Skip to main content

Πώς η πανδημία αλλάζει την αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Πού στρέφεται το αγοραστικό ενδιαφέρον - Τι γίνεται με γραφειακούς χώρους και εμπορικά καταστήματα - Αυξημένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους

Οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, ωστόσο εφαλτήριο για τις όποιες εξελίξεις θα αποτελέσουν οι συνθήκες ομαλότητας που όλοι αναμένουν για το επόμενο διάστημα, αν και εφόσον η πορεία των εμβολιασμών ξαναβρεί τους ρυθμούς της και τα κρούσματα περιοριστούν.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν εκπρόσωποι της κτηματαγοράς της πόλης υπογραμμίζοντας πως «οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ακινήτων είχαν διαφορετική ένταση ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, την τοποθεσία του, το μέγεθός του, την παλαιότητα και τα άλλα χαρακτηριστικά του».

Όμοια, οι εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων θα διαφοροποιηθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (οικιστικό, επαγγελματικό κ.λπ.) και τα άλλα χαρακτηριστικά του.

Ενδιαφέρον για μικρά μεταχειρισμένα διαμερίσματα

Ειδικότερα, στην αγορά κατοικίας καταγράφεται αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για μικρά, μεταχειρισμένα επενδυτικά ακίνητα σε περιοχές τόσο του κέντρου της πόλης όσο και ανατολικά.

Η κινητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για τα εν λόγω ακίνητα, ειδικά για αυτά που πωλούνται σε δελεαστικές τιμές. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις επενδυτών που όταν βρουν ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας, ακόμη και αν αυτή είναι μεγαλύτερων των απαιτήσεων τους, προχωρούν στην αγορά και τον διαχωρισμό τους, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν αργότερα για ενοικίαση ή μεταπώληση. Μάλιστα, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να καταγραφεί και αύξηση τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο. Σημαντική παράμετρο αποτελεί και το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση το επόμενο διάστημα για τα Airbnb δεδομένου ότι κάποια από αυτά τα ακίνητα, πλέον, έχουν επιστρέψει στην παραδοσιακή μίσθωση.

Τι αλλάζει για τους γραφειακούς χώρους

Η επέκταση της τηλεργασίας έρχεται να βάλει νέους κανόνες στη λειτουργία των γραφειακών χώρων. Η υγειονομική κρίση και οι ανακατατάξεις που έχει επιφέρει συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούν στέγαση σε οικονομικότερους και μικρότερους χώρους γραφείων, με επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη μικρότερων και λειτουργικά πιο ευέλικτων επιφανειών, γεγονός που συνεπάγεται συμπίεση των τιμών των παραδοσιακών κυρίως γραφείων, καθώς αυξάνεται το ποσοστό κενών και αδιάθετων χώρων. Τα γραφεία παλαιού τύπου θα πρέπει να ανακαινιστούν ριζικά ώστε να εκσυγχρονισθούν και να ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις της νέας ζήτησης. Αντίθετα, η έλλειψη γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών θα συνεχίσει να δημιουργεί αυξημένη ζήτηση και άνοδο των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Αυξημένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους

Η πανδημία έφερε την αλματώδη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και αυτή με τη σειρά της ενίσχυσε τη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους με σύγχρονες προδιαγραφές. Υψηλή είναι η ζήτηση στη Θεσσαλονίκη για αποθηκευτικούς χώρους από 1.500 έως 5.000 τμ στην περιοχή της Σίνδου και του Καλοχωρίου. Η ζήτηση αυτή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι ήρθε για να μείνει. Η ζήτηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα τέτοιων σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων, φέρνει σημαντική αύξηση των αξιών και των ενοικίων, ενώ αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αναπτύξεις τέτοιων κτηρίων όπου αυτό είναι δυνατόν από τις δεσμεύσεις χρήσεων γης.

Τι γίνεται με τα εμπορικά καταστήματα

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του έτους να καταγράφουν μειώσεις τιμών από 15% έως και 25% σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες καταγράφουν το ενδιαφέρον τόσο από νέους παίκτες που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης όσο και από περιπτώσεις επενδυτών που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αυτή ή να μετακινηθούν σε άλλους εμπορικότερους δρόμους, μέχρι το τέλος του χρόνου, και, εφόσον η πορεία της πανδημίας, δεν αποτελέσει τροχοπέδη, θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις. Πρωταγωνιστές στις εξελίξεις αναμένεται να είναι τα καταστήματα τόσο στη δημοφιλή οδό Τσιμισκή όσο και σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους, μεταξύ άλλων στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον Εύοσμο και στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην περίπτωση των καταστημάτων αποτελεί ρυθμιστή των εξελίξεων καθώς, όπως λένε γνώστες του retail, επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στη Θεσσαλονίκη και δυναμικό ηλεκτρονικό κομμάτι πωλήσεων δεν αποκλείεται να αναζητήσουν μικρότερους χώρους με χαμηλότερα ενοίκια, ενώ όσοι αναζητούν τώρα χώρο για να τοποθετηθούν στην πόλη και διαθέτουν σημαντικό μερίδιο ηλεκτρονικών πωλήσεων επί του συνόλου αυτών θα βγουν στο κυνήγι χαμηλών μισθωμάτων για καταστήματα που δεν θα εκτείνονται σε πολλά τετραγωνικά μέτρα. Επιπρόσθετα, κρίσιμοι παράγοντες για την εν δυνάμει πτώση των τιμών αποτελούν η πορεία του λιανεμπορίου, αλλά και τα μέτρα μείωσης των ενοικίων που επιβλήθηκαν από την πολιτεία για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές στη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγήσει σε αναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων με στόχο τη συρρίκνωση των ενοικίων.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη Voria (πατήστε εδώ)