Skip to main content

Η Μοδιάνο για Νοέμβρη, η παραίτηση Ζορπίδη και μια μεταγραφή από τον ΣΕΒΕ στο ΒΕΘ

Γιατί καθυστερεί το opening της Μοδιάνο, πώς εμπλέκεται η ΡΑΕ στα νέα τιμολόγια της ΕΥΑΘ, στη θέση Ζορπίδη ο Καπνοπώλης που πήρε στο ΒΕΘ τον Ιγνατιάδη

 

Καλημέρα σας!

Καλή εβδομάδα!

Ο Πούτιν προσάρτησε επισήμως το 15% της Ουκρανίας -συν την Κριμαία που κατέχει από το 2014, περίπου το 20% της χώρας- επικαλούμενος την ιστορία, της οποία άλλωστε ο ίδιος είναι συνομιλητής! Φανταστείτε τι έχει να γίνει ανά τον κόσμο, εάν αυτό το… παρανοϊκό δόγμα της ιστορίας αρχίσει να μετακινεί σύνορα. Διότι η ιστορία χάνεται σε βάθος χιλιάδων ετών και καθένας από τους άρπαγες που την επικαλείται περιχαρακώνει την περίοδο που τον βολεύει. Ο Πούτιν την Σοβιετική Ένωση, ο Ερντογάν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάποιοι τον Μέγα Αλέξανδρο, άλλοι τους… Φαραώ. Πρόκειται για ένα… παιχνίδι –διότι εάν δεν είχε αίμα, δάκρια και καταστροφές παιχνίδι θα ήταν- που δεν αρχίζει από κάπου, ούτε τελειώνει πουθενά. Γι’ αυτό στον πολιτισμένο κόσμο το μόνο που μετράει είναι οι γραπτές συνθήκες και τα επίσημα ντοκουμέντα -εννοείται κάτι περισσότερο από αυτοκρατορικά χρυσόβουλα. Τα οποία, επίσης, ενίοτε αναθεωρούνται με συνεννόηση και συζητήσεις από τις οποίες προκύπτουν άλλα έγκυρα ντοκουμέντα. Γραπτά, επίσημα, αναγνωρισμένα. Ότι συμβαίνει πέρα από αυτό -και για να ξεπεράσει όλα αυτά- είναι κάτι άλλο από κανονικότητα. Άλλοι το λένε ανορθογραφία, κάποιοι το χαρακτηρίζουν ξεσηκωμό, κάποιοι άλλοι επανάσταση, αλλά πάντως κάτι άλλο από κανονικότητα. Δύσκολα πράγματα. Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά, τη στιγμή που –όπως υποστηρίζουν πολλοί- η ανθρωπότητα διανύει ακόμη τη βρεφική της ηλικία.

Η Μοδιάνο του Νοέμβρη

Περί τα μέσα Νοεμβρίου, μαζί με την επέτειο για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, πρόκειται να ανοίξει η νέα Αγορά Μοδιάνο, αφού οι προσδοκίες για opening αρχικά τον Σεπτέμβριο και αργότερα τον Οκτώβριο δεν δείχνουν να ευοδώνονται. Κάποιοι εκ των εμπλεκομένων επιμένουν ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις που θα στεγαστούν άργησαν να οργανωθούν, ενώ στην πιάτσα ψιθυρίζεται ότι τα σχετικώς υψηλά μισθώματα είχαν ως αποτέλεσμα μια σχετική απροθυμία. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες επαναλαμβάνουν ότι ο έλεγχος που κάνουν στις επιχειρήσεις που θα στεγάσουν είναι εξονυχιστικός, αφού τους ενδιαφέρει η ποιότητα και το αναβαθμισμένο επίπεδο. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν αποκλείεται στην αρχή της νέας πορείας της Αγοράς Μοδιάνο να υπάρχουν άδειοι χώροι, που θα «γεμίσουν» στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα βρει το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ένα νέο τοπόσημο και –κυρίως- με έναν καινούριο άκρως ενδιαφέροντα πολυχώρο τροφίμων και εστίασης.

Ο Καπνοπώλης στη θέση Ζορπίδη και…

Παραιτήθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από την προεδρία του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας ο πρώτος του πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Ζορπίδης επί της ουσίας επικαλείται την έλλειψη αντικειμένου από το νεοσύστατο θεσμό, που λειτουργεί από το 2018. Στην ουσία πρόκειται για μια υβριδική προσπάθεια για να καλυφθεί το κενό της περιφερειακότητας στην επιχειρηματική εκπροσώπηση, αφού η πολιτεία δεν τόλμησε να εφαρμόσει τον… Καλλικράτη των επιμελητηρίων, κάτι που θα σήμαινε ότι θα είχαμε σήμερα 13 Επιμελητήρια, όσες οι περιφέρειες της χώρας και όχι περίπου 60 που υπάρχουν σήμερα. Τη θέση του κ. Ζορπίδη στην προεδρία του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι Α΄ αντιπρόεδρος του οργάνου.

…στο ΒΕΘ πρώην στέλεχος του ΣΕΒΕ

Στο μεταξύ ο κ. Καπνοπώλης ενισχύει το μηχανισμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Από την περασμένη Τετάρτη σύμβουλος του ΒΕΘ για ευρωπαϊκά προγράμματα έχει αναλάβει ο Σπύρος Ιγνατιάδης, ο οποίος την τελευταία πενταετία ήταν διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και προηγουμένως επί χρόνο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος με ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γνώσεις και η εμπειρία του κ. Ιγνατιάδη στο πεδίο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι μεγάλη και με αυτό το δεδομένο θεωρείται βέβαιο ότι θα βοηθήσει πολύ το ΒΕΘ να εξασφαλίσει κονδύλια για να εφαρμόσει προγράμματα υποστηρικτικά προς τα μέλη του.

Στην ευθύνη της ΡΑΕ η ΕΥΑΘ

Την προσεχή Άνοιξη λήγει η περίοδος ισχύος των τιμολογίων της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Άρα η δύσκολη στιγμή της αναπροσαρμογής τους πλησιάζει και ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται κάποιες σκέψεις στα υψηλά κλιμάκια της εταιρείας. Με δεδομένο ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο χρόνο συνιστά το υψηλότερο λειτουργικό έξοδο –υψηλότερο ακόμη και από τη μισθοδοσία-, αφού αυξήθηκε λόγω ανόδου των τιμών κατά 85% τον τελευταίο χρόνο, η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη. Φυσικά την τελική απόφαση για το τιμολόγιο του νερού, που αυτομάτως καθορίζει και το τιμολόγιο της αποχέτευσης, θα πάρουν οι δημόσιες αρχές. Έτσι λέει ο νόμος, ο οποίος όμως επιβάλλει στην ΕΥΑΘ –όπως και στην ΕΥΔΑΠ- να υποβάλλουν προτάσεις, με την υποχρέωση να ανακτούν το λειτουργικό τους κόστος. Στη διαδικασία καθορισμού των νέων τιμολογίων, που αναμένεται να ξεκινήσει στα αρχές του χρόνου, υπάρχει αυτή τη φορά μια ιδιαιτερότητα. Οι εταιρείες που ανήκουν στον «κύκλο του νερού» μέχρι τώρα συνεννοούνται με τη Γενική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από εδώ και στο εξής, όμως, έναντι της υποχρέωσης να δημιουργηθεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων η πολιτεία επέλεξε να τις εντάξει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που θα αποκτήσει έναν… υποκλάδο για τα νερά γενικώς. Όχι μόνο για την ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, που στο κάτω κάτω έχουν οργάνωση, αλλά και για το σύνολο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), που ανήκουν στους δήμους, υδροδοτούν τη μισή Ελλάδα και σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρότινος σε δήμο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης οι καταναλωτές ουσιαστικά δεν πλήρωναν λογαριασμούς, επειδή έτσι ήθελε ο δήμαρχος! Προφανώς η διαδικασία της υδροδότησης και της αποχέτευσης στη χώρα πρέπει να μπει σε μια στοιχειώδη σειρά, είναι θέμα πολιτισμού. Αλλά για να συμβεί αυτό –και μάλιστα σε προεκλογική για τους δήμους περίοδο, όπως είναι οι εννιά πρώτοι μήνες του 2023- κάποιοι θα… υποφέρουν. Τα περαστικά μας. Από τώρα. Θα τα χρειαστούν…