Skip to main content

Ράλι ΔΕΘ: Η μεγάλη επιστροφή του Σωκράτη Τσολακίδη (φωτο)

Ο Έλληνας πρωταθλητής επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στην ενεργό δράση και δηλώνει έτοιμος για πολλά... γκάζια στο φετινό Ράλι ΔΕΘ.

Πόλος έλξης για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού γίνεται για δύο ημέρες η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 49ου Ράλι ΔΕΘ από σήμερα έως την Κυριακή.

Το όνομα που ξεχωρίζει στους φετινούς συμμετέχοντες είναι αυτό του Έλληνα πρώην πρωταθλητή, Σωκράτη Τσολακίδη, ο οποίος πραγματοποιεί δυναμικό «come back» μετά από οκτώ χρόνια απουσίας. Όπως λέει στη Voria.gr το Ράλι ΔΕΘ είναι ένας αγώνας που «με προσελκύει πάρα πολύ» και «είμαι έτοιμος για... γκάζι».

«Αποφάσισα φέτος, μετά το 2008 που σταμάτησα να "τρέχω" λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να επιστρέψω στο τιμόνι και μαζί με τον Χάρη Δήμο», δηλώνει, ενώ όταν τον ρωτάμε εάν πιστεύει πως μπορεί να τερματίσει πρώτος λέει με νόημα «εμείς έχουμε ένα εξελιγμένο αυτοκίνητο και θα κάνουμε έναν γρήγορο αγώνα, θα το προσπαθήσουμε για την πρώτη θέση».

Ο κ. Τσολακίδης ξεκίνησε τους αγώνες αυτοκινήτου το 1997 ως συνοδηγός, με οδηγό τον σήμερα συνοδηγό του Χάρη Δήμα. Από το 1998 «έτρεχε» ως οδηγός και το 2003 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος, με νίκη στο 37ο Ράλι ΔΕΘ. Στον φετινό αγώνα συμμετέχει με ένα Skoda Fabia R5.

Συνολικά 36 ομάδες δίνουν το σύνθημα «Το παιχνίδι παίζεται στο βουνό και όχι στην κονσόλα» και ετοιμάζονται για ένα διήμερο με πολλά... γκάζια. Συνολικά 6 ειδικές διαδρομές, 81,29 αγωνιστικά χιλιόμετρα και 153,75 χιλιόμετρα απλής διαδρομής συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 4 το απόγευμα στη Νότια Πύλη της ΔΕΘ, σημείο όπου θα γίνει και ο τερματισμός, με τις απονομές στους νικητές, την Κυριακή στις 14:00.

Το Ράλι ΔΕΘ, που αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο γεγονός των αγώνων αυτοκινήτου στη χώρα μετά το Ράλι Ακρόπολις, διεξάγεται στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (ΑΟΘ), με συνδιοργανωτή τη ΔΕΘ Helexpo και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος.

Το χρονόμετρο ξεκινάει σε απόσταση λιγότερη των 30 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη. Οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι οδηγοί το Σάββατο είναι Λιβάδι – Πετροκέρασα, Δουμπιά-Σανά, Άγιος Πρόδρομος, Πολύγυρος. Την Κυριακή τα πληρώματα θα «γκαζώσουν» για τις θέσεις στο βάθρο μέσω της ειδικής διαδρομής του Παλαιοκάστρου, την οποία ακολουθεί η δύσκολη Τσουκαλάς Ι των 16.5 χιλιομέτρων. Ο αγώνας ολοκληρώνεται με δύο ειδικές διαδρομές, επανάληψη του «Τσουκαλά» και τη διαδρομή «Λιβάδι», όπου αναμένεται να κριθεί ο νικητής.

Δείτε φωτογραφίες από τις εντατικές προετοιμασίες της ομάδας του κ. Τσολακίδη τις προηγούμενες ημέρες: