Skip to main content

Η Μαφία στρατολογεί νέους με βίντεο στο TikTok

Μεταξύ βίντεο για μακιγιάζ ή χορευτικά νούμερα, στην πλατφόρμα TikTok εμφανίζονται και βίντεο της ιταλικής Μαφίας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ναπολιτάνικη Μαφία χρησιμοποεί πλέον τη διαδικτυακή πλατφόρμα για να προσεγγίζει νέους ο Μαρτσέλο Ραβενούτο, ειδικός σε ζητήματα Μαφίας από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, τονίζει: «Το TikTok έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για τη Μαφία. Με βίντεο που δείχνουν νεαρά μέλη της οργάνωσης πάνω σε μηχανές να εισβάλλουν σε συνοικίες της πόλης, στέλνει το μήνυμα ότι ελέγχει τη περιοχή».

Σκοπός τέτοιων βίντεο είναι να σπείρουν το φόβο και να δείξουν ότι σε ορισμένες συνοικίες το πάνω χέρι έχει η Μαφία και όχι οι ιταλικές αρχές, δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica ο εισαγγελέας Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράχο, επικεφαλής υποθέσεων για το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα.

Για τους ειδικούς δεν είναι τυχαίο ότι η Μαφία χρησιμοποιεί το TikTok, μιας και η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των νέων.

Προκλητικά, αλλά όχι παράνομα τα βίντεο

"Θα ήταν λάθος να νομίσουμε ότι εν έτει 2021 η Μαφία εμφανίζεται σαν την ταινία "O νονός" με καπελάκι και κοντόκανη καραμπίνα", λέει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κάρλο Μπονίνι: «Σήμερα η επίδειξη ισχύος περνά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη Μαφία να εμφανίζεται πιο σύγχρονη από ποτέ».

Σε ένα βίντεο στο TikTok ένας κουκουλοφόρος ισχυρίζεται ότι βγάζει 300 ευρώ τη μέρα για να κρατάει τσίλιες. Σε ένα άλλο βλέπουμε κάποιον σε κατ΄ οίκον περιορισμό να πριονίζει το «βραχιολάκι» που υποχρεούται να φορά.

Ο εισαγγελέας Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράχο λέει ότι νομικά είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να κάνει η ιταλική δικαιοσύνη κατά των βίντεο. Διότι, όπως υπογραμμίζει, βίντεο που δεν δείχνουν εγκληματικές ενέργειες παρά μόνο φαντασιώσεις εξουσίας ή πλούτο μπορεί να θεωρούνται προκλητικά, είναι ωστόσο νόμιμα

Γεργκ Ζάισελμπεργκ (ARD, Ρώμη)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle