Skip to main content

Η μεταποίηση αντίβαρο μείωσης βιομηχανικής παραγωγής στο β' τρίμηνο

Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής παρέμεινε στάσιμος, έπειτα από αύξηση 0,7% το 1ο τρίμηνο 2019, σύμφωνα με το δελτίο της Eurobank.

Ο τομέας της μεταποίησης διαδραμάτισε αντισταθμιστικό ρόλο στην επιβράδυνση του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής το 2ο τρίμηνο 2019, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Ο δείκτης παραγωγής του εν λόγω δείκτη ενισχύθηκε σε ετήσια βάση 2,6% καταγράφοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Εντούτοις, σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής παρέμεινε στάσιμος, έπειτα από αύξηση 0,7% το 1ο τρίμηνο 2019. Για το σύνολο του 1ου εξαμήνου 2019, η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε σε ετήσια και σε εξαμηνιαία βάση κατά 2,2% και 1,2% αντίστοιχα, σχολιάζει η τράπεζα και υπενθυμίζει πως η επιβράδυνση του πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης της ΕΕ-28 και της Ευρωζώνης δημιουργεί κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα τόσο στον τομέα της ελληνικής μεταποίησης όσο και στο σύνολο της οικονομίας το 2019.

Τα τρία τελευταία χρόνια ο τομέας της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης με τη μέση ετήσια μεταβολή της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας να διαμορφώνεται στο 3,4%. Ένα θετικό στοιχείο για την προοπτική των επενδύσεων στον εν λόγω τομέα είναι ότι από το τέλος του 2012, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία – ένας δείκτης που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος – παρουσιάζει ανοδική τάση, τονίζει η Eurobank. Συγκεκριμένα, από 64,3% το 2012 ενισχύθηκε στο 70,9% το 2018.

Η εν λόγω τιμή είναι οριακά υψηλότερη από αυτή του 2009, ωστόσο είναι μικρότερη -6,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1995-2007. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που καλυφθεί το κενό περαιτέρω ενίσχυσης της ζήτησης στο μέλλον θα πρέπει να καλυφθεί με ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας μέσω αύξησης των καθαρών επενδύσεων παγίων.