Skip to main content

Η Μαύρη Θάλασσα στον χάρτη τον προορισμών οινοτουρισμού - O ρόλος του ΑΠΘ

Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να ενταχθούν ως ένας νέος οινοτουριστικός προορισμός - Ο ρόλος του ΑΠΘ στο πρόγραμμα.

Έναν νέο οινοτουριστικό προορισμό, αυτόν των χωρών της Μαύρης Θάλασσας επιχειρεί να εντάξει στον παγκόσμιο χάρτη το Διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Black Sea Basin 2014-2020», με τίτλο «Μια Θάλασσα Κρασί».

Στο πρόγραμμα συμμετέχει το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ η περιοχή εφαρμογής του για την Ελλάδα είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος, συμμετέχουν η Ουκρανία (Odessa National Academy of Food Technologies), η Γεωργία (Georgian Center for Agribusiness Development) και η Αρμενία (International Center for Agribusiness Research and Education Foundation-συντονιστής εταίρος).

Η αμπελοοινική ιστορία της Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας και της Ελλάδας, πλέκει έναν ιδιαίτερο ιστό από γηγενείς ποικιλίες, ιστορικές περιοχές με ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, μικροκλίματα και ποικιλομορφία στους τρόπους οινοποίησης, εντυπωσιακά αμπελοοινικά τοπία, διαφορετικές κουλτούρες, συνήθειες, παραδόσεις και γαστρονομία.

«Στόχος του προγράμματος είναι να καταστούν οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας γνωστές στον παγκόσμιο οινοτουριστικό χάρτη, μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση, για το περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική κοινωνία», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Μαρία Παρταλίδου.

«Καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός είναι αρκετά ανταγωνιστικός, προσβλέπουμε σε μια πρόταση συνεργασίας των προορισμών, προκειμένου να προβάλλουν την άϋλη και πολιτισμική κληρονομιά της υπαίθριου και του τόπου όπου παρασκευάζεται», πρόσθεσε η ίδια και τόνισε ότι «οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας έχουν πολύ καλό κρασί πολλά γνωστά κρασιά, αλλά η ίδια η περιοχή δεν τυγχάνει αντίστοιχης δημοφιλίας ως οινοτουριστικός προορισμός».

"Εμείς θεωρούμε ότι το κρασί, οι παραδόσεις, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και ο αγροτικός πολιτισμός μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης και να οδηγήσουν σε νέα μοντέλα ηθικού τουρισμού (δηλαδή ενός τουρισμού που πετυχαίνει όχι μόνο οικονομική αειφορία, αλλά περιβαλλοντική και κοινωνική), υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας, με την υποστήριξη του ειδικού τεχνικού συμβούλου «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (ΕΝΟΑΒΕ) έχει προχωρήσει στην καταγραφή των επισκέψιμων οινοποιείων και άλλων σημείων οινοτουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και αγροτουριστικών επιχειρήσεων διανυκτέρευσης, εστίασης και αναψυχής, με άμεση σχέση με το κρασί, οι οποίες πρόκειται να ενσωματωθούν στις θεματικές διαδρομές που θα χαραχθούν στην επόμενη φάση του έργου και θα αφορούν μεταξύ άλλων το κρασί σε σχέση με την τέχνη.

Τα χαρακτηριστικά των θεματικών διαδρομών μαζί με πληροφορίες για τα επισκέψιμα οινοποιεία, αγροτουριστικούς ξενώνες, τοπικές εκδηλώσεις γαστρονομίας-οίνου και άλλα σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος θα παρουσιαστούν σε μια Online πλατφόρμα, «που θα κάνει πρεμιέρα στο διαδίκτυο εντός του Δεκεμβρίου του 2021, με στόχο οι ενδιαφερόμενοι να χαράξουν τη δική τους αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία», επισήμανε η κα Παρταλίδου.

Μεταξύ των δράσεων του προγράμματος, συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η συμμετοχή σε εκθέσεις και η καθιέρωση του σήματος «The Black Sea Wine Glass Member» το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος προβλέπεται η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού (ειδικά των τουριστικών πρακτόρων, τουριστικών γραφείων και άλλων επαγγελματιών του κλάδου) που θα γίνει μέσω δωρεάν σεμιναρίων σε θέματα σχεδιασμού, βιωματικών πακέτων οινοτουρισμού, προώθησης της έννοιας του οινοτουρισμού και της συνεργατικότητας και στοχεύει στην άμεση ανάπτυξη του οινοτουρισμού.

Επιπλέον, μέσα από τη συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις αλλά και προωθητικές θεματικές ενέργειες/wine events όπως «Ας μιλήσουμε για το κρασί» και «Τα κρασιά της Μαύρης Θάλασσας», θα δοθεί η ευκαιρία για γευσιγνωσία κρασιών από τις οινοπαραγωγές περιοχές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συζητήσεις για δυνατότητες συνεργασιών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει» την 21η Ιουλίου το 2020 και ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου του 2022, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 550.168.000 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ