Skip to main content

Οι παχουλές γυναίκες του Xu Hongfei στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Από σήμερα 15 γλυπτά του καλλιτέχνη θα κοσμούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και τον χώρο γύρω από το Βασιλικό Θέατρο.

Σε μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και χορό πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης του Κινέζου καλλιτέχνη και προέδρου της Ακαδημίας Γλυπτικής της πόλης Κουανγκτσόου, Xu Hongfei (Χου Χονγκφέι).

Από σήμερα 15 γλυπτά του καλλιτέχνη θα κοσμούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και τον χώρο γύρω από το Βασιλικό Θέατρο.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον 30ό σταθμό της περιοδείας της έκθεσης του καλλιτέχνη η οποία έχει ταξιδέψει μεταξύ άλλων χωρών στην Ιταλία την Αυστραλία και την Τουρκία. Ο τίτλος της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη είναι «Συναντώντας την παχουλή Αφροδίτη» σηματοδοτώντας τη σύνδεση των πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας.



Σήμα κατατεθέν της έκθεσης αλλά και του ίδιου του καλλιτέχνη είναι η απεικόνιση παχουλών γυναικών, οι οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Hongfei, στην τελετή εγκαινίων αγαπούν να γελούν, αγαπούν την οικογένεια τους, αγαπούν τη μουσική, αγαπούν τη ζωή.

Στον λόγο που έβγαλε ο καλλιτέχνης ευχαρίστησε για την υποδοχή της έκθεσης του και ευχήθηκε οι ιστορικές πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Κουανγκτσόου να συναντηθούν κάτω από την έντονη αυτή καλλιτεχνική ατμόσφαιρα. Ο ίδιος εξομολογήθηκε από το βήμα ότι πάντα ονειρευόταν να ταξιδέψει στην Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε και στον θαυμασμό του για την «Αφροδίτη της Μήλου» και το τρόπο που τον επηρεάσε.

Στο βήμα ανέβηκε ακόμα και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει σε προβεβλημένα σημεία της τα γλυπτά του κ. Hongfei. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως τέτοιες καλλιτεχνικές δράσεις είναι ο καλύτερος τρόπος η Ελλάδα και η Κίνα να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους.

Τη χαρά του που η θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται στους σταθμούς περιδοείας του γνωστού καλλιτέχνη εξέφρασε και ο Πέτρος Λεκάκης. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, σημείωσε σχολιάζοντας τα γλυπτά πως η ομορφιά δεν έχει στερεότυπα και όρια ενώ προσέφερε στον κ. Hongfei τιμητική πλακέτα για το έργο του.

Από πλευράς του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης τόνισε πως ο δρόμος του μεταξιού δεν περνάει μόνο από τις μεταφορές αλλά και τον πολιτισμό.

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε μόνο τα εγκαίναι της έκθεσης αλλά και τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας» ανέφερε με τη σειρά του ο πολιτικός σύμβουλος της κινεζικής πρεσβείας, Ουάνγκ Τσιανγκ.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η ομάδα Shaolin Kung Fu εντυπωσίασε με την παραδοσιακή κινεζική performance, τον «χορό του λιονταριού» ενώ πριν τις ομιλίες έδωσαν ρυθμό στη γιορτή τα μέλη του Κρουστόφωνου ενώ συγκίνησαν με το τραγούδι τους τα μέλη της παιδικής χορωδίας του κινεζικού σχολείου.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς, ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης και πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.