Skip to main content

Με δημοψηφίσματα για ένταξη 4 ουκρανικών περιφερειών απαντά η Μόσχα - Διάγγελμα Πούτιν

Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο, αναμένεται να διεξάγουν δημοψηφίσματα για ένωση με τη Ρωσία

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ συντονίζονται για να οργανώσουν δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές για την ένωση με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της τοπικής Βουλής, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, η Βουλή των αυτονομιστών είχε ψηφίσει νόμο σχετικό με την οργάνωση του δημοψηφίσματος χωρίς να ορίζεται ημερομηνία της ψηφοφορίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ολόκληρη την περιοχή του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις πρώτες φάσεις του πολέμου, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες την ανακατάληψη χωριού εντός της περιφέρειας.

Για δημοψήφισμα και στη Ζαπορίζια για ένωση με τη Ρωσία μιλούν τα ρωσικά ΜΜΕ

Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Ria μετέδωσε ότι στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ζαπορίζια, καθώς και σε αυτές της Χερσώνας, ενδεχομένως να διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις επιταχύνουν τις συντονισμένες προσπάθειες για τη διοργάνωση ψηφοφοριών για την ένωση με τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την προοπτική των ψηφοφοριών αυτών, ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι «είναι θέμα των διορισμένων από τη Ρωσία τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές».

Διάγγελμα Πούτιν;

Παράλληλα, το ρωσικό δίκτυο RBC.ru μετέφερε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό το βράδυ της Τρίτης σχετικά με τα παραπάνω δημοψηφίσματα.

Τελευταία φορά που ο Πούτιν πραγματοποίησε διάγγελμα ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την εισβολή.

Η αντίδραση του Κιέβου

Σχολιάζοντας τα περί των δημοψηφισμάτων, ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, δήλωσε πως «η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.

Μεντβέντεφ: Σε περίπτωση επίθεσης κατά των προσαρτημένων εδαφών η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε όλες τις δυνάμεις της για άμυνα

Πριν από την ανακοίνωση αυτών των ημερομηνιών, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει σήμερα ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των προσαρτημένων εδαφών, η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε «όλες τις δυνάμεις νόμιμης άμυνας».

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 95% της περιοχής της Χερσώνας.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάλντο για σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα, ο πρόεδρος της ρωσικής κάτω βουλής δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.

«Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που άνοιξαν το δρόμο στο Κρεμλίνο να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.