Skip to main content

Η «Ορθή Ψήφος» του Α. Βιλδιρίδη, ένα βιβλίο για τον φιλελευθερισμό ή μήπως όχι;

Ένα βιβλίο για την πολιτική, για την ηθική, την ελευθερία και τον αυταρχισμό, χωρίς βιογραφικό, αλλά με δελεαστικές προκλήσεις

Ένα βιβλίο για τον φιλελευθερισμό ή μήπως όχι; Ο Αλέξανδρος Βιλδιρίδης υπογράφει την «Ορθή Ψήφο» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης), ένα βιβλίο, που σε προκαλεί να το διαβάσεις, πρωτίστως επειδή ο ίδιος ο συγγραφέας επέλεξε την πρόκληση.

Με την ανυπαρξία βιογραφικού σημειώματος, την οποία ο κ. Βιλδιρίδης δικαιολογεί με ιδιαίτερο τρόπο: «...η παράθεση του βιογραφικού του συγγραφέα είναι ένα έγκλημα που συντελείται σε βάρος της αλήθειας».

Η «Ορθή Ψήφος» σύμφωνα με τον συγγραφέα δεν έχει ως στόχο την υπεράσπιση του φιλελευθερισμού, παρότι το βιβλίο πραγματεύεται ακριβώς αυτή την ιδεολογία. «Οι υπερασπίσεις ιδεολογικών συστημάτων είναι θλιβερές...», επισημαίνει ο κ. Βιλδιρίδης και υποστηρίζει πως «η πολιτική φιλοσοφία δε βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από την ηθική».

Με δικά του λόγια:

«Οι πολιτικές ιδέες δεν αφορούν ποτέ μόνο εκείνον που τις υποστηρίζει ή τις διατυπώνει. Χωρίς καμία εξαίρεση, κάθε ισχυρισμός πολιτικής φιλοσοφίας είναι ισχυρισμός για το πώς πρέπει να ζουν οι άλλοι. Και κάθε διαφωνία στην πολιτική, ανεξαιρέτως, είναι διαφωνία που αφορά την ελευθερία των άλλων αυτό είναι το μοναδικό της διακύβευμα.

Δεν υπάρχει αθώα ιδεολογική συζήτηση. Δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δεν επιχειρείται εξανδραποδισμός δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση στην οποία δε διακυβεύεται η ελευθερία.

Η πολιτική, λοιπόν, είναι το μοναδικό γνωστικό πεδίο στο οποίο οι απόψεις δεν είναι απλές απόψεις, αλλά διαταγές. Και ίσως το μοναδικό γνωστικό πεδίο στο οποίο θεωρείται θεμιτό ο καθένας να έχει τη δική του άποψη. Διακρίνετε και εσείς το ηθικό παράδοξο;

Η «Ορθή Ψήφος» επιχειρεί να απαντήσει με τρόπο απλό, περιεκτικό και ακαταμάχητο σε όλα τα θεμελιώδη προβλήματα της πολιτικής φιλοσοφίας, καθώς και να εξοπλίσει τους αναγνώστες της με μια απλούστατη μεθοδολογία αντιμετώπισης όλων των διλημμάτων πολιτικής υφής με τα οποία μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι. Κυρίως, επιχειρεί να ενσωματώσει την έννοια της ελευθερίας στα πάγια αντανακλαστικά της πολιτικής σκέψης κάθε αναγνώστη, προειδοποιώντας τον για τις παγίδες αυταρχισμού που κρύβονται πίσω από κάθε ιδεολογική πρόταση».