφιακοί βιντεοδίσκοι και άλλα ψηφιακά μέσα εγγραφής· Μηχανισμοί με κερματοδέκτη· Ταμειακές μηχανές, αριθμομηχανές, εξοπλισμός για την επεξεργασία δεδομένων και ηλεκτρονικοί υπολογιστές· Λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές· Συσκευές πυρόσβεσης.

Ιατρικά εργαλεία & είδη
Συσκευές και εργαλεία χειρουργικά, ιατρικά, οδοντιατρικά και κτηνιατρικά· Τεχνητά μέλη, μάτια και δόντια· Ορθοπεδικά είδη· Υλικό χειρουργικών ραμμάτων· Θεραπευτικές και βοηθητικές διατάξεις προσαρμοσμένες για αναπήρους· Συσκευές μασάζ· Συσκευές, διατάξεις και είδη για το θηλασμό βρεφών· Συσκευές, διατάξεις και είδη για σεξουαλική δραστηριότητα.

Όργανα Ελέγχου Περιβάλλοντος
Συσκευές και συστήματα φωτισμού, θέρμανσης, παραγωγής ατμού, μαγειρέματος, ψύξης, αποξήρανσης, αερισμού, υδροδότησης και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Οχήματα
Οχήματα· Μηχανήματα κινήσεως στην ξηρά, τον αέρα ή το νερό

Κοσμήματα
Πολύτιμα μέταλλα και κράματα αυτών· Κοσμήματα, είδη χρυσοχοΐας, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι· Είδη ωρολογοποιίας και άλλα χρονομετρικά όργανα

Χαρτικά και Έντυπο υλικό
Χαρτί, χαρτόνι· Έντυπο υλικό· Υλικό βιβλιοδεσίας· Φωτογραφίες· Χαρτικά και είδη γραφείου, εκτός επίπλων· Κόλλες για χαρτικά ή οικιακές χρήσεις· Υλικά για καλλιτέχνες και υλικά σχεδίου· Πινέλα ζωγραφικής· Υλικά διδασκαλίας και εκπαίδευσης· Πλαστικά φύλλα, μεμβράνες και τσάντες για περιτύλιγμα και συσκευασία· Τυπογραφικά στοιχεία, στερεότυπα (κλισέ)

Προϊόντα Καουτσούκ
Ακατέργαστα και ημικατεργασμένα καουτσούκ, γουταπέρκα, ελαστικό κόμμι, αμίαντος, μαρμαρυγίας (μίκα) και υποκατάστατα των παραπάνω υλικών· Πλαστικά και ρητίνες σε εξωθημένη μορφή για χρήση στη βιομηχανία· Υλικά έμφραξης, στεγανοποίησης και μόνωσης· Εύκαμπτοι σωλήνες, αγωγοί και μάνικες, όχι από μέταλλο

Δερμάτινα
Δέρμα και απομιμήσεις δέρματος· Δέρματα ζώων και δορές· Αποσκευές και τσάντες μεταφοράς· Ομπρέλες και αλεξήλια· Ράβδοι περιπάτου· Μαστίγια, ιπποσκευές και είδη σελοποιίας· Περιλαίμια, λουριά και είδη ένδυσης για ζώα.

Υλικά κατασκευών, μη μεταλλικά
Υλικά κατασκευών, μη μεταλλικά· Μη μεταλλικοί άκαμπτοι σωλήνες οικοδομών· Άσφαλτος, πισσάσφαλτος και ορυκτή άσφαλτος· Λυόμενες μη μεταλλικές κατασκευές· Μνημεία μη μεταλλικά

Έπιπλα
Έπιπλα, καθρέφτες, πλαίσια (κορνίζες)· Ακατέργαστα ή ημικατεργασμένα κόκκαλα, κέρατα, κόκκαλα φάλαινας ή μαργαριτοφόρα όστρακα· Ταρταργούγα· Σηπιόλιθος· Κίτρινο κεχριμπάρι· Εμπορευματοκιβώτια, μη μεταλλικά, για αποθήκευση ή μεταφορά.

Σκεύη και προϊόντα οικιακής χρήσης
Μικρά σκεύη και δοχεία οικιακής και μαγειρικής χρήσης· Χτένια και σφουγγάρια· Βούρτσες (εκτός πινέλων)· Υλικά ψηκτροποιίας· Είδη καθαρισμού· Ακατέργαστο ή ημικατεργασμένο γυαλί, εκτός της οικοδομικής υάλου· Είδη υαλουργίας, πορσελάνη και φαγεντιανά.

Σχοινιά, Υφαντικές ίνες
Σχοινιά και σπάγκοι· Υλικά παραγεμίσματος, εκτός χαρτιού, χαρτονιού, καουτσούκ και πλαστικών· Ακατέργαστες υφαντικές ίνες και υποκατάστατα αυτών· Σκηνές και τεντόπανα (μουσαμάδες)· Δίχτυα· Ιστία· Σάκοι για τη μεταφορά και αποθήκευση υλικών χύδην· Τέντες από ύφασμα ή συνθετικά υλικά.

Υφαντουργικά νήματα και κλωστές
Υφαντουργικά νήματα και κλωστές.

Υφάσματα
Υφάσματα και υποκατάστατα αυτών· Λευκά είδη οικιακής χρήσης· Κουρτίνες από ύφασμα ή πλαστικό.

Ενδύματα, υποδήματα
Ενδύματα, υποδήματα, είδη πιλοποιίας.

Τάπητες, επιστρώσεις δαπέδων και τοίχων
Τάπητες, ψάθες, χαλάκια, λινοτάπητες και άλλα είδη επίστρωσης δαπέδων· Επενδύσεις τοίχων όχι από ύφασμα.

Παιχνίδια και αθλητικά είδη
Παιχνίδια και αθύρματα· Είδη γυμναστικής και αθλητισμού· Διακοσμητικά χριστουγεννιάτικων δέντρων· Συσκευές παιχνιδιών βίντεο.

Κρέατα και επεξεργασμένα τρόφιμα
Κρέατα, ψάρια, πουλερικά και κυνήγι· Εκχυλίσματα κρέατος· Φρούτα και λαχανικά διατηρημένα (κονσέρβες), κατεψυγμένα, αποξηραμένα και μαγειρεμένα· Ζελέ, μαρμελάδες, κομπόστες· Αβγά· Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα· Έλαια και λίπη βρώσιμα.

Βασικές τροφές, καφές, άρτος κτλ.
Καφές, τσάι, κακάο, υποκατάστατα καφέ· Ρύζι· Άλευρα και παρασκευάσματα από δημητριακά· Άρτος, γλυκά και είδη ζαχαροπλαστικής· Παγωτά· Ζάχαρη, μέλι, σιρόπι μελάσας· Μαγιά, μπέικιν πάουντερ· Αλάτι· Μουστάρδα· Ξίδι, σάλτσες (καρυκεύματα)· Μπαχαρικά· Πάγος.

Αγροτικά προϊόντα, νωπά, ακατέργαστα
Νωπά και ακατέργαστα προϊόντα, γεωργικά, υδατοκαλλιέργειας, κηπουρικά και δασοκομικά· Ζώντα ζώα· Νωπά φρούτα και λαχανικά, νωπά βότανα· Φυσικά φυτά και άνθη· Τρόφιμα και ροφήματα για ζώα· Βύνη· Ακατέργαστοι και μη επεξεργασμένοι σπόροι δημητριακών και σπόροι για σπορά· Βολβοί, φυντάνια και σπόροι για φύτεμα.

Ζύθος και μη αλκολούχα ποτά
Ζύθος· Μεταλλικά και αεριούχα νερά και άλλα μη οινοπνευματώδη ποτά· Ποτά φρούτων και χυμοί φρούτων· Σιρόπια και άλλα παρασκευάσματα για ποτοποιία.

Αλκοολούχα ποτά
Οινοπνευματώδη ποτά (εκτός ζύθου).

Είδη καπνιστών
Καπνός· Είδη για καπνιστές· Σπίρτα.

Διαφήμιση, Διοίκηση, Εμπορικές υπηρεσίες
Διαφήμιση· Διοίκηση επιχειρήσεων· Διαχείριση επιχειρήσεων· Εργασίες γραφείου.

Χρηματοπιστωτικά, Κτηματομεσιτικά, Ασφάλειες
Ασφάλειες· Χρηματοπιστωτικές υποθέσεις· Νομισματικές υποθέσεις· Κτηματομεσιτικές υποθέσεις.

Οικοδομικές, Εγκαταστάσεις, Επισκευές
Οικοδομικές εργασίες· Επισκευές· Υπηρεσίες εγκαταστάσεων.

Τηλεπικοινωνίες.

Ταξίδια, Μεταφορές, Συσκευασία, Αποθήκευση
Μεταφορές· Συσκευασία και αποθήκευση εμπορευμάτων· Οργάνωση ταξιδιών.

Επεξεργασία υλικών

Εκπαίδευση, Αθλητισμός, Πολιτιστικά
Εκπαίδευση· Επιμόρφωση (επαγγελματική κατάρτιση)· Ψυχαγωγία· Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τεχνολογία, Υπολογιστές, Επιστήμη
Τεχνολογικές και επιστημονικές υπηρεσίες και σχετικές υπηρεσίες έρευνας και σχεδιασμού· Υπηρεσίες βιομηχανικής ανάλυσης και έρευνας· Σχεδιασμός και ανάπτυξη λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια
Υπηρεσίες παροχής διατροφής και ποτών· Υπηρεσίες προσωρινής κατάλυσης.

Ιατρικά, Ομορφιά, Υγιεινή, Αγροτικά
Ιατρικές υπηρεσίες· Κτηνιατρικές υπηρεσίες· Υπηρεσίες φροντίδας και υγιεινής για ανθρώπους και ζώα· Αγροτικές, φυτοκομικές και δασοκομικές υπηρεσίες

Νομικές, ασφαλείας και κοινωνικού χαρακτήρα
Νομικές υπηρεσίες· Υπηρεσίες ασφαλείας για τη φυσική προστασία της υλικής ιδιοκτησίας και των προσώπων.