Skip to main content

Η μπύρα ΝΥΜΦΗ συνεχίζει τη δράση για καθαρότερο Θερμαϊκό

«Μαζί καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό»: Ως γνήσια Θεσσαλονικιά η μπύρα Νύμφη νοιάζεται για την πόλη, δεν θα μπορούσε να είναι αμέτοχη στα προβλήματά της

Η καρδιά της πόλης χτυπάει εκεί που βρίσκεται ο κόσμος της, στην παραλία, σε κάθε σημείο που αποκτά ζωή από την ίδια τη ζωή. Πρωταγωνίστρια είναι μια γνήσια Θεσσαλονικιά, η μπύρα ΝΥΜΦΗ, γέννημα θρέμμα της πόλης.

Γνωρίζοντας καλά τον παλμό της Θεσσαλονίκης, η Νύμφη δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στα προβλήματα που την ταλαιπωρούν. Αποφάσισε, λοιπόν, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, να δραστηριοποιηθεί και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος και συγκεκριμένα των πολλών απορριμμάτων που μολύνουν τον Θερμαϊκό.

Μέσα από την εκστρατεία «Μαζί καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό» η μπύρα ΝΥΜΦΗ εμπνέει για την αλλαγή νοοτροπίας. Μεταδίδει αισιοδοξία και ελπίδα, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί. Στόχος της ΝΥΜΦΗΣ είναι να δημιουργήσει μια αυθεντική σχέση με το κοινό της Θεσσαλονίκης, με πρακτικές που στηρίζουν το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο.

Ο πρώτος απολογισμός

Όλα ξεκίνησαν στην περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με απολύτως επιτυχημένα αποτελέσματα.

Ο υποβρύχιος καθαρισμός που πραγματοποιήθηκε αφορούσε σε 3.200.000 lt. Τα τετραγωνικά μέτρα του βυθού που καθαρίστηκαν ήταν 2.880 και τα κιλά που συλλέχθηκαν ήταν περισσότερα από 1 τόνο. Συλλέχθηκαν λάστιχα, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, βάρκα, άγκυρες.

Εντυπωσιακός ήταν ο παράκτιος καθαρισμός καθώς καθαρίστηκαν 6.500 τετραγωνικά και συλλέχθηκαν περισσότερο από 4 τόνοι, κομμάτια από βάρκες, δίχτυα (αλιευτικός εξοπλισμός), πλαστικά ποτήρια, σακούλες, παπούτσια, υφάσματα,  λάστιχα, γυάλινα μπουκάλια.

Η ΝΥΜΦΗ δεν έμεινε όμως μόνον εκεί. Σε συνεργασία με την iSea, πραγματοποίησε ιστιοπλοϊκό καθαρισμό συλλέγοντας κομμάτια φελιζόλ, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια, μπαλόνια, ψυγειάκι, συσκευασίες τροφίμων. Τα επιπλέοντα απορρίμματα που συλλέχθηκαν ήταν περίπου 10 κιλά.

Οι δράσεις για έναν καθαρότερο Θερμαϊκό δεν σταμάτησαν καθώς το αντιρρυπαντικό σκάφος "Αλκίππη" κατάφερε να καθαρίσει μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της ΔΕΘ περισσότερα από 1.040.000 λίτρα νερού, ήτοι 130.000 λίτρα την ημέρα.

Μια…γοργόνα βγήκε στη στεριά

Από τα απορρίμματα που συγκεντρωθήκαν στο σύνολο των δράσεων, πραγματοποιήθηκε η διαλογή όσων μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσα από το «upcycling» τους. Τα απορρίμματα αυτά συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και αποτελέσαν υλικά για τη δημιουργία «αγάλματος» ρεαλιστικού μεγέθους με τη μορφή γοργόνας από την ομάδα της iSea. 

Η ομάδα της iSea ανέλαβε την ενημέρωση του κοινού για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα υλικά των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται από θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Ολοκληρωμένες οι δράσεις της ΝΥΜΦΗΣ και της iSea και τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: https://nymfi-beer.gr/i-diki-sou-thessaloniki/

Και συνεχίζει..

Το όραμα της μπύρας ΝΥΜΦΗ και η αγάπη της για την πόλη δεν σταματά, αντιθέτως, συνεχίζει και μάλιστα με την ίδια ένταση και διάθεση για έναν καθαρότερο Θερμαϊκό.

Ο καθαρισμός του Θερμαϊκού δεν ήταν μία μεμονωμένη, αποσπασματική ενέργεια, αλλά μία δράση που θα έχει διάρκεια, καθώς θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» για όλο τον Οκτώβρη θα βγαίνει κάθε Σάββατο ενώ για τον Νοέμβριο θα βγαίνει κάθε Παρασκευή, συνεχίζοντας το σημαντικό του έργο. 

Η ΝΥΜΦΗ φροντίζει να…κολυμπά σε πιο καθαρά νερά και οι Θεσσαλονικείς να αντικρίζουν μια ομορφότερη παραλία. Στην προσπάθεια αυτή μπορούμε να συμβάλουμε και όλοι εμείς.