Skip to main content

Η Παρευξείνια στη μάχη της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Η τράπεζα, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, παρακολουθεί τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και επιθυμεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης.

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ενίσχυση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, προχώρησαν σήμερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή έως 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Κυβέρνηση στην ΕΑΤ, κυρίως με την έκδοση εγγυήσεων και τη συγχρηματοδότηση δανειοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος ΤΕΑΕΠ Νμίτρι Πάνκιν υπογράμμισε ότι η τράπεζα παρακολουθεί τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες μέλη της και επιθυμεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στην Ελλάδα με την ΕΑΤ με στόχο να πετύχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, πιθανόν μέσω της συνεργασίας της με Συνεταιριστικές Τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα η Τράπεζα θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον τρόπο που προτείνει να αξιοποιηθούν τα 100 εκατ. ευρώ ρευστότητας και εγγυήσεων της συμφωνίας, στο οποίο θα καθορίζονται οι κλάδοι που θα στηριχθούν, η χρονική διάρκεια και οι όροι.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΑΤ κ. Χατζηπέτρου έκανε λόγο για την ανάγκη δομικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, κάτι στο οποίο θα συμβάλλει η ΕΑΤ αφενός μέσω της διαμόρφωσης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και αφετέρου με την καθοδήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού οικονομικού συστήματος.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι εξαιτίας του κορωνοϊού η επιχειρηματικότητα υποφέρει με μεγαλύτερο πρόβλημα τη ρευστότητα. «Βρίσκουμε λύσεις ρευστότητας είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει τα διάφορα εργαλεία έχοντας υπόψιν της ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να προκύψει και δεύτερο κύμα της πανδημίας και επομένως να υπάρχουν ανάγκες και αργότερα. «Χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν κυκλοφορούν» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τις προσπάθειες για να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία γι’ αυτό.

Στην τελετή της υπογραφής ήταν παρούσες και οι τοπικές αρχές. Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας στον χαιρετισμό του τόνισε το πνεύμα συνεργασίας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα με αφορμή τον κορωνοϊό. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου εξέφρασε την αγωνία της Περιφέρειας να φτάσουν χρήματα στις επιχειρήσεις και την αγορά, ενώ η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μ. Αντωνίου σημείωσε την επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.