Skip to main content

Οι Ουκρανοί... ξανάρχονται στη Χαλκιδική - Στο 80% η πληρότητα τον Αύγουστο

Στοίχημα για τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής αποτελεί ο Σεπτέμβριος - Θετικότερη η εικόνα του καλοκαιριού από ό,τι ανέμεναν οι άνθρωποι του τουρισμού

Επανέκαμψαν στη Χαλκιδική μετά από αποχή ετών οι Ουκρανοί, το φετινό καλοκαίρι. Το τεταμένο κλίμα που είχαν διαμορφώσει στη χώρα τα γεγονότα στην Κριμαία είχε στερήσει τα τελευταία χρόνια από τους Ουκρανούς τις ακρογιαλιές της Χαλκιδικής, που επί σειρά ετών περνούσαν σε αυτήν τις διακοπές τους.

Είναι ενδεικτικό πως από το σύνολο των Ουκρανών τουριστών που επέλεγαν τη χώρα μας για διακοπές μέχρι το 2014 περίπου το ένα πέμπτο ψήφιζε... Χαλκιδική.

Για χρόνια παρέμεναν σχεδόν άφαντοι, μέχρι που φέτος έκαναν την επανεμφάνισή τους, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 108 πτήσεις από Ουκρανία προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ αφίχθησαν 6.885 τουρίστες, η πλειονότητα των οποίων κατευθύνθηκαν στη Χαλκιδική.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο οι Ουκρανοί ήταν στην ένατη θέση της πρώτης δεκάδας μεταξύ των τουριστών που έφτασαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Την πρώτη θέση τον Ιούλιο κατέχουν οι Γερμανοί με 77.983 αφιχθέντες, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Κύπριοι με 14.962 αφίξεις και στην τρίτη οι Αυστριακοί με 13.298.    

Ανάσα ο βαλκανικός τουρισμός   

Για μια ακόμη χρονιά ο βαλκανικός οδικός τουρισμός είναι αυτός που αποτέλεσε την κύρια δεξαμενή τουριστών για τη Χαλκιδική, με τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους να κρατούν τα σκήπτρα. Έντονη ήταν και η συνεισφορά του εσωτερικού τουρισμού ενώ από την αγαπημένη τους Χαλκιδική δεν έλειψαν οι Γερμανοί, που και φέτος έκαναν δυναμική την παρουσία τους. Την περίοδο που διανύουμε στη Χαλκιδική κάνουν τις διακοπές τους επίσης Ολλανδοί, Βέλγοι αλλά και Γάλλοι. Σχεδόν άφαντοι είναι οι Άγγλοι, τους οποίους οι άνθρωποι του τουρισμού περίμεναν πως θα έδιναν δυναμικό παρών, ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν.

Καλύτερη η τουριστική κίνηση έναντι των προσδοκιών

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, «η κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, δεδομένου μάλιστα πως ο Ιούνιος κινήθηκε υποτονικά. Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου η πληρότητα έφτανε και στο 95% στη Χαλκιδική, ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο είναι λιγότερες οι κρατήσεις με αποτέλεσμα να εκτιμώ πως θα κλείσει με μια μέση πληρότητα στο 80%. Για τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες είναι στο 40% με 45%, ενώ ο Οκτώβριος, που ως είθισται είναι λιγότερο καλός μήνας για τη Χαλκιδική, έχει περιορισμένες κρατήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι άνθρωποι του τουρισμού δούλεψαν καλά για δυο μήνες έπειτα από δύο χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να πάει καλά και ο Σεπτέμβριος για να ισορροπήσουμε. Πηγαίνουμε βήμα βήμα, κάθε εβδομάδα το σκηνικό αλλάζει».