Skip to main content

Αναγκαία η δημιουργία βάσης για drones της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

Σε ποιες αστυνομικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούνται τα drones - Αναγκαία η δημιουργία γραφείου Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών στην πόλη.

Μεταφέρονται κάθε χρόνο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στην επέτειο του Γρηγορόπουλου, για σημαντικούς αθλητικούς αγώνες αλλά και για να συνδράμουν στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων.

Ο λόγος για τα drones της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία υπάγονται στην Υπηρεσία Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών (ΥΜΣΑ) η ίδρυση της οποίας είχε γίνει με νόμο το 2017.

Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία έχει στη διάθεσή της μη στελεχωμένα αεροσκάφη τύπου Spylite και τύπου Thunder B, ενώ διαθέτει και τα κλασικά drones. Τις προηγούμενες ημέρες βγήκε στον αέρα από την Ελληνική Αστυνομία νέος ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV-drones), στο πλαίσιο της δράσης «Ελληνικός εξοπλισμός αντιμετώπισης της απάτης και σχετικές εκπαιδεύσεις για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας του λαθρεμπορίου». Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που το κατευθύνει από το έδαφος.

Πλέον τα drones χρησιμοποιούνται όλο και πολύ σε διάφορες υποθέσεις της ΕΛΑΣ, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Νικόλαος Εφετζής, Υπαστυνόμος Α΄, Χειριστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ΕΛΑΣ και προϊστάμενος του Γραφείου Επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί, σε αποστολές των σωμάτων ασφαλείας, που κυρίως επικεντρώνονται, στην επιτήρηση συνόρων, στην επιτήρηση οδικών αξόνων, στον εντοπισμό αγνοουμένων σε δύσβατες περιοχές αλλά και για υποθέσεις αστυνόμευσης εντός πόλεων. Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Εφετζής, όπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στον Έβρο για τη φύλαξη των συνόρων μας, στα επεισόδια στην Μυτιλήνη και στην Χίο, στον εντοπισμό ατόμου στην Κέρκυρα.

Η έδρα της Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών (ΥΜΣΑ) βρίσκεται στην Αθήνα και από εκεί, όταν απαιτείται τα drones να συνδράμουν σε μια υπόθεση, αναχωρεί μια ομάδα χειριστών με το ανάλογο υποστηρικτικό προσωπικό για οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. «Δεχόμαστε αιτήματα μέσω του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και με βάση τη σημαντικότητά τους συμμετέχουμε στις επιχειρήσεις», σημειώνει ο προϊστάμενος του Γραφείου Επιχειρήσεων της ΥΜΣΑ. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται σημαντική η συμμετοχή των drones σε αστυνομικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Εφετζή, οι απαιτήσεις της Θεσσαλονίκης είναι ίδιες με της Αθήνας τόσο σε έκτακτα γεγονότα όσο σε καθημερινές δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει, ότι κάθε χρόνο τα drones συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Γρηγορόπουλου αλλά και στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Μέσα στους σχεδιασμούς της Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών, οι οποίοι έχουν κοινοποιηθεί στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, είναι η δημιουργία αντίστοιχων υπηρεσιών ή γραφείων αρχικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και έπειτα σε άλλες περιοχές με τη συγκρότηση μικρότερων κλιμακίων. Στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται μετέπειτα και η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου των αστυνομικών που θα κληθούν να χειριστούν τα drones.

Η συγκρότηση γραφείων Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών και σε άλλες περιοχές της χώρας θα συμβάλλει τόσο υπηρεσιακά, καθώς τα drones θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε περισσότερες υποθέσεις, όσο και στην εξοικονόμηση του κόστους που σήμερα απαιτείται για τη μεταφορά των ατόμων της ΥΜΣΑ σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη είναι σαφές ότι η δημιουργία βάσης για drones είναι αναγκαία αλλά οι ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας  και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει εάν είναι στις προθέσεις τους η άμεση υλοποίηση του σχεδίου για τη συγκρότηση αντίστοιχων υπηρεσιών σε περιοχές εκτός Αθηνών.

Για να μπορεί πάντως να συσταθεί μια ανάλογη υπηρεσία σε άλλες περιοχές είναι σημαντικό να υπάρχουν και αστυνομικοί, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και να διαθέτουν πτυχία χειρισμού drones. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε στη Θεσσαλονίκη μια καταγραφή των αστυνομικών που διαθέτουν τέτοια πτυχία.